Türkiye’de Omicron varyantının tespit edilmesi üzerine pandemi önlemlerinin artırılması ve aşı uygulamasında daha geniş kitlelere ulaşılması için çağrıda bulunan İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir, salgın sürecini değerlendirdi. 9 Eylül Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Demir, “Kovid-19 salgınının gidişatı açısından önemli bir dönüm noktasında bulunmaktayız. Virüsün önceki türlerine göre çok daha hızlı yayıldığı bildirilen Omicron varyantı tüm dünyada yaygınlaşırken, yüksek riskli kış aylarına toplumun sadece yarısı tam aşılanmış bir şekilde girmekteyiz. Hastaneye yatışları ve can kayıplarını önlemek, toplumsal bağışıklığı sağlamak için gereken toplumun en az yüzde 80-85’ini aşılama hedefine, insanların aşıya başvurmasını bekleyerek ulaşmanın mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

'ZORUNLU OLMALI'

Aşılama oranlarının düşüklüğüne ve salgın tedbirlerinin unutulduğuna dikkat çeken Demir, risk altındaki grupları gözetecek şekilde aşının ihtiyaç sahiplerinin ayağına götürülebileceğini, aşıyla ilgili kampanyalar düzenlenmesi gerektiğini ve aşıyı belirli meslek grupları için zorunlu hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Demir, toplumsal hareketliliği olduğu kapalı ve kalabalık ortamlara girişlerde aşı karnesi uygulanması gerektiğini dile getirerek, aşı şartı hakkında öncelikli olması gereken mesleklere değindi.

Demir, “Bazı meslek grupları kalabalık ortamlarda çalışmaları ve çok sayıda kişi ile temas etmeleri nedeniyle virüsü almak ve yaymak açısından daha yüksek risk grubundadır. Bunlar arasında, sağlık kurumlarında, okullarda, üniversitelerde, adliye gibi kalabalık kamu kurumlarında, şehiriçi ve şehirdışı toplu taşımada, restoran, kafe ve benzeri yeme içme hizmeti sunan yerlerde ve ibadet yerlerinde çalışanlar yer almaktadır” dedi.

BAKAN KOCA'YA ÇAĞRI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulunan Demir, “Toplumsal bağışıklığı sağlamak, daha fazla can kaybına izin vermemek ve hayatın mümkün olduğu kadar olağan şekilde akmaya devam etmesini sağlamak için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Anayasa’nın ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun verdiği zorunlu aşı uygulanması yetkisini kullanmalıdır” ifadelerini kullandı. Didar DEMİRCİ