Sinir sistemini düzenlemek amacıyla omurga, kemik ve kaslara müdahale etme yöntemi anlamına gelen kayropraktik, ülkemizde çok bilinmese de özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemi. Ülkemizde eğitimi sayılı üniversitede verilen kayropraktik, uzman kişilerce uygulandığında hızlı bir şekilde çözüm sağlıyor. İşte bu tedavi ile şifa bulanlar arasında İzmirli milli yüzücü Uygar Hephoşcan da var.

Hızlı iyileşme şansı

Bu yıl 100 metre serbest yüzme dalında Türkiye şampiyonluğu madalyasını İzmir’e getiren milli yüzücü, bir süre önce antreman sonrası omuz ağrısı yaşamaya başladı. Farklı merkezlerde uygulanan tedavilere rağmen ağrıları devam eden Hephoşcan, fizyoterapist ve kayropraktist Umut Yasa’ya başvurdu, uygulanan tedavi ile kısa zamanda sağlığına kavuştu. Geçirdiği sakatlıktan sonra moral bozukluğu yaşayan genç yüzücü, Umut Yasa’nın kendisini çok kısa sürede tedavi ettiğini ve ona çok şey borçlu olduğunu söyledi. Hephoşcan, “Fazla antreman yaptığımız için bazen vücudumda zorlama nedeniyle sakatlanmalar meydana gelebiliyor. Umut Yasa ile tanıştıktan sonra her şey benim için çok kolaylaştı. Özellikle müsabaklarda tüm potansiyelimi ortaya çıkardığım için sonrasında bedenim zorlandığında yaptığı küçük müdahalelerle beni iyileştiriyor. Yaşadığım durumu hızlıca toparlaması ve bununla ilgili iyi telkinler vermesi nedeniyle psikolojime de iyi geliyor. Başarımda kendisinin büyük payı var, ona ne kadar teşekkür etsem az” diye konuştu.

Doğru müdahale şart

Kayropaktist Umut Yasa, milli yüzücümüz Uygar’ın çok güçlü bir bedene sahip olduğunu ancak üst düzey performans sergilemekten dolayı her sporcuda olduğu gibi bazı hareket kısıtlılıkları yaşayabildiğini söyledi. Yasa, tedavi ile ilgili şu bilgileri verdi: “Her gün 7-8 km yüzen bir sporcunun vücudu, bazen kendini korumak için hareket kapasitesini düşürüyor. Bu durumlarda doğru müdahale olmadan spora devam etmesi daha önce de yaşadığı gibi sakatlığa dönüşebilir. O nedenle Uygar gibi elit sporcularda vücudun aldığı yükleri eşit ve dengeli şekilde sağlamak zorundayız. Bu nedenle özellikle sporcularda doğru uygulanan kayropraktik tedavi çok önemlidir.”