Haber / Didar DEMİRCİ

30 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de “Kovid-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler” konulu 2021/13 sayılı genelge yayınlanmıştı. Söz konusu genelgeyle, 1 Temmuz 2021 itibariyle pandemi sürecindeki yeni çerçeveyi belirlenmiş, ayrıca bu çerçevede kamuda çalışan 60 yaş üstü kronik rahatsızlığı olanlar ve hamileliğinin 24’üncü haftasından 32’nci haftasına kadar olan süredeki çalışanlar idari izinli sayılmıştı. Söz konusu genelge vaka sayılarının düşmeye başladığı sürede devreye girmişti. Ancak normalleşme süreci ve uzun bayram tatili vakaları yeniden artırdı. Vaka artışıyla, 60 yaş altı ve kronik rahatsızlığı olan çalışanlar, yeniden tedbir alınması için hükumetten bir adım bekliyor. Öte yandan genelgenin sadece kamu kurumlarındaki çalışanları kapsaması, özel sektör çalışanlarının da tepkisine neden oldu.

'Ölüme davetiye çıkarıyor'

Konuya ilişkin işçilerin çağrısını gazetemizle paylaşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Sağlık Bakanlığı'na seslendi. Sarı, “Sağlık Bakanlığı, çok acil olarak Bilim Kurulu’yla karar alarak, bu insanların çalışma koşullarını pandemiye göre yeniden düzenlemeli ve önlem almalıdır” dedi. Sarı, “Şu anda tüm işçilerin isyanı bu. Sadece belediyeler değil, kamu-özel sektör hepsinin beklentisi bu yönde. Kronik hastalar, pandeminin tekrar yükselmesiyle isyan ediyor. Hiçbir koruyucu önlem alınmadan işçiler işbaşı yaptırıldı. Sadece 60 yaş ve üzeri olanlara idari izin verildi. Oysa pandeminin tüm koşulları ortadan kalkmadan; kronik hastaların, yeni doğum yapmış kadınların ve hamilelerin işyerlerinde çalıştırılması aslında ölüme davetiye çıkarmaktadır. Çok acil Bilim Kurulu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın, pandemi sona erene kadar, kamuda ve özel sektörde insanların hayatına kastedecek çalışma koşullarını ortadan kaldırarak, bu kişilerin idari izinli sayılmaları konusunda düzenleme yapmalıdır. Bu konudaki ısrarımızı sorun çözülene kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.

Özel sektöre haksızlık

Söz konusu genelgenin sadece kamu çalışanlarını kapsaması konusunda eleştirilerini sıralayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı ise, “Burada bir anlamsızlık var. Neden sadece kamu? Özel sektörde çalışanların sağlıkları kıymetli değil mi? Onlar bu ülkenin vatandaşı değil mi? Devlet onların da devleti değil mi? Bu uygulamanın sadece kamuda uygulanması özel sektör için çok büyük bir haksızlık. Çünkü, özel sektör bir bakıma işverenin insafına bırakılıyor. Bu doğru değil! Böyle bir şey gerekliyse kamu- özel ayrımı yapılmaksızın herkese uygulanmalı” şeklinde konuştu. Çamlı, kronik hastalık meselesinde de yaş sınırına değinerek, şunları söyledi: “Daha genç yaşta olan ve ağır kronik hastalığı bulunan insanlar var. Bu insanlara siz, ‘60 yaş üstü değilsiniz’ diyerek ‘çalışma hayatına devam edin’ demek, adil değil. Temmuz’da vaka sayılarının düşmesi ve normalleşme kararı çerçevesinde bu genelge çıkarıldı. Ama şu anda vaka sayıları 3’e 4’e katlandı. Dolayısıyla bu kararın hızlıca gözden geçirilmesi ve kronik hastalıkları olan, pandemi açısından risk içeren tüm olgularda uygulanması çok doğru olacaktır. Tabi bunu da kamu özel ayrımı yapılmaksızın uygulanması gerekiyor” sözlerini kaydetti.