Haber/Didar DEMİRCİ
İzmir Tabip Odası "Pandemi bitmedi! Sürüyor…" başlığı altında basınla bir araya geldi. Vaka artışlarına dikkat çekerek, pandemideki normalleşme süreciyle ilgili uyarılarda bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, konuya ilişkin değerlendirmelerini basınla paylaştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’un 6 Temmuz günü verdiği demecinde dünya genelinde Kovid 19 vakalarında yüzde 30 artış olduğunu açıklamasını hatırlatan Kaynak, ülkemizde de Kovid 19 vakalarında bir ay içinde 10 katı artış yaşandığını belirtti.


VAKA ARTIŞI PANDEMİNİN BİTMEDİĞİNİ GÖSTERİYOR
Vaka artışının salgının bitmediğinin göstergesi olduğunu söyleyen Kaynak, “Olguların çoğunda şimdilik- ağır klinik tablolar görülmemesi kimseyi rehavete sokmamalıdır. Olgu sayısında patlama olması halinde hasta yığılmaları, yoğun bakım yatağı sıkıntıları gibi durumlarla karşılaşmak olasıdır. Artan olgu sayısı ile dolaşımdaki virüs yükü de artmakta ve yeni varyantların ortaya çıkmasını kolaylaştıracak bir durum ortaya çıkmaktadır. Ülkemizdeki olgulardan soyutlanan virüs kökenlerinde varyant incelemesi için gereken genomik analizlerin yapılması önemli ve gereklidir. Bu testleri yapabilecek altyapıya sahip merkezler donanım ve insan gücü açısından desteklenmeli, varyant incelemeleri yapılmalıdır” diye konuştu.


ATIK SU ANALİZİ BAŞLATILMALI
Atık sulardan alınan örneklerde koronavirüse yönelik incelemelerle toplumda yayılması olası varyantların klinik tablolara yansımadan çok önce saptanabildiğini ifade eden Kaynak, “Ülkemizde de atık sularda virüs analizine yönelik bir çalışma başlatılmalıdır” dedi. Alınması gereken diğer önlemleri de sıralayan Kaynak, “Kovid 19 ile mücadelede en önemli araçlardan olan aşılamanın yaygınlaştırılması, anımsatma dozu ihtiyacı olan toplulukların bağışıklık kazanması için yeterli miktar ve dozda aşı tedariki sağlanmalıdır. Önümüzdeki günlerde kullanıma girecek yeni aşılanın yurdumuzda kullanımı için planlama ve girişimler yapılmalıdır. Eğitim dönemi başlamadan önce çocukluk yaş grubunda aşılamaya yönelik planlama yapılmalıdır. 05-11 yaş grubu çocuklar aşılama programına alınmalıdır. Okullarda aşısız ya da eksik aşılı çalışan kalmaması sağlanmalıdır. Bu önlemler eğitimde kesintiler yaşanmaması açısından önemlidir” sözlerini kaydetti.

HES KODU DEVREYE GİRMELİ
Bireyler arası fiziksel mesafenin sağlanamadığı toplu taşıma araçlarında, alışveriş merkezlerinde, kapalı pazaryerlerinde maske kullanımının özendirilmesi gerektiğini ve zorunlu hale getirilmesi gerektiğini aktaran Kaynak, “HES kodu yeniden işlevsel hale getirilmeli ve toplu alanlara enfekte kişilerin girişi sınırlandırılmalıdır” dedi. Öte yandan Hac dönemine işaret eden Kaynak, “Hac nedeniyle artan toplumsal etkinliğin de virüs yayılımına yol açabileceği öngörülerek hacı kafilelerinin denetimi ve enfeksiyon yönünden kontrolü sağlanmalıdır” hatırlatmasını yaptı.

MORAL MOTİVASYON ARTIRILMALI
İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak, pandemide vakaların pik yaptığı bu dönemde dikkat edilmesi gereken diğer hususları ise şu şekilde sıraladı: “COVID-19 benzeri klinik tablolar oluşturan diğer enfeksiyon etkenlerinin SARS-CoV-2 ile ayni anda saptanabildiği testlerin yapılabilmesine yönelik test stratejileri oluşturulmalıdır. Tıbbi laboratuvarların altyapı ve donanımları güçlendirilmeli, insan gücü desteklenmelidir. Pandeminin ilk günlerinden bu yana yoğun bir emek sarf eden meslektaşlarımızın ve diğer sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonları arttırılmalıdır. Hekimler ve sağlık çalışanları için COVID-19 meslek hastalığı statüsüne alınmalıdır. Tüm sağlık kuruluşlarında koruyucu donanım sağlanmalı, gelecek günlerde koruyucu donanım sıkıntısı çekilmemelidir. Salgın yönetiminde başarıya ulaşmanın yolunun bilimsel ilkeler temelinde çalışma yürütülmesi ve sürece yönelik bilgilerin şeffaf biçimde paylaşılması olduğunu bir kez daha anımsatmak isteriz.”