Sosyal medya fenomenleri, son dönemde lüks yaşamları ve zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu fenomenlerin nasıl bu kadar para kazandıkları ve vergi ödeyip ödemedikleri merak konusu. Bu nedenle, devlet kurumları harekete geçerek sosyal medya fenomenlerini yakın markaja aldı.

Dilan Polat davası tetikledi

Sosyal medya fenomenleri için denetim zamanının gelmesinin en önemli sebebi, Dilan Polat ve eşi Engin Polat’ın kara para aklama suçlamasıyla tutuklanması oldu. Polat çifti, kurdukları paravan şirketler üzerinden yasa dışı bahis oynatarak ve sahte fatura keserek 200 milyon lira kazandıkları iddiasıyla yargılanıyor. Polat çiftinin sosyal medyada lüks hayatlarını sergilemeleri ve vergi kaçırdıkları iddiaları, diğer fenomenlerin de mercek altına alınmasına yol açtı.

600 fenomen incelenecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal medya fenomenlerinin gelirlerini ve vergi ödemelerini denetlemek için bir proje başlattı.Bu kapsamda, 600 sosyal medya fenomeninin gelirleri, harcamaları, mal varlıkları ve vergi beyannameleri incelenecek2.  Bakanlık, fenomenlerin vergi kaçırıp kaçırmadıklarını, gelirlerinin kaynağını ve yasalara uygun olup olmadığını tespit edecek. Ayrıca, fenomenlerin sosyal güvenlik haklarından yararlanıp yararlanmadıkları da araştırılacak.

e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi

Ticaret Bakanlığı da online satılan ürünlerin daha etkin bir şekilde denetlenmesi amacıyla harekete geçti ve e-Ticareti kapsayan Ürün Güvenliği Projesi’ni duyurdu. Bu projenin taslağına göre, internet veya telefon gibi uzaktan iletişim araçlarıyla satışa sunulan ürünlerin, şikayet gelmesi durumunda veya kendi inisiyatifleriyle denetleneceği belirtildi. Projeyle piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşlarının e-ticarette ürün güvenliği denetimleri alanında altyapılarının güçlendirilmesi, elektronik ortamda ürün satan üreticiler ile alan tüketicilerin ürün güvenliğine ilişkin farkındalıklarının artırılması hedefleniyor.

Kaynak: haber merkezi