Soğuk alerjisine sahip olan kişiler için üşümenin yanı sıra başka rahatsız edici belirtiler de soğuk havaların etkili olması ile beraber devreye girer. Ayrıca soğuk alerjisi sadece kış aylarında etki etmez. Bu alerjiye sahip olan kişiler için yaz aylarında hazırlanan buzlu içecekler de yine aynı rahatsız edici belirtilerin görülmesine neden olmaktadır.

Soğuk Alerjisi Nedir?

Soğuk alerjisi soğuğun temas ettiği deride bazı reaksiyonların görülmesine neden olan hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişilerde derinin soğuk ile temas eden kısımlarında kızarıklık, kabarma ve kaşıntı gibi semptomlar görülmektedir. Kış mevsiminin bu kişiler için çok daha zorlu geçtiği düşünülse de yaz aylarında da serinlemek için kullanılan birçok yöntem soğuk alerjisi olan kişileri olumsuz etkileyebilmektedir.

Soğuk Alerjisi Kimlerde Görülür?

Soğuk alerjisi her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Soğuk hava, soğuk içecekler, soğuk yüzeylerle temas edilmesi ve hatta soğuk su bile alerjinin görülmesine neden olan etmenlerdir. Soğuk kavramının gerçek anlamda nitelendirdiği her şey bu kişiler için hastalığı tetikleyici birer unsurdur. Genelde en yaygın reaksiyon deri üzerinde görülse de soğuk alerjisi olan kişilerin tükettiği soğuk içecek/yiyecekler, sindirim ve solunum yollarında hemen etki, göstermekte ve kişileri oldukça rahatsız etmektedir. Örneğin sıcak bir havada tercih edilen buzlu bir içecek veya dondurma oldukça dikkatli tüketilse dahi hemen dilde ve boğazda etki göstermektedir. Tabi bu etki bademcik şişmesi gibi düşünülse de soğuk alerjisi hem benzer hem de farklı semptomları dikkate alınması gereken bir hastalıktır.

Soğuk alerjisi olan kişilerde genelde 4-5 derecelik sıcaklıklar semptomların temasa bağlı bölgelerde görülmesine neden olur. Bazı kişiler için bu sıcaklık değerleri daha yüksek olabilir. Soğuk alerjisine sahip olan kişilerin soğuk suyla duş alması ya da denize girmek gibi vücudun neredeyse tamamını soğuk ile temas ettiren aktivitelerde bulunması alerjik şoka ve tansiyon düşüklüğü gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Soğuk Alerjisi Tedavisi Nasıldır?

Soğuk alerjisi vücutta neden olduğu reaksiyonlar nedeniyle ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu hastalıkla ilgili temel mücadele soğuk ile temastan uzak durulmasıyla başlar. Hastalığa yönelik net bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte soğuk alerjisi durumunda ortaya çıkan semptomların giderilmesine yönelik ilaç tedavisi uygulanması rahatlatıcı olmaktadır. Soğuk havayla temas etmeden önce ya da diğer soğuk uygulamalara maruz kalmadan hekiminizin önerdiği antihistaminik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bu sayede bölgesel kızarıklık, kaşınma ve kabarma gibi semptomlar ortaya çıkmadan önlenecektir.

Soğuk alerjisinden korunmak için; kış aylarında deriyi örtecek giysiler giyilerek dışarı çıkılması, özellikle yüz bölgesini korumak için şal benzeri ürünlerin boyuna bağlanması, eldiven kullanılması ve ayakları soğuktan koruyacak nitelikte ayakkabıların giyilmesi gerekir. Yaz aylarında ise soğuktan korunmak için buzlu içeceklerin tüketilmemesi ve dondurma, milkshake ve frappe gibi içeceklerin tüketilmesinden uzak durulması gerekmektedir. Alınacak bu önlemler ile deri sağlığı, sindirim sistemi yolları ve solunum sistemi kanalları korunacaktır. Soğuk alerjisi olan bazı kişiler için ilaç kullanımı ve önleyici tedbirlere uyum ile durum kolaylıkla kontrol altına alınabilir iken bazı kişilerin hassasiyetine bağlı olarak daha ciddi önlemler alınması gerekebilmektedir.

Soğuk alerjisi neyin sonucu oluşur?

Soğuk alerjisi soğuğun temas ettiği deride reaksiyonlara neden olan bir hastalıktır.

Soğuk alerjisi tedavisi var mı?

Soğuk alerjisi için spesifik bir tedavi yöntemi yok, ancak semptomların hafifletilmesi için ilaçlar kullanılabilir.

Kimlerde soğuk alerjisi görülme olasılığı daha yüksektir?

Her yaş grubunda görülebilen soğuk alerjisi, soğuğa temas eden herkesi etkileyebilir.

Soğuk alerjisi semptomları nelerdir?

Semptomlar arasında deride kızarıklık, kabarma ve kaşıntı bulunur.

Soğuk alerjisi nasıl önlenir?

Soğuk alerjisiyi önlemek için soğuğa karşı koruyucu giysiler giymek ve soğuk içecekleri sınırlamak önemlidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ