Seçim barajının düşürülmesine yönelik tartışmalar, Meclis dışında kalan siyasi partileri de heyecanlandırdı. SP, DP ve DSP, barajın düşürülmesinden ziyade tamamen kaldırılmasından yana.

Haber / Umut KARAKOYUN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Yüzde 10'luk seçim barajı düşürülmeli' sözleri, bir zamanlar Türk siyasetine damgasını vuran ancak daha sonra baraj altında kalarak Meclis'e giremeyen partileri heyecanlandırdı. Her fırsatta seçim barajının düşürülmesi gerektiğini söyleyen; Demokratik Sol Parti (DSP), Demokrat Parti (DP) ve Saadet Partisi (SP), Ankara'nın sıcak gündemini değerlendirdi. DSP PM Üyesi Selçuk Karakülçe, barajın düşürülmesi ile ülkede en hızlı dirilecek olan partinin DSP olacağını savunarak, her seçimde partisinin dayak yediğini kaydetti. Gönlü DSP'den yana olan seçmenin, her seçimde oyların bölünmemesi için belirlenen partiyi tercih etmek zorunda kaldığını söyleyen Selçuk Karakülçe; “Hükümet ve Devlet Bahçeli bu konuda samimilerse, bu adımları ülke demokrasisinin önünü açar. Demokrasiyi olması gereken yere taşır. Her zaman çok sesliliği savunduk. Bunun Türkiye açısından son derece faydalı olacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu. Türkiye'de son yıllarda ciddi değişimler yaşandığını ifade eden Selçuk Karakülçe, AKP politikalarında da belli kırılmaların olduğunu ileri sürdü. Karakülçe; “AKP, doğruya yaklaşıyor izlenimini veriyor fakat umuyoruz halkı aldatmıyorlardır. Temennimiz samimi olmaları, seçim barajını düşürmeleri. Kimse çok seslilikten korkmasın. Barajın öyle söylendiği gibi 7'lere değil de 2'lere kadar düşürülmesi hatta kaldırılması lazım. Bizce en doğrusu barajın sıfırlanması” dedi.

HERKES TEMSİL EDİLMELİ

DP İzmir İl Başkanı Metin Dökmeciler de barajın kaldırılmasından yana, Dökmeciler; “Seçim barajının düşürülmesi veya kaldırılmasını Türkiye'de yaşayan ve oy kullanan her yurttaş ister. Hepimiz seçim barajının aslında tamamen kaldırılmasını istiyoruz. İlk etapta bu aşamaya gelinemezse bile en azından makul bir seviyeye çekilmesi, hepimizin arzusu. Baraj düşürülse de düşürülmese de tek hedefimiz meclise girmek” dedi. Saadet Partisi İzmir İl Başkanı Zekeriya Hazırbulan, seçim barajının demokratik ülkelerde bu kadar yüksek olmaması gerektiğini söyledi. Kendilerinin de uzun zamandır gündeme getirdiği seçim barajı ile ilgili siyasi iktidarın bir çalışma yapmadığını kaydeden Hazırbulan, AKP'nin en çok SP'den çekindiği için barajı düşürmeye yanaşmadığını ileri sürdü. Başkan Hazırbulan; “MHP'nin bu konuyu gündeme getirmesi önemli. Barajın 3'e, 5'e düşürülme teklif edilebileceği gibi aslında tamamen kaldırılması daha doğru olur. Böylece, toplumda oy toplayabilecek herkesin mecliste temsil edilmesi daha doğru olur” dedi.