Öğretmen atamalarında yeni dönem: İşte yeni mülakat sistemi! Öğretmen atamalarında yeni dönem: İşte yeni mülakat sistemi!

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, projenin önemine dikkat çekerek, coğrafya, matematik ve fizik gibi, suyun önemi ve sürdürülebilirliği konusundaki bir bilinci müfredata dahil etmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Yılmaz, "Bunu oluşturacağız ve proje sonunda sunacağız" dedi.

Sürdürülebilir Eğitimi Teşvik Etme

36 aylık projenin amacı, 5 farklı bölgede kurulan ortaklıklar aracılığıyla ilköğretim ve ortaöğretim okullarında "Mavi Müfredat"ın geliştirilmesini, uygulanmasını ve belirlenen temalara uygun olarak her okulun küçük çaplı projeler başvurusunda bulunarak hibe almasını sağlamaktır. Konsorsiyum, Türkiye, İtalya, Fransa, Avusturya, İrlanda, Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya ve Romanya'dan toplam 14 farklı kuruluşu içeriyor. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) ve RKSOFT Bilişim Teknolojileri ise projenin Türkiye'deki diğer ortakları arasında bulunuyor.

Proje, YTÜ Otağ-ı Hümayun kampüsünde düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı. Katılımcılar arasında YTÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, SHORE Koordinatörü Doç. Dr. Afşin Yusuf Çetinkaya, Horizon Avrupa Programı Uluslararası Koordinatörü Çağrı Yıldırım, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) TEYDEP Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Selçuk Selek ve Perez CINEA Politika Görevlisi Teresa Garcia yer aldı.

Suyun Geleceğini Koruma

Rektör Yılmaz, suyun önemine vurgu yaparak, okyanusların ve suyun geleceğini korumanın büyük bir sorumluluk olduğunu belirtti. O, "Bilim insanlarımız sürdürülebilirlik ilkelerine inandıkları için heyecanlılar. Tüm müfredatımızı ve eylemlerimizi Birleşmiş Milletler'in 17. sürdürülebilir kalkınma hedefine göre planlıyor ve yönetiyoruz. Mavi müfredat ile okyanuslarımız ve suyumuz için geleceği kurtaracak anaokul ve ilkokula inecek bir bilinç ve farkındalık oluşturacak bir müfredat oluşturuyoruz. Bunu bilim insanlarımız, çevre mühendislerimiz, eğitimcilerimiz, psikologlarımız ve sosyologlarımızla birlikte hazırlıyoruz. Buna katkıda bulunduğumuz için mutlu ve heyecanlıyız" dedi.

Avrupa'ya Katkı

Projeyi Avrupa üzerindeki etkisi hakkında konuşan Prof. Dr. Yılmaz, bu girişimin tüm Avrupa ve ötesinde büyük bir etki yapacağına inandıklarını vurguladı. O, "Bu proje, Baltık Denizi, Karadeniz, Akdeniz, Tuna Nehri ve Ren Nehri'ni içeriyor. Aslında tüm yollar İstanbul ve Türk bilim insanlarının kapısına çıkıyor. Bu, bizi mutlu ediyor. Burada oluşturduğumuz bu bilgi dalgası ile Avrupa'ya büyük bir katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Sürdürülebilirlik için Eğitim

Prof. Dr. Yılmaz, projenin en önemli çıktısının "mavi müfredat" olduğunu belirterek, bilim insanlarının suyun önemi ve korunması konusunda teknik bilgileri sunduğunu ve bununla ilgili laboratuvar ve deneysel çalışmalar yaptığını ifade etti. Bu bilginin gerçek sahipleri olan anaokulu ve ilkokul öğrencilerine yayılmasının en büyük katma değeri olduğunu vurguladı. O, coğrafya, matematik ve fizik gibi, suyun önemi ve sürdürülebilirliği konusundaki bir bilinci müfredata dahil etmenin gerekliliğine dikkat çekti.

Geleceği Daha Mavi Kılmak

SHORE projesi, okyanuslar ve su kaynaklarının korunması için sürdürülebilir eğitime yönelik önemli bir taahhüdü temsil ediyor ve umut ediliyor ki gelecek nesil gezegenin su kaynaklarını koruma konusunda daha bilinçli ve katılımcı olacaktır.

Kaynak: DHA