Birçok siyasetçi olayı kınarken başta Türk Tabipleri Birliği olmak üzere mesleki örgütler sağlık çalışanlarının uğradığı şiddete karşı tepki göstererek iki günlük grev çağrısında bulundu. Sağlık çalışanları bayram öncesi iki günlük grev kararı aldı.

Siyasilerden tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün bir hekim katledildi. Katil ruhsatlı silah taşıyordu belki ama ruhsatsız silahlarda da artış devasa." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabındaki paylaşımında şunları kaydetti:

"Bugün bir hekim katledildi. Katil ruhsatlı silah taşıyordu belki ama ruhsatsız silahlarda da artış devasa. Silahlananlara şunu söyleyeyim; bunun bedeli var. Kanunlar bu ülkede çalıştığında, Teksas'ta yaşamadığınızı öğrenirsiniz. Lamı cimi yok, iktidarımızda bunun sonu hapistir."

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Konya Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya kardeşimizin hunharca katledilmesi yüreğimizi dağladı." dedi

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda:

"Konya Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya kardeşimizin hunharca katledilmesi yüreğimizi dağladı. Oysa ki, gecesini gündüzüne katarak binbir emekle insanları hayata bağlamaya çabalayan sağlık çalışanlarımızın gayretleri minnet ve şükranla karşılık bulmalıdır." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medya hesabından "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın öğüdüyle inşa edilen devlet geleneğimiz, Bugün; ne hastanedeki doktorumuzu, ne ofisindeki avukatımızı, ne de bir kadını koruyamayan beceriksiz bir anlayışa mahkûm durumda. Böyle devlet yönetilmez. Başımız sağ olsun," yorumunda bulundu.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da "Artık ne diyeceğimi bilemiyorum, çok çok üzgünüm. Konya Şehir Hastanesi'nde doktor Ekrem Karakaya görevi başında katledildi. Canımızı emanet ettiğimiz doktorlarımızın can güvenliği yok. İktidara sesleniyorum; şiddeti durdurun," paylaşımında bulundu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesabından "Sağlıkta şiddetten, sağlıkta vahşete! Hastane personelinin can güvenliğini sağlayamayan, şiddete karşı önlem ve sorumluluk almayan her makam bu katliamdan  sorumludur," yorumunu yaptıMeslek örgütlerinden grev kararı

Karakaya'nın öldürülmesine sağlık çalışanlarının çatı örgütü olan Türk Tabipleri Birliği (TBB) sert tepki göstererek 7-8 Temmuz tarihlerinde greve gitme kararı aldı.

Birliğin internet sitesinde yayınlanan açıklamada "Üzgünüz, Öfkeliyiz! Sorumlulardan Hesap Soracağız!” başlığı ile 7-8 Temmuz 2022 günleri G(ö)REV etkinliği yapılacaktır," dendi.

Yapılacak iş bırakma eyleminin haklılığının, meşruluğunun hiçbir tartışmaya yer vermeyecek kadar açık olduğunu vurgulayan TBB "eylem süresince acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak, yoğun bakım ve yatan hastaların tıbbi zarar görmemeleri için özel gayret gösterilecektir," duyurusunda bulundu.

Konya Tabip Odası da "Sağlıkta Şiddet Terörünü Lanetliyoruz" başlığıyla yaptığı açıklamada "Konya Şehir Hastanesi Kardiyoloji Bölümü hekimlerinden Meslektaşımız Uzm. Dr. Ekrem Karakaya elim bir saldırı sonucu vefat etmiştir. Meslektaşımıza Allah'tan rahmet dileriz, tüm sağlık camiasının başı sağolsun," ifadelerine yer verildi.

Doktorlar yurt dışına yerleşiyor

Türkiye’de sağlık çalışanları daha iyi şartlar ve koşullarda yaşamak uğruna ülkeyi terk edip yurt dışına gidiyor.

Türk Tabipleri Birliği'ne göre bu yılın ilk yarısında 938 doktor ülkeden ayrıldı. Bu sayı geçen yıl bin 400 olarak rapor eldi.

Türk Tabipler Birliği Konseyi üyesi Doktor Onur Naci Karahancı, Türk doktorların özellikle Avrupa’ya gitmek istediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

Genelde en iyiyi ve en ucuz çalışanı seçen Avrupa ülkelerine yönelik daha fazla resmi bir göç yaşanıyor. Bunun nedenlerine baktığımızda, ilk neden olarak özgürlük, daha iyi yaşam kalitesi beklentisi ortaya çıkıyor. 2021'de göç eden doktor sayısında baktığımızda bunun bin 405 kişi olduğunu görüyoruz. Bu da son 10 yıllık bir süreçte yaşadığımız göçün 27 veya 28 kat daha fazlası. Bu yıl sadece haziran ayında 229 kişi yurt dışına gitti. Dediğim gibi eskiden yeni mezunlar ve pratisyen hekimler gitmeyi tercih ederken, şimdi bu rakamın en çarpıcı verilerinden biri, gidenlerin yarısından fazlasının uzman hekim olması.”