Bayır, ’’Sanayi esnafı, doların yükselmesi nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini ve işçi çıkartmak zorunda kaldıklarını, Belevi’ndeki esnaflar ise; kira parasının üç kat fazlasını elektriğe ödediklerini söylediler. AKP’nin, esnafı getirdiği durum işte bu’’ dedi.

Böyle Gitmez Sistem Değişecek Değişmeli

CHP İzmir İl Başkanlığının, Selçuk’ta milletvekillerinin katılımı ile gerçekleştirdiği çalışmada bulunan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, programına sanayi sitesinden başladı. Doların artması ve ekonomik buhrandan dolayı iş yapamaz hale geldiğini söyleyen bir esnaf, ‘’Her şeye zam üstüne zam üstüne geliyor. Sadece bizim sattığımız ürünlere yarı yarıya zam geldi. Eğer bu şekilde devam ederse dükkânın kapısına kilit vuracağız. Esnaf kan ağlıyor. Böyle gitmez, sistem değişecek, değişmeli’’ ifadelerini kullandı.

Sattığım Ürünü Yerine Koyamıyorum

Programına Belevi’nde esnaf ziyaretleriyle devam eden Bayır, bir dokundu bin ah işitti. Gittiği bir kahvehane sahibi ile görüşen Bayır’a dert yanan esnaf, ‘’Kiramın 3 kat fazlasını elektrik parası olarak ödüyorum. Tüpünden, kaşar peynirine kadar her şey zamlandı. Sattığımız ürüne neredeyse her hafta zam geliyor. Buradaki insanların durumu belli. 5 TL’lik tosta ben zam yapamam. Müşteri gelmez. Sattığım ürünü yerine koyamıyorum. Böyle olunca da ayakta kalmamız güçleşiyor. Cepten yiyoruz. İnsanlar yarım ekmek köftenin pazarlığını yapıyor. Dükkân sabahtan beri açık. Daha bir tane müşteri gelmedi’’ dedi.

Tarımın ‘’A’’sını Bilmeyenler Yönetmesin Bizi

Belevi’nde zirai satış ürünleri yapan esnafla görüşen Bayır’a, ‘’1 sene içinde bütün ürünlere %120 zam geldi. İlaçlar yurtdışından geliyor. Çiftçiler ilaç almayı bıraktı. Sene başında 250 TL olan bugün 560 TL. Tarım artık yapılamayacak durumda. Benim bahçem var. Burayı ekin eksem zararım olacak. İlaç, gübre fiyatları aldı başını gitti. Ne yapacağımı bilmiyorum. Önümüzü göremiyoruz. Tarımın ‘A’sını, depolama ile stok arasındaki farkın ne olduğunu bilmeyen insanlar yönetmesin bizi. İşi bileni getirsinler’’ ifadelerini kullandı.

İktidarımızda Çiftçilerimiz Ürünümüz Para Eder Mi Diye Düşünmeyecek

Yaşanan bu sorunların CHP iktidarında son bulacağını vurgulayan Bayır, ‘’Çiftçimizin yetiştirebileceği ürünler; teknoloji yardımı ve ziraat mühendislerimizin uzman görüşü ile toprak yapısı tahlil ederek ne ekilmesi gerektiği belirlenecek. 83 milyonluk ülkede tüketilecek sebze ve meyve aşağı yukarı miktarları bellidir. Bölge bölge, yer yer bunların analizlerini çıkartarak, toprak yapısına göre çiftçimize ürün seçeneği sunacağız. Bu sunduğumuz ürünlerin fiyatını da bugünden vereceğiz. Böylelikle, üretimi doğru bir biçimde yaparak, kalkınmayı sağlayacağız. Çiftçimizi toprağa küstürmeyeceğiz. Çiftçimiz acaba ürünümüz para eder mi diye düşünmeyecek. Devlet garantili alım olacak ve çiftçimizin yüzü gülecek’’ dedi.