Özel/Didar DEMİRCİ
Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde 27 Haziran-3 Temmuz haftasındaki Kovid-19 verilerini açıkladı. Açıklanan tabloda vaka sayılarının son bir haftada iki katı artığı gözlemlendi. Konuya ilişkin açıklama yapan uzmanlar, artışın nedeninin maske zorunluğunun kaldırılmasına bağladı. Ülke genelindeki artışın İzmir’de de gözlemlendiğini belirten İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Yüce Ayhan, “İzmir’de 3 hafta önce test pozitifliği yüzde 5 civarındayken bugün yüzde 20 seviyelerine yükseldi. Yaklaşık 3 katı test pozitifliği var. Dolayısıyla vakalar artıyor” dedi.

MASKE TAKMAKTA FAYDA VAR

Kovid 19’a karşı önlemleri elden bırakmamak gerektiğini vurgulayarak konuşmalarına devam eden Dr. Ayhan, “Dolayısıyla vakalar artıyor. Tabi çoğu hafif geçiriyor, solunum yolu enfeksiyonu ile seyreden vakalar var. Yaz olmasının verdiği bir rahatlık da var insanlarda. Esas sorun bu kadar çok vakanın olması virüsün dolaşıma devam ettiğini gösteriyor. Ne kadar çok vaka görülürse risk daha da çok artıyor. Dolayısıyla kontrolü elden bırakmamak önemli. Dolaşımdaki virüs sayısını azaltmak önemli” diye konuştu. Ayrıca çocuk aşılama oranlarına da dikkat çeken Dr. Ayhan, Sağlık Bakanlığı’nın okullar açılmadan bu konuda bir aşılama programı hedeflemesinin şart olduğunu söyleyerek, aşı tedariğinin de planlanması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle maskeden çok erken vazgeçildiğini de belirten Ayhan, “Fiziksel mesafeyi kontrol edemediğimiz her alanda maskeyi takmamız gerekiyor” dedi.

TEK SORUN MASKE DEĞİL

Vaka artışındaki tek nedenin maske takmamak olmadığının altını çizen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Oğuz Reşat Sipahi ise şu noktalara dikkat çekti:

Vaka artışlarının sebeplerini maske dahil genel gevşeme süreci, okulların kapanması, aşıların etkisinin zamanla geçmesi ki buna bağlı olarak bir kısım nüfus için yeni rapel zamanının gelmiş olması ve yurtdışında artış gösteren BA4 ve BA5 varyantlarının kuvvetle ihtimalle ülkemizde de ağırlık kazanmaya başlaması sayılabilir. Bundan önceki bayramlara benzer şekilde, Kurban Bayramı sonrası yeni vaka sayılarının daha da artması sürpriz olmayacaktır. COVID-19 eksik aşılıların (eksik aşılı kavramı üç aşılılar için bile tartışılmaya başlandı) ya da aşısızların aşılanmaları ve maske mesafe kurallarına uyma konusunda kanun baskısı olmasa da en azından kişisel olarak kurallar varmış gibi davranmak şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da bizi korumak konusunda en önemli yöntemler olmaya devam edecek gibi duruyor.”