Şahmaran, Türk mitolojisinde yer alan bir yaratıktır. Genellikle yılan ve kadın bedeninde temsil edilir.

Simgesel olarak kadınlık ve erkeklik arasındaki dengeyi temsil eder.

ŞAHMARAN'N FOTOĞRAFI VAR MI?
Gerçek bir fotoğrafı yoktur, sadece mitolojik ve sanat eserlerinde görülür.



ŞAHMARAN KADIN MI, ERKEK Mİ?
Genellikle yılan ve insan şeklinde temsil edilir ve ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılır. Farsça kökenli olan "mara" ya da "meran" kelimesinden türemiştir ve "yılanların şahı" anlamına gelir. Efsanede Şahmaran kadın başlıdır ve insanların nankörlüğüne karşın iyicil bir varlıktır. Şahmaran hakkında birçok hikaye ve efsane bulunmaktadır.

İsim de “yılanların şahı” anlamına gelen “Şah-ı Maran’ın” halk arasında söylenegelişi sırasında birleşerek “şahmaran” olmuş halidir.



ŞAHMARAN EFSANESİ

Efsanenin en sık anlatılan versiyonunda Şahmaran kadın başlıdır. Yoksul bir ailenin oğlu olan Camsab ile arkadaşları ormanda bal ile dolu bir kuyu bulurlar ve genç adam balı çıkarmak için kuyuya iner. Ama arkadaşları açgözlülüklerinden dolayı, balın tamamı çıktıktan sonra Camsab’ı kuyuda bırakırlar.

Bir süre sonra toprakta gördüğü ışığın olduğu noktayı kazan Camsab, toprağın çökmesiyle birlikte kendini bir bahçede bulur. Bahçenin sahibi yılanların şahı Şahmaran’dır. Camsab’ın hikayesini dinleyen Şahmaran, insanoğlunun nankörlüğü üzerine konuştuktan sonra Camsab’ın yıllar boyu bahçede yaşamasına izin verir. Ama bir süre sonra genç adam ailesini özlediği için ayrılmak istediğini söyler. Şahmaran gitmesine izin verir ama 2 şartı vardır. Camsab hiç kimseye Şahmaran’ın yerini söylemeyecek ve asla hamama girmeyecektir. Çünkü onunla karşılaşıp da hamama giren kişinin vücudu yılan pullarıyla kaplanırmış.

Şahmaran ile anlaşan genç evine döner ve ailesi ile yaşamaya devam eder. Fakat bir gün ülkenin hükümdarı hastalanmış ve vezir hastalığın tek çaresinin Şahmaran eti yemek olduğunu söylemiş. Ardından da herkesin hamama getirilmesini emreder. Camsab’ın sırrı burada açığa çıkar, vücudu pullarla kaplanır. Sonrasında yapılan işkencelere dayanamayan Camsab, Şahmaran’ın yerini söyler. Yakalandığı sırada Camsab’ı gören Şahmaran da yıllar önce insanların nankörlüğü ile ilgili ettiği lafı bu kez genç adam için söyler ve ardından da öldürülür.

Editör: Yusuf Tomruk