Haber/Arzu ÇAKIRCA
İnsan vücudunun hayatla bağı olan beş duyusundan üçüne dokunan KBB Uzmanı Op. Dr. Hasan Zorlu, burun estetiğinden lokal uygulamalara kadar alanındaki tüm sağlık ve güzellik işlemleri hakkında bilgi verdi. Op. Dr. Zorlu, alanındaki uygulamalarla hastaların sağlığına kavuşmasının yanı sıra estetik uygulamaları sayesinde kendilerini rahatsız eden görüntülerinden kurtulabildiklerini belirtti. Zorlu, özellikle son yıllarda estetik amaçlı burun operasyonları ameliyatlarının artığını açıkladı.

1- Op. Dr. Hasan Zorlu kimdir?

1974 Salihli doğumluyum, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İzmir Eğitim Hastanesi KBB mezunuyum. Meslek hayatım uzmanlık sonrası 17 yıl Özel Salihli Hastanesinde geçti, 1 yıldır da kendi kliniğimde yine Salihli’de devam etmekte.

2- Kliniğinizde hangi işlemleri ve uygulamaları yapıyorsunuz?

Klasik KBB muayene ve lokal uygulamalarına ek olarak, kendi alanımızı ilgilendiren bölgelerde estetik ve güzellik işlemleri gerçekleştirmekteyiz. Bunlar arasında cildin her katmanını ilgilendiren girişimsel ve girişimsel olmayan işlemler mevcuttur. Daha sağlıklı, kişisel isteklere yönelik medikal estetik alanındaki hemen her işlemi uygulamaktayız.

3- KBB alanında en sık karşılaşılan sorunlar nelerdir?

Beş ana duyumuzdan üçü direkt alanımızda olduğu için tat, koku ve işitme ile ilgili sorunlar ön planda olmakla beraber işitme kaybı, baş dönmesi, çınlama, baş ağrısı, burunda akıntı ve kanama, boğaz ağrısı, ses kısıklığı en sık karşılaştığımız şikayetler olmaktadır.

4- En sık hangi operasyonları gerçekleştiriyorsunuz?

Çocuklarda işitme kaybı, rahat nefes alama ve sık ateşli boğaz enfeksiyonuna yönelik geniz eti, bademcik ve kulağa tüp uygulaması en sık uyguladığımız operasyonlardır. Erişkinlerde ise yine rahat nefes alamamaya yönelik burun ve boğaz operasyonları ilk sırada yer almaktadır. Son yıllarda ise estetik amaçlı burun operasyonları sayısında artma görmekteyiz. Kronik otite bağlı kulak operasyonlarıyla daha nadir karşılaşıyoruz, burada da teknolojik gelişimler ile sıkı takip ve tedavi olanaklarının elimizi kuvvetlendirdiğini düşünüyorum.

5- Rinoplasti kimlere yapılmalı? Operasyon ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

Rinoplasti hem estetik hem de fonksiyonel amaçlı uygulanabilen bir operasyondur. Dolayısı ile bazen sadece daha güzel bir görüntü elde etmek için yapılabileceği gibi, aynı anda rahat nefes almak için de yapılabilir. Operasyon tekniğinde elbette farklılıklar vardır, fakat nihai sonuca gitmek için yol cerrah ve hasta ilişkisi ile optimize edilebilir. Son yıllarda hem anestezi tekniklerinin gelişmesi hem de teknolojinin hediyesi diyebileceğimiz birçok ekipmanla çok daha konforlu operasyonlar gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bilgi paylaşımının hızlandığı bu dönemde, tecrübeler çok hızlı paylaşılıp total faydanın artığını gördüğümüz bir zaman diliminde yaşadığımız için de ayrıca şanslıyız.

6- Medikal estetik son zamanlarda hayatımızda büyük bir yer kaplamaya başladı. Estetik, güzellik göreceli olsa da tamamen dış güzelliğe önem veren bir duruma mı geldik?

Medikal estetik uygulamalar arttı ve ivmelenerek artmaya devam ediyor. Bugün şu şu uygulamalar var desek de artık bir sınır çizmek mümkün değil, her gün beslenen ve büyüyen kocaman bir sektör olduğu gerçeğini görmek gerekiyor. Elbettebirçok farklı yaklaşım ve yorum yapılabilir. Fakat biyopsikososyal açıdan baktığımızda motivasyon kaynaklarını bireysel değerlendirmekte fayda olacağı kanısındayım. Her danışanın istek ve ihtiyaçları farklı olmakta. Tamamen gizli kalmasını isteyip kişisel estetik, güzellik ve sağlık olarak uygulama yaptıranlarla da her uygulamasını açık edebilenlerle de karşılaşmaktayız.

7- Botoks uygulamasında nelere dikkat edilmeli? Hangi sıklıkla yaptırmalıyız?

Botoks estetik ve güzellik amaçlı kullanıldığında geçici bir süre mimik kaslarının hareketini kısıtlar veya durdurur. Dolayısıyla kırışıklık azaltma etkisi nedeniyle pratikte en sık yapılan uygulamalardandır. Ayrıca cildi daha canlı gösterdiği için de sevilmektedir. Girişimsel bir işlem olduğu için her olgu ayrı değerlendirilmelidir, uygulama bireysel olmalıdır. Doz seçimi, uygulama noktaları, uygulama aralıkları danışan bazında belirlenmelidir.

8- Dudak dolgusu, çene dolgusu ve çeşitli dolgu uygulamalarında dikkat etmemiz gerekendetaylar nelerdir?

Dolgular kullanım amacına göre hacim verme, yeniden şekillendirme sağlayabilen ajanlardır. Her bölgenin kendine has anatomik özellikleri dikkate alınmalıdır. Uygun değerlendirme ile doğru kişiye, doğru endikasyon ile uygulamaya yönelmek gerekir. Kullanılan etken maddeye göre nemlenme artışı, kırışıklık azaltıcı etkileri de olabilmektedir. Ayrıca uygulama yapılacak bölgeye uygun dolgu seçimi gerekir. Doğal ya da iddialı görünüme kavuşma isteğine göre işlem yapılabilir. Medikal estetik işlemlerin çoğunda olduğu gibi dolgu uygulamalarından sonra da günlük hayata devam etmek mümkündür. Dudak dolgusu çok hızlı görünür hale geldiği için ihtiyacı ve miktarı iyi tespit etmek gerekir, ayrıca herkesin anatomisi kendine has olduğu için beklentileri doğru belirlemek önemlidir.

9- Genel cilt kalitesini artırmak için medikal estetik olarak neler yapabiliriz?

Cildin her katmanına yönelik elimizin altında son derece zengin ürünler bulunmakta. Kişisel ihtiyaçları belirleyip doğru ürünlerle uygulama yaptıktan sonra olumlu sonuçları çok hızlı görmekteyiz. Cildin ihtiyacı olan ürünler gençlik aşısı altında toplanabilir. Burada cilt altında kolajen ve elastin sentezini uyarıcı, hyalüronik asit arttırıcı, sıkılaştırıcı etkileri ön planda olan işlemler ön plandadır. Ayrıca bazı cihazlarla da çok güzel destek tedavileri mevcuttur. Profesyonel cilt bakımı yanında, ev ürünleri ve de dermokozmetiklerle destekler sürekli olmalıdır.