Borsa İstanbul'da yeni rekor! İlk kez o seviyenin üstüne çıktı... Borsa İstanbul'da yeni rekor! İlk kez o seviyenin üstüne çıktı...

Dünya Bankası’nın desteği ve KOSGEB, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ortaklığı ile hazırlanan ‘Yeşil Sanayi Dönüşüm Programı’, KESİAD organizasyonu, KOSBİ ve BAYOSB desteği ile Kemalpaşalı sanayicilere tanıtıldı. Program kapsamında Güneş Enerji Sistemi kuran sanayicilere 14 milyon TL’ye varan destek veriliyor. Yeşil Sanayi Dönüşüm Programı Hakkında Bilgilendirme Semineri’ni KOSGEB İl Müdürü Dr. Levent Arslan verirken, etkinlik KOSBİ Zülfü Mevlüt Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile firmaların yeşil dönüşümünün kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum çalışmaları kapsamında hazırlanan Yeşil Sanayi Dönüşüm Programı’nın sanayiciler için bir şans olduğunu söyledi.

Her geçen gün Avrupa Yeşil Mutabakatı kuralları ve yaptırımlarına yaklaşıldığına dikkat çeken KESİAD Başkanı Günel, “Sınırda karbon uygulaması devreye girdiğinde firmaların üretim yolculuklarında karbon ayak izini ciddi oranda küçültmeleri gerekiyor. Bunun en hızlı yolu ise yenilenebilir enerji kullanımını devreye almaktan geçiyor. O sebeple Yeşil Sanayi Dönüşüm Programı’nı sanayicilerin tanıtımına sunmak, kapsamındaki destekleri anlatmak istedik. Sanayicilerimiz bu programın desteklerinden faydalanarak özellikle güneş enerjisi kurulumu çok hızlı hayata geçirilebilir” diye konuştu.

Güneş Enerjisi yatırımı ön planda

Açılış konuşmasından sonra KOSGEB İl Müdürü Dr. Levent Arslan, Yeşil Sanayi Dönüşüm Programını anlattı. KOSGEB, TÜBİTAK ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığında hazırlanan programın küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeşil dönüşümünü verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine katkı sağlamayı hedeflediğini vurgulayan KOSGEB İl Müdürü Arslan, “Program KOBİ’lerin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi ve Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi olarak iki başlıkta hazırlandı. Her iki programda da ciddi destekler öngörülüyor” dedi.

KOBİ’lerinin Güneş Enerjisi Yatırımlarının Desteklenmesi kısmında destek üst liminitinin 14 milyon TL, destek oranının ise yüzde 60 olduğunu söyleyen Arslan, “Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi bölümünde ise destek üst limitimiz 4 milyon TL ve destek oranımız yüzde 70” dedi.

Üç bileşen geniş kapsam

Projenin üç bileşenden oluştuğunu ifade eden Arslan, “Birinci bileşende KOSGEB tarafından KOBİ’lerin yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik geri ödemeli destek kullandırılacak. Söz konusu destek ile yenilenebilir enerji, kaynak verimliliği, atık yönetimi, döngüsel ekonomi gibi tematik alanlarda sanayi KOBİ’leri tarafından gerçekleştirilecek faaliyetler desteklenecektir” dedi. İkinci bileşende TÜBİTAK tarafından Türkiye'de veya diğer pazarlarda yeni yeşil teknolojilerin, ürünlerin veya süreçlerin geliştirilmesini içeren yeşil inovasyon faaliyetlerinde bulunan firmaların hedefleneceğini söyleyen Arslan, “Yeşil start-up’lar, KOBİ'ler, büyük firmalar veya firma konsorsiyumlarının başvurabileceği destekler, yeşil üretime veya daha yüksek enerji ve/veya kaynak verimliliğine katkıda bulunan Ar-Ge, prototip geliştirme, standart geliştirme ve yeni ürün veya süreç geliştirmeyi içerecek” dedi.

KOSGEB İl Müdürü Arslan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ayağında ise projenin teknik destek bileşeni altında Proje Yönetimi, İhtiyaç Analizi, Kapasite Geliştirme, Yeşil Sanayi Akademisi, Yeşil İzleme Sistemi ve Tanıtım ve Yaygınlaştırma iş paketlerini yürüterek projenin etkin yönetilebilmesinin sağlanacağını belirtti. 

Kaynak: BÜLTEN