Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Akça, havaların ısınması ile birlikte hastalık taşıyan vektörlerin de aktif hale geldiğini ve bu nedenle nisan ayından itibaren mücadeleye başlanması gerektiğini söyledi.

Vektörlerin, halk sağlığı riski oluşturan enfeksiyon etkenlerini doğal olarak taşıyan böcek veya diğer canlılar olduğunu belirten Prof. Dr. Akça, "Vektörler, insanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), sıtma, fil hastalığı gibi birçok hastalığa yol açabilir. Bu nedenle bu aydan itibaren vektörlere karşı ciddi önlemler almamız lazım" dedi.

Önlemler Nisan Ayında Başlamalı

Prof. Dr. Akça, vektörlerle mücadelede en önemli unsurun önleyici tedbirler olduğunu vurguladı. Akça, "Vektörlerle mücadeleyi sadece 1-2 kişi olarak değil, bir bütün olarak ele almamız lazım. Basın, teknik elemanlar, belediyeler ve halkımız vektörleri bilmeli ve gerekli önlemleri almalı" diye konuştu.

Akça, vektörlerle mücadelede yapılması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:

5,6 şiddetinde deprem oldu 5,6 şiddetinde deprem oldu
  • Sulak alanlarda önlem: Sivrisinekler ağırlıklı olarak sulak alanlarda yaşar. Bölgedeki sulak alanların belirlenmesi ve nisan ayından itibaren buralarda larva ve ergin sivrisineklerle mücadele edilmesi gerekir.
  • Çöplerin düzenli şekilde yok edilmesi: Karasinekler çöplerde üremektedir. Çöplerin belirlenerek periyodik olarak yoğun önlemler alınmalı.
  • Meralarda ve parklarda önlem: Keneler özellikle Karadeniz Bölgesi'nde Tokat, Amasya, Çorum, Merzifon bölgelerinde önem arz ediyor. Bu bölgelerde meralarda ve çocuk parklarında kene mücadelesi yapılmalı.

Vektörlerin Taşıdığı Hastalıklar

Prof. Dr. Akça, vektörlerin taşıdığı bazı hastalıkların hayati tehlike yarattığını da sözlerine ekledi. Akça, "Sıtma hastalığı, gelişmeyen Afrika ülkelerinde çok fazla ve hayati tehlike yaratıyor. KKKA da ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle vektörlerle mücadele çok önemlidir" dedi.

Kaynak: DHA