Haber / Gökçe ADAR

Koronavirüs salgınının devam etmesiyle grip aşılarına olan talepler daha da arttı. Eylül ve Ekim aylarında yapılması gereken grip aşısı, ithalattan kaynaklı gecikmeler nedeniyle bulunamıyor. Aşı vurulmak isteyen risk grubundaki vatandaşlar, eczane eczane geziyor, reçeteli aşıya ulaşmaya çalışıyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, grip aşısı stoklarının geçen hafta tükendiğini ve eczacıların depolarında grip aşısının bulunmadığını söyledi. Aşıların alındığı firmaların da konuyla ilgili açıklama yapmadığını söyleyen Sayılkan, “Geçen haftaya kadar grip aşısı vardı, ancak bu haftadan itibaren grip aşısı kalmadı. Geçen yılda aynı bu zamanlarda ithalattan kaynaklı gecikmeler yaşanmıştı. Ekim'in sonunda 2 milyon tane aşı, Kasım'ın ortasında da 3 milyon aşının geleceğini söylemişlerdi. Bu gecikme sebebiyle, Eylül ve Ekim aylarında yapılması gereken aşılar, Aralık ayının sonuna kadar vurulmuştu. Bu yıl da muhtemelen, aşıların gelmesi ve vurulmaya başlanması Aralık ayını bulacak. Ancak aşıların alındığı firmalar, bilgi vermediği için bir konuyla ilgili belirsizlik var” dedi.

PANDEMİ ARTIRDI

Koronavirüs salgının grip aşısına olan talebi artırdığını ifade eden Sayılkan, şu ifadeleri kullandı: “İki sene önce bizim hemen hemen her eczanemizde bir grup grip aşısı kalırdı, bu aşılar sezonluk olduğu için yani belli zamanlarda vurulması gerektiği için kalan aşılar çöpe giderdi, atılırdı. Ancak şimdi eczacı arkadaşlarımız vuracak aşı bulamıyorlar. Talepler fazla olmasına rağmen, ithal edilen aşılar yeterli miktarda değil. Bu ülkenin nüfusu 85 milyon, grip aşısı ise 3 milyon tane geliyor. Gelen aşıların sayıları çok az, bu zaten talebi karşılamıyor. Bu aşıları olması gereken gruplar var, aşı miktarlarının yeterli olmaması bu gruplarında aşıyı bulmasını zorlaştırıyor.”

GRİP SALGINI YAŞANACAK

Devlet tarafından karşılanmayan, ücretli aşıların daha önce tükendiğini ifade eden Sayılkan, bulunamayan aşılar sebebiyle, grip salgınının yaşanabileceğini söyledi. Sayılkan, “Devlet, bir grup aşıyı karşılıyor, diğer bir firmanın aşılarını ise ücretli olarak vuruyor. Bu sene paraları vatandaş tarafından aşılar daha hızlı tükendi. Kış mevsiminin gelmesiyle, koronavirüs salgınının da devam etmesiyle kimse, haklı olarak hastalanmak istemiyor. Dolayısıyla paralı da olsa, bulduğu grip aşısını alıyor. Grip aşısıyla ilgili bu bilinmezliğin giderilmesi gerekiyor aksi takdirde, grip aşısı bulamayan vatandaşlar, bu yıl daha çok ağır grip geçirecek ve bu da grip salgının artmasına sebep olacaktır. Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz, bir an önce grip aşılarının hangi gruplara, hangi kriterlere göre uygulanacağının belirlenmesi ve uygulanmaya başlaması lazım. Bu belirsizlik acilen giderilmeli” diye konuştu.