Çocuk sahibi olmak isteyen ve düzenli birlikteliğe rağmen bir yıl içinde gebelik elde edemeyen çiftler, infertil (kısır) olarak adlandırılıyor ve mutlaka bir uzman hekime görünmesi gerekiyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yılmaz, 1 yıl denemelerine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlerin infertilite yani kısırlık şüphesiyle kontrol edilmeleri gerektiğini söyledi.

Tedavi sürecinin başında hastaya başarı oranları hakkında doğru bilgilerin verilmesi gerektiğini de vurgulayan Doç. Dr. Yılmaz, çocuk sahibi olmak isteyenlerin ciddi bir stres yaşadığını belirterek hekim hasta ilişkilerinin de güvene dayalı olmasının önemine dikkat çekti.

Yılmaz “Bayan 35-40 yaş arasında ise 6 ay, 40 yaş ve üzerindeyse hemen bir uzman hekim tarafından değerlendirilmelidir. Kısırlığın nedeni hem bayandan hem de erkekten kaynaklanabilecek farklı hastalıklara bağlı olabilir. Kısırlık şüphesi olanlar öncelikle ayrıntılı şekilde muayene ediliyor. Daha sonra yumurta oluşturucu ilaç ve iğne tedavisi ardından gerekirse aşılama tedavisi deneniyor. En son çare olarak tüp bebek tedavisi uygulanıyor. Tüp bebek en son tedavi olarak tavsiye edilmelidir. Çünkü hastanın belli bir oranda kilo vermesi bile sağlıklı bir gebeliğe ve bebeğe kavuşmasını sağlayabilir” diye konuştu.

ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ERTELEMEYİN!


Doç. Dr. Bülent Yılmaz, çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının 20-35 yaş arasında en verimli çağlarını yaşadıklarını ve 35 yaşından sonra bu verimliliğin giderek azaldığını kaydetti.

Günümüz koşullarında okul, iş yaşamı, kariyer kaygısı, ekonomik refaha ulaşma beklentisi gibi nedenlerle evlilik ve çocuk sahibi olma yaşının da ötelendiğini ifade eden Yılmaz, “Önemli olan çocuk sahibi olmaktır, kariyer ve ekonomik planlar ikinci planda gelmelidir. Çünkü bugünkü sağlığınız bir yıl sonra aynı şekilde olmayabilir. Bu nedenle eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız ertelemeyin” dedi.

Doç. Dr. Bülent Yılmaz, 2014 yılında yürürlüğe giren bir kanunla birlikte, evli olmayıp da yaşı ileri olan veya yumurtalık fonksiyonları azalmış bayanların yumurtalarının dondurularak ileride cocuk sahip olma şansının sağlandığını, fakat bunun için mutlaka bir heyet raporu alınması gerektiği sözlerine ekledi.

YUMURTA TEMBELLİĞİ TEDAVİ EDİLEBİLİR


Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Bülent Yılmaz, halk arasında yumurta tembelliği diye adlandırılan anovulasyon hastalığının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla görüldüğünü ve bu rahatsızlığa farklı problemlerin neden olabildiğini belirtti.

Doç. Dr. Bülent Yılmaz şöyle devam etti: “Bütüncül yaklaşım açısından anne adayının sağlıklı olması sağlıklı bir gebelik yaşaması için çok önemlidir. Düzenli olarak yumurtanın oluşmaması anlamına gelen anovulasyonun pekçok farklı sebebi olabilir. Genetik ve doğuştan gelen nedenler, beyindeki hipofiz ve hipotalamus bezlerindeki yumurta oluşumuna neden olan hormanların salgılanmasındaki eksiklikler, geçirilen ameliyatlar, radyasyon tedavisi, tiroid bezinin anormal çalışması ve en sık da polikistik over sendromu başlıca nedenlerdir. Bu hastalıkların tedavileri mümkündür. Bu nedenle kadınlar adet düzenlerini takip etmeli 35 günden daha seyrek adet görüyorsa mutlaka bir uzman hekime görünmelidir”