Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) tarafından Kemalpaşa Ramada Otel’de düzenlenen toplantıda iş insanları ile bir araya gelen CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke, ekonomiyi değerlendirerek, partinin ekonomi reçetesini açıkladı. İş dünyasının beklediği yapısal reformların 16 yıldır yapılmadığını, Hükümetin seçim sonrasında yapılacağı vaadini verdiğini açıklayan Böke, “Bunun için neden sandığı bekliyorsunuz” dedi.


CHP Milletvekili Adayları, Bedri Serter, Mahir Polat, Salih Özçiftçi, Kazım Umdular’ın da katıldığı Toplantının açılışında konuşan KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Meriç, 24 Haziran seçimleri öncesinde siyasi partilerin temsilcilerini konuk ettiklerini ve ekonomi politikalarını üyelerine anlatmalarını sağladıklarını söyledi. Seçimlerin Türkiye için çok önemli olduğunu, herkesin sandığa giderek oy kullanması gerektiğine işaret eden Meriç, “Türkiye ekonomi başta olmak üzere birçok alanda sıkıntılar yaşıyor. Seçim sonrası oluşacak yeni sistem ile bu sorunların acilen çözülmesi gerekiyor. Biz yıllardır yapısal reformların yapılmasını bekliyoruz. Ekonomideki dengelerin yeniden kurularak, yerli ve yabancı yatırımcılara güven veren bir ortamın oluşturulmasını bekliyoruz. Bu ortam oluştuğunda bir de iş insanları ve sanayiciler olarak ülkemizin kalkınması için gövdemizi her zaman olduğu gibi taşın altına koymaya hazırız” dedi.



KAYNAKLAR BETONA GÖMÜLDÜ


Türkiye ekonomisinin fotoğrafını çekerek konuşmasına başlayan CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke,  bugüne kadar uygulanan inşaat ekonomisine dayalı, kur, faiz ve enflasyon eksenindeki ekonomi politikalarının tamamen değişmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin en büyük sorunun dış borç olduğunu ancak ekonomi yönetiminin borcun özel sektöre ait olduğunu vurgulayarak bu sorun yokmuş gibi davrandığının altını çizen Böke, "Türkiye borçludur. Bugün Türkiye'nin dışarıya borcu 453 milyar dolar. Yani milli gelirin yarısından fazlası. Türkiye son 16 yılını rantçı sermayeye kamu kaynağı aktararak ve bunları betona gömerek geçirmiştir. Sadece son 7 yıl içinde Türkiye'nin inşaata harcadığı para 551 milyar dolar.  Oysa ki bu parayla nice fabrika kurulur nice ürün üretilirdi. Bambaşka bir düzen kurulabilirdi" dedi.



OHAL 1 HAFTA İÇİNDE KALKACAK


OHAL'i iktidara geldiğimizin ilk haftasında kaldırmanın sözünü verdiklerini dile getiren Böke, gençlere yatırım yapan ve zenginleşen Türkiye’ye kuracaklarını kaydetti. Vergisini ödeyeni cezalandırmak yerine ödüllendiren bir mekanizma kurulacağını ve


vergisini düzenli ödeyen, sigorta primini yatıran bütün sanayici, üretici, KOBİ, esnafa ödedikleri vergi ve sigorta primi karşılığında sıfır faizli kredi verileceğini anlatan Böke, “OHAL’ı kaldıracağız. Kurallı işleyen bir piyasa ekonomisi yanında güçlü bir sosyal devlet bu ülkeye paranın akmasına sebep olacaktır.  Yumuşak iniş yapmak yeniden kuralları olan düzeni kurmaktan geçiyor. Bunun için Merkez Bankası bağımsız bırakılmalı. Savunma harcamaları son 1 yılda yüzde 41 artmış. Bu 30 milyar lira ediyor.  Biz Yurtta Sulh, Cihanda Sulh şiarı ile barışı sağlarsak bu kaynağı ülke kalkınmasında kullanabiliriz. Ulaştırmaya 29 milyar bütçe ayrılmış. Kullanılmayan yollar için yapılan bu yatırım da farklı alanlarda değerlendirilebilir. Türkiye’nin kaynağı var. Yeter ki ülke için doğru yerlere yönlendirelim” diye konuştu.