Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) reform yapmanın önemine dikkat çekti. Şimşek, KİT’lerde şeffaflık ve hesap verilebilirliği artırmak için başlattıkları iki kısımlı reform çalışmalarının ilk aşamasını tamamladıklarını ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunduklarını açıkladı. Şimşek, bu reformla birlikte KİT’lerin dünya uygulamalarına yaklaştırılacağını ve mali disiplinin güçleneceğini belirtti.

KİT’ler, Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası. Merkezi yönetimin kontrolü altında 19 KİT bulunuyor. Bu KİT’ler, GSYH’nin yüzde 7,4’ünü, kamu yatırımlarının yüzde 24’ünü ve kamu istihdamının yüzde 2’sini oluşturuyor. KİT’ler, enerji, ulaştırma ve tarım gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteriyor.

Reformun iki kısmı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KİT’lerin kamu mali yönetimi reformlarının odağında olduğunu söyledi. Şimşek, 2024’te merkezi yönetim bütçesinden yapılacak transferlerin yüzde 6,2’sini oluşturan KİT’lerde reform yapmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Şimşek, çalışmayı Orta Vadeli Program’a (OVP) dahil ettiklerini bildirdi.

Şimşek, reformun iki kısımdan oluştuğunu belirtti. Birinci kısım, KİT’lerde şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artırmak için yapılan çalışmaları içeriyor. İkinci kısım ise, KİT’lerin ticari esaslara göre yönetilmesini sağlamak için yapılacak düzenlemeleri kapsıyor.

Şimşek, reformun ilk aşamasını tamamladıklarını ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sunduklarını açıkladı. Şimşek, reformun ikinci aşamasının ise önümüzdeki dönemde hayata geçirileceğini söyledi.

Nisan ayı enflasyon beklentisi yüzde 70 Nisan ayı enflasyon beklentisi yüzde 70

KİT’ler dünya uygulamalarına uygun olacak

Şimşek, reformun amacının, KİT’lerin uluslararası alanda kabul görmüş şeffaflık standartlarına uymasını ve hesap verebilirliklerini güçlendirmek olduğunu ifade etti. Şimşek, “Bu reformla birlikte, kamu iktisadi teşebbüslerimizi dünya uygulamalarına yaklaştıracağız.” diye konuştu.

Şimşek, reform kapsamında, KİT’lerin yönetim kurullarının daha profesyonel hale getirileceğini, satın alma usullerinin kurumsal yönetim ilkeleri, verimlilik ve karlılık ekseninde yeniden düzenleneceğini ve KİT’lerin performanslarının daha iyi izleneceğini belirtti.

Şimşek, reformun mali disiplinle de uyumlu olduğunu vurguladı. Şimşek, “Harcamalarımızı verimli bir şekilde yönetiyoruz. Etkin kullanılan kamu kaynaklarıyla mali disiplinimiz güçleniyor. Mali disiplin konusundaki duruşumuz net. Para ile maliye politikası arasındaki uyumu pekiştiriyoruz. Attığımız adımlar ve aldığımız kararlar göstergelere de yansıyor. Göstergelerde kalıcı bozulmalara geçit vermemek için gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: AA