Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi nisan ayı olan meclis birinci birleşimi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezinde Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yönetiminde tamamlandı. Mecliste Encümen üyeleri, ESHOT İdare Encümeni ve Meclis İhtisas Komisyonları Üyeleri belirlendi. AKP Meclis Grubu bu yıl da Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’na üye ismi vermedi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nda Nilay Kökkılınç, Sultan İpekli, Birgül Sural Üner, Fatma Ekicioğlu, Hüsniye Yıldırım, Nilüfer Bakoğlu Aşık isimleri yer aldı.

Meclis toplantısı öncesi CHP Grup Başkan Vekili seçimi yapıldı. Üç yıldır CHP Grup Başkan Vekilliği görevini yürüten Mustafa Özuslu, meclis üyelerinden helallik isteyerek yerini CHP Karşıyaka Meclis Üyesi Murat Aydın’a bıraktı. Öte yandan mecliste başlangıcında Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Meclis İkinci Başkan Vekili Suat Çağlayan’ın görevinden istifa ettiğini duyurdu. Başkan Soyer, “Değerli büyüğümüzün bu görevi bırakmak istemesini saygıyla karşılıyorum” dedi. Meclis İkinci Başkan Vekili 116 oyla İsmet Orhan oldu.

ÇİĞLİ’DEKİ BÜYÜK SATIŞA AKP’DEN İTİRAZ

Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesine ait, Çiğli sınırları içinde bulunan ve imar planlarında kamusal kullanıma konu alanlar dışında kalan yaklaşık 5 dönüme tekabül eden arsanın; sağlıklı çevre oluşturmak, düzenli kentleşme sağlamak, işgalleri sonlandırmak ve ekonomiye kazandırmak amacıyla satılmasına AKP şerh koydu. Bahse konu arsanın çok kıymetli olduğunun altını çizen AKP’li meclis üyeleri, satılması halinde belediyeye telafisi mümkün olmayan zarar doğuracağını vurguladı. Konuya ilişkin AKP Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, satışın nedeninin Büyükşehir Belediyesi’nin vizyonsuzluğu olduğunu ifade ederken, CHP Meclis Üyesi Bülent Sözüpek, “Etrafında yapılaşma gerçekleştiği görülmekte bu anlamda işgalleri engellemek için satış yönünde karar verdik. Buradan gelen para da kentimize yatırım olarak kullanılacak” dedi. Söz konusu alanın Büyükşehir tarafından Çiğli Belediyesi’ne tahsis edilmesini isteyen AKP Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “İzmir’in en güzel yerlerinden… buraya biz talibiz” dedi. Boztepe’nin ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Ben bu maddeyle ilgili belediye bürokratlarımızla görüştüm. Burasının konut alanı olduğunu söyledi. Herhangi bir şekilde belediye hizmet alanı veya sosyal donatı alanı olarak kullanılamayacağını söyledi. Büyükşehir için en doğru şeyin burayı satmak olduğunu söyledi” diye konuştu.

Tiyatrocuların çağrısı kulak arkası oldu

Karşıyaka Belediye Meclisi, mart ayı olağan meclis birleşimlerinde, Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosu’nun hafta içi ve hafta sonu tek gösteri ücret tarifesinin 10 bin lira artı KDV olarak belirlenmişti. Söz konusu karara tiyatrocular ve organizatörler tepki göstererek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yeniden değerlendirilmesi ve ücretlerin makul bir seviyeye çekilmesi için çağrıda bulunmuştu. Ancak o çağrı duyulmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi nisan ayı birinci oturumunda Karşıyaka Belediyesi’nin 7 Mart 2022 tarihli ve 85 sayılı kararı oy birliğiyle kabul edildi.