Haber / Arif ARI

Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, Kovid-19 yeni vakalarında bir düşüşün söz konusu olduğunu ancak bu düşüşün anlamlı bir rakamı oluşturmadığını belirtti. Duran, tedbirlerin artırılmasının yanında pandemiye karşı mücadele veren sağlık çalışanlarının motivasyonlarını artırıcı tedbirlerin de gerekli olduğunu söyledi.

Aşı sıkıntısı var

Duran, pandemi hastanesi Merkez Efendi Hastane'nin hem pandemi hastalarına hem de normal hastalara hizmet verdiğini bildirdi. Duran, 9 Eylül Gazetesi'ne yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İlçelerde ve merkezde bazı bölgelerde yeni vaka yoğunlukları vardı. Bu durum son alınan karar ile yarı kapanma döneminin bir haftalık etkisi ile Manisa'da geçen haftada yeni vaka sayılarında bir düşüş oldu. Bu düşüş anlamlı bir düşüş değil. Bu düşüşü anlamlandırmak için ikinci hafta sonu bakmak gerekli. Vakalarda daha fazla düşüş bekliyoruz. Alınan tedbirler, sıkı ve tam uygulanırsa gelecek haftalarda belirgin bir düşüş olur. Bu kapanmanın başarılı olup olmadığını iki hafta sonra göreceğiz. Eğer bu yarı kapanmada yeni vaka sayılarında belirgin bir düşüş olmazsa normalleşme sürecine girildiğinde vaka sayılarında yine patlama olacaktır.''

Aşı sıkıntısının Türkiye geneline paralel olarak Manisa'da da mevcut olduğuna değinen Duran, birinci aşısını olup ikinci aşı sırasını bekleyenler için aşı temininde bir sıkıntı olduğunu ifade etti. Manisa'da daha çok sınovac aşısının yapıldığını, Biontech aşısının mevcutiyenin söz konusu olmadığı için yapılamadığını vurgulayan Duran, "İkinci aşı olmak için bekleyenler var. Bunların süreleri uzatılanları oluyor. Bunun aşının azlığından kaynaklandığını biliyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın yeni doz aşıların geleceğini, yeni anlaşmaların yapıldığını açıkladı. Önümüzdeki aylarda aşı bolluğu olmasını bekliyoruz'' dedi.

Duran, Manisa'da insan kaynağı sıkıntısından söz ederek şunları aktardı: "Sağlık ekiplerinde sayısal olarak sıkıntılar var. Geçenlerde emekliliğine izin verilen ve ayrılan hekim sayısı Manisa'da 50 olarak tespit edildi. Göğüs ve enfeksiyon hekimi açığı var. 10 kadar hekim ayrılmıştı. Yerlerine yenisi alınmadı. Dolayısıyla bu açık çalışan hekimlerin üzerine ek ilave oluyor. Emeklilik ve istifa yasakları açılırsa bildiğim kadarıyla 50'den fazla hekim ayrılacak. Verilen ücretler, istenen hakları verilmediği için hekimlerde bezginlik var. Motivasyon eksikliği var. Şantaj gibi görevlendirmeler yapılıyor. Tehditler söz konusu. Bundan dolayı ayrılmalar kadrolarda belirgin bir açık ortaya çıkaracaktır. Halen açık yüzünden hastaneler arasında görevlendirme takviyeleri yapılıyor. Bunun tedbirleri yeni atama ile alınmalıdır. Pandemi nedeniyle göğüs ve enfeksiyon hekim açığı kapatıp fazlası yaratılmalıdır.''

Manisa Tabip Odası temsilcileri  alkol yasağına şerh koydu

Birçok ilde olduğu gibi Manisa'da alkole konulan yasaklarla ilgili İl Hıfzıssıhha Kurulu'nda yer alan Manisa Tabip Odası temsilcileri kararı şerh düşerek imzaladı.  Edinilen bilgiye göre Manisa Valisi Yaşar Karadeniz'in başkanlığında toplanan ve alkol satışına yasak getiren İl Hıfzıssıhha Kurulu kararına, Manisa Tabip Odası temsilcisi Dr. Hasan Semih Bilgin, "1. Maddeye şerh koyuyorum. Alkollü içeceklerin yasaklanması pandemi ile mücadelede bilimsel olarak bir yeri olmadığı gibi kişisel hak ve özgürlüklere müdahale olduğu kanaatindeyim'' şeklinde şerh düştü. Yunusemre İlçe Hıfzıssıhha Kurulu üyesi ve Manisa Tabip Odası temsilcisi Dr. Derya Penbayık da 3 maddelik kararın 1. Maddesine şerh düşerek kararların altına imza koydu.