Türk ve Macar fotoğrafçıların, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de desteklediği "2 Ülke, 1 Kamera" adlı proje kapsamında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir ve Tokaj kentlerinde çekilen fotoğrafların yer aldığı serginin iki ülke arasındaki tarihi bağları daha da güçlendireceğini söyledi.

Türkiye-Macaristan ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen "2 Ülke 1 Kamera" projesi kapsamında Türk ve Macar fotoğrafçıların kaydettiği karelerden oluşan sergi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Macaristan'ın Ankara Büyükelçiliği ile İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliğindeki proje çerçevesinde hazırlanan serginin açılış törenine iki ülkeden önemli isimler katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun ev sahipliği yaptığı törende Macaristan Milli Meclisi Sözcüsü Dr. Laszlo Köver ve Büyükelçi Gabor Kiss ile çok sayıda davetli yer aldı.

Başkan Kocaoğlu yaptığı konuşmada açılışını yaptıkları serginin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi ve iki güzel kentin tanıtımı amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında çekilen fotoğraflardan oluştuğunu belirtti. "2 Ülke, 1 Kamera" adlı serginin tarihi bağlara dayanan Türkiye-Macaristan ilişkilerine katkı sağlayacağına inandığını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, "Bazı araştırmalara göre Macaristan'la Kavimler Göçü'ne kadar uzanan ortak geçmişimizi bu projeyle bir kez daha hatırlıyoruz" dedi.


Türk-Macar ilişkilerinin kalesi


Macaristan Milli Meclisi Başkanı Dr. Laszlo Köver ise İzmir'in ev sahipliğinde Macaristan-Türkiye ilişkilerinin köklü tarihine yakışan bir sergi oluşturulmasından onur duyduğunu söyledi. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi adına atılan adımların sadece günümüz için değil, gelecek kuşaklar için de anlam taşıdığını ifade eden Köver, "İzmir, tarihi süreç içinde de Türk-Macar ilişkilerinin kalesi olmuştur" diye konuştu.

Büyükelçi Gabor Kiss de 2016 yılından bu yana Türkiye'nin çeşitli kentlerinde hayata geçirilen projenin İzmir etabındaki çekimlerin mükemmel bir şekilde gerçekleştirilmesi için desteklerini esirgemeyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkürlerini sundu.

Önce İzmir, sonra Tokaj


Çoğunluğu amatörlerden oluşan her iki ülkeden fotoğraf tutkunları önce İzmir ardından Macaristan'ın Tokaj kentinde turlar gerçekleştirdi. İki kenti de köşe bucak gezerek tarihi ve doğal güzelliklerini, günlük yaşamını fotoğrafladı. Proje kapsamında İzmir'deki çekimler kentin tarihi merkezinde yer alan Kemeraltı, Basmane ve Alsancak, Yarımada sınırlarındaki Urla, Sığacık ve Bademler Doğal Yaşam Köyü ile turizmin önemli destinasyonlarından Selçuk, Efes ve Şirince'de yapıldı.