ABD'nin Massachusetts eyaleti merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna Inc, geliştirdiği Kovid-19 aşı adayı hakkında "Faz 3 analizlere göre MRNA-1273'ün etkinlik oranı yüzde 94.5" açıklamasını yaptı.

Business Insider'a konuşan Moderna CEO'su Stephane Bancel, ABD'de aralarında yüksek riskli ve yaşlı kişilerin de olduğu 30 bin denekle yapılan üçüncü aşama klinik denemelerde yüzde 94.5 oranında etkili olunduğunu söyledi.

Moderna Başkanı Stephen Hoge, Reuters'e "Kovid-19'u durduracak bir aşımız olacak" dedi.

Sözkonusu aşı 28 gün arayla iki doz şeklinde yapılıyor.

'2-8 derecelik normal buzdolabı ısısında bir ay bozulmadan kalıyor'

Moderna'nın aşısının avantajı, BioNTech-Pfizer'in aşısı gibi aşırı soğuk ortamda tutulmasının gerekmemesi.

Moderna geliştirdiği aşı adayının 30 gün boyunca 2-8 derecelik normal buzdolabı ısısında istikrarlı kalmasını ve altı ay boyunca eksi 20 derecede depolanmasını öngörüyor. 

BioNTech-Pfizer'in aşısının dezavantajı ise uygulama anına kadar eksi 70 derecede muhafaza etmek gerekmesi.

Geleneksel aşıların dahi buzdolabında depolanmasıyla ilgili sorun yaşanabilirken, dünyanın -70 derece sorununun üstesinden nasıl geleceği soru işareti.

Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte kurucusu ve yüzde 90'dan fazla etkili aşısının yaratıcısı Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının normal buzdolabında beş gün kadar muhafaza edilebilmesi için çalıştıklarını söyledi.

ABD öne çıktı

BioNTech'in aşı adayının üretim ve dağıtımını üstlenecek ilaç devi Pfizer de Moderna gibi ABD merkezli bir şirket.

Dolayısıyla bir hafta içinde iki ABD şirketi, aşı adayı deneylerinde beklentileri çok aşan sonuçlar açıkladı.

Aşı müjdeleri, Kovid-19 pandemisinin hem Amerika hem Avrupa kıtalarına yeni rekorlar kırdığı ve Avrupa ülkelerinin yeniden kapanmak zorunda kaldığı bir dönemde geldi.

mRNA teknolojisine dayanıyor

Reuters, Pfizer'in ardından Moderna'nın verdiği müjdeyle ABD'nin aralık ayında acil kullanım onayı alabilecek iki aşısının olabileceğini, böylece ABD'de yılsonunda 60 milyon doz aşı dağıtılabileceğini yazdı. Buna göre 330 milyon nüfuslu ABD'de iki aşı üreticisi üzerinden gelecek yıl ihtiyaçtan çok fazlası anlamına gelen 1 milyardan fazla doza erişim sağlanabilecek. 

Reuters, hem BioNTech-Pfizer hem de Moderna'nın yüzde 90-95 bandında etkili aşı adaylarının yeni bir teknolojiye, yani hücrelere genetik talimatlar göndermek için çok yönlü bir haberci madde olan mRNA'ya dayandığına dikkat çekti.