Konya'da, Anadolu Selçuklu Devleti'nin hanedan türbesinden çıkarılan naaş kalıntılarına, DNA ve anatomi analizi yapılarak, 12'si sultan, 17 hanedan üyesinin yüz ve beden görünümü ortaya çıkarıldı. Bu tarihi çalışma, uzmanların 6 yıl süren emeğiyle tamamlandı.

Ifv9IKqgWUqsIgOo2fc0fg

Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen "Türkiye Selçukluları Konya Hanedan Türbesindeki Naaşların Tanzimi" projesi, farklı bilimsel alanlardan onlarca uzmanın 6 yıllık çalışmasının ürünüdür. Proje kapsamında, Selçuklu sultanlarının naaşlarına odaklanılarak tarihi bir başarı elde edildi.

UaEA5tSdF0GChqYgPv-lig

Heykeller, Sultanların Görünüşünü Yansıtıyor

Anadolu'ya 1077-1308 yıllarında hükmeden sultanların görünüşünü yansıtan heykellerle oluşturulan "Türkiye Selçuklu Hanedan Sergisi," Konya kent merkezindeki Dar-ül Mülk Sergi Sarayı'nda ziyarete açıldı. Sergide, sultanlardan 1. Kılıçarslan, Şahinşah Melikşah, 1. Rükneddin Mesud, 2. Kılıçarslan, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev, 4. Kılıçarslan, 3. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 2. Gıyaseddin Mesud'un yüz ve beden gerçekliklerine uygun heykeli yer almaktadır. Bu heykeller, sultanların tarihi görünüşünü ziyaretçilere aktarmaktadır.

Tarihe Işık Tutacak Bir Proje

Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarihine ışık tutan ve 2017 yılında başlayarak 6 aşamada tamamlanan bu proje, her aşaması sergide yer alan ziyaretçilere ayrıntılı şekilde anlatılmaktadır. İlk aşamada, Alaaddin Camii avlusundaki hanedan türbesinden çıkarılan kalıntılarla, beden bütünlüğü tamamlanan naaşların, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tomografisi çekildi. Kafataslarından ve dişlerden alınan sürüntüler, İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyokimya İhtisas Dairesine gönderildi. Elde edilen DNA ve anatomik özelliklerine göre hanedan üyelerinin kafatasları ve yüzleri oluşturuldu.

Tarihe Saygılı Heykeller

Heykeller, sadece yüz ifadeleriyle sınırlı kalmamış, aynı zamanda tarihi minyatürler dikkate alınarak aslına uygun kıyafetlerle donatılmıştır. Anadolu Selçuklu Devleti'nin mimari zenginliğini yansıtan taç kapılar önünde ziyaretçilerini karşılayan hükümdarlar, yüz ifadeleri, saçları, sakalları, duruşları ve bakışlarıyla dikkati çekmektedir. Kıyafetler için ise dönemin kumaşları özel koleksiyonlardan ve müzelerden alınan örneklere göre, tarihi verilere uygun olarak raportlama (düzenleme işlemi), iplik analiziyle rengine ve dokusuna kadar araştırılarak dokutturulmuştur. Minyatürler ve tarihi veriler dikkate alınarak kıyafetler tasarlanıp, her bir sultan ve hanedan üyesine uygun olacak şekilde özel olarak diktirilmiştir. Aksesuarlar, takılar, silahlar ve diğer malzemeler ise tarihi veriler ve özel koleksiyonlarla üretilmiştir.

Bu muazzam proje sayesinde, Selçuklu sultanlarının tarihi yüzleri ve kıyafetleri, gelecek nesillere aktarılmak üzere canlandırılmış ve sergilenmektedir. Bu tür çalışmalar, tarihi mirasımıza olan saygının bir göstergesi olarak önem taşımaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi