Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Başkanı Ramazan Baş, her yıl 200 - 250 kişinin çeşitli nedenlerle omurilik felci olduğunu söyledi. Baş, herkesi omurilik felcine yol açan nedenlerin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için geliştirdikleri projelere destek vermeye çağırdı.

TOFD Kurucusu ve Başkanı Ramazan Baş, İzmir'de derneğin kampanyalarına destek veren gönüllüler ve destekçilerle bir otelde buluştu. Derneğin çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler veren Baş, 1998 yılından bu yana, öncelikle omurilik felçlileri olmak üzere tüm ortopedik engellilerin tıbbi, mesleki, ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümlerine yönelik ulusal ve uluslararası alanlarda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Ramazan Baş, engelli vatandaşların tekerlekli sandalye ve bası yara minderi ihtiyacını karşılamaya dönük 'Mutluluğa çevir kapak olsun' başlıklı plastik kapak toplama kampanyasın hiç durmadan sürdüğünü söyledi. Baş, İzmir'de sürdürülen kampanyanın öncüsü ve merkezi durumundaki otel sahibi Onur Susuzlu ile Genel Müdür Serkan Sığınmış'la Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği'ne, kampanyalarına destek veren kişi, kurum ve kuruluşlara birer plaket vererek teşekkür etti.

İzmir'in 6 Mayıs 2018 günü Wings For Life World Run adlı koşuya ev sahipliği yapacağını hatırlatan Ramazan Baş, tüm yardımseverleri Kültürpark'ın Lozan Kapısı'ndan başlayacak koşuya katılmaya çağırdı. Ramazan Baş, Türkiye'de her yıl 200 - 250 kişinin çeşitli nedenlerle omurilik felci olduğuna, omurilik felçli sayısının her yıl hızla artarak inanılmaz boyutlara ulaştığına da dikkat çekti. Baş, trafik kazaları, yüksekten düşmeler, sığ suya balıklama atlama ve benzeri sportif yaralanmalar, ateşli silah yaralanmaları, iş kazaları, doğal afetlerde yaşanan travmaların omurilik felcine yol açan başlıca etkenler olduğunu söyledi.

"SIĞ SULARA BALIKLAMA ATLAMAYIN"


Kendisinin sığ suya balıklama atlama sonucu omurilik felci olduğunu anlatan Ramazan Baş, "Derinliğini bilmediğiniz sulara ve 2 metrenin altındaki sığ sulara balıklama atlamayın. Boynunuz kırılabilir, felç olabilirsiniz" diyen Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakasına rastlanıyor. Bu vakaların büyük bir çoğunluğu ya ölümle ya da felçle sonuçlanıyor. Sığ suya balıklama atlama boyun kırıklarına neden olmakta. Omuriliğin hemen yakınında ise solunum merkezi bulunuyor. Kırılmaya bağlı omuriliğin birden şişmesi solunum merkezini etkiliyor ve boğulma meydana geliyor. Kişi boğulmaktan kurtulsa bile bu sefer onu felç olma riski bekliyor. Her iki durumda da sonuç, trajedi."

Omurilik felcine yol açan nedenlerin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için projeler geliştirdiklerini anlatan Ramazan Baş, herkesi bu projelere destek vermeye çağırdı.