Reyhan Şenay- Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteğiyle Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) tarafından düzenlenecek olan festivalde 42 farklı kentten, 200'e yakın sivil toplum örgütü ilk kez İzmir’de bir araya gelecek. STGM Yetkilileri, 'Sivil Sesler Festivali’ni anlatmak ve İzmirli Gazetecilerle buluşmak için yarın saat 14.00’te İzmir Gazeteciler Cemiyeti Uluslararası Basın Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyecek.

STGM yetkilileri 17- 18 Kasım tarihinde Kültürpark’ta 200’ e yakın sivil toplum örgütünün bir araya geleceği ‘Sivil Sesler Festivali’nin’  detaylarını paylaşacakları basın toplantısında gazetecilerle tanışma imkanı da bulacaklar.

İki gün sürecek olan festivalde tüm etkinlikler ücretsiz ve herkese açık düzenlenecek. Bu yıl “Dayanışma Güçlendirir” teması öne çıkacak.

Krizler Çağında Sivil Toplum ve Dayanışma” oturumuyla açılacak festivalde, dayanışmanın nasıl güçlendirilebileceği, toplumsal tabanının nasıl genişletebileceği, coğrafi ve beşeri sınırların nasıl aşılabileceği, yeni ve yaratıcı dayanışma deneyimlerinin neler olabileceğini sorularına, kültür sanat, deprem dayanışması ve kadın örgütlenmelerinden temsilcilerin katılımıyla yanıt aranacak.

Afet Bölgesinde çalışan STK’lar deneyimlerini paylaşacak

Birçok oturumla sivil toplum örgütlerinin güçlendirileceği çalışmalarda ayrıca Kahramanmaraş Merkezli Depremlerinden etkilenen kentlerde çalışma yürüten sivil toplum örgütleri afetle mücadelede kendi deneyimlerini paylaşacak.

Daha iyi bir hayat için: Yan yana omuz omuza İlk günden itibaren afet bölgesinde çalışma yürüten Afet Platformu, Lotus Kadın Kadın Derneği, depremin ilk günlerinde ulaşımın en zor olduğu bölgelere ihtiyaçları hızla ulaştıran moto kuryeleri temsilen Kurye Hakları Derneği ve afet sonrası üretime tutunarak ayakta kalan örgütlerden biri olan Defne Kadın Kooperatifi festivalde yer alacak. Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi “Psikolojik Sağlamlık ve Esneklik” başlıklı paneliyle, Çocuk Çalışmaları Derneği “Kriz Dönemlerinde Çocuk Çalışmaları” başlıklı atölyesiyle festivalde olacak. Kahramanmaraş Depremleri sonrasında “Gayret” adını verdiği özel bir destek mekanizması tasarlayan Sivil Düşün AB Programı, “Gayret” faydalanıcılarının katılımıyla afetin etkileriyle mücadele yöntemlerini, dayanışarak birbirlerine iyi gelme hikayelerini anlatacak. SGDD-ASAM Arama Kurtarma Köpekleri ise arama kurtarma çalışmalarında kritik rol üstlenen köpekleri temsilen festivalde olacak ve bir gösteri düzenleyecek. Farklı kentlerde çeşitli alanlarda çalışma yürüten sivil toplum örgütleri de festivalde atölye, panel, oyun ve çeşitli performanslarla yer alacak. Sivil toplum örgütleri açacakları stantlarda çalışmalarını tanıtma imkanı da bulacak.

Kaynak: 9 Eylül Haber Merkezi