Haber/ Didar DEMİRCİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir programında yer alan ‘Rumeli ve Balkan Buluşmaları’ etkinliğinin ardından kentten ayrıldı. İzmir’deki Rumeli ve Balkan göçmenleri topluluklarıyla Fuar İzmir’de bir araya gelen CHP liderine, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel eşlik etti. İktidar mesajları veren Kılıçdaroğlu, “Türkiye’ye adaletin, demokrasinin gelmesi için gönül birliğiyle çalışmak zorundayız” dedi. 



CUMHURİYETİ DEMOKRASİ İLE TAÇLANDIRACAĞIZ
CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Beraber, birlikte, gönül gönüle bu güzel ülkeyi ikinci kez aydınlığa çıkaracağız. Birincisinde kimin aydınlığa çıkardığını biliyorsunuz. Onun izinde, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken mevcudiyetimizi demokrasi ile taçlandırmak için yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu. “Balkanlardan Anadolu’ya yerleşen tüm kardeşlerime çağrımdır” diyerek sözlerini sürdüren Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyeti demokrasi ile taçlandıracaksak bize katılın. Türkiye’yi yeniden aydınlığa çıkarmak zorundayız. Mustafa Kemal’in başlattığı istiklal savaşından sonra tüm mazlum milletlerin mücadele ettiğini biliyorsunuz. O nedenle aranızdan çıkan kahramana sahip çıkmak ve onun ilkelerini büyütmek zorundayız. Güçlü, itibarlı, saygın bir Türkiye; üreten bir Türkiye kimsenin inancından kimliğinden yaşam tarzından ötekileştirilmediği bir Türkiye; kadın ve erkeğin eşit olduğu bir Türkiye” mesajını verdi. Öte yandan iktidara geldiklerinde ilk yapacakları işlerden birinin de İstanbul Sözleşmesini yeniden yürürlüğe koymak olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Kadın ve erkek eşit olmalı. Aralarında farkların olduğu bir düzeni asla kabul etmem. Milli Kurtuluş savaşında sadece erkekler yoktu kadınlar da vardı. O nedenle biz beraber olmak zorundayız, birlikte olmak zorundayız, kader birliği yapmak zorundayız. Birlikte çalışmak zorundayız” şeklinde konuştu. 



BİR KEZ DAHA BALKAN FESTİVALİ 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “8500 yıllık tarihinde her zaman barışın sembolü olan İzmir, büyük acılar yaşayan, yurtlarından sürülen Balkan halklarına da kucak açtı.Doğdukları yerden koparılan binlerce insanın yaralarını saran bu şehrin Belediye Başkanı olarak İzmir’e, İzmirliler’e hizmet edebilmek. Bu öylesine onur verici ki... Şehrimizin asil karakterinde, demokrasinin beşiği olan eşsiz coğrafyasında çok güçlü bir maya var. O mayanın adı: Birbirimizle uyum! Geçmişte yaşanan büyük acıların hatırasını bir an olsun unutmadan, bir daha yaşanmamalarını sağlayacağız. Bu topraklarda umudu örgütleyecek, barışı ve kardeşliği birbirimizle uyumdan aldığımız güçle perçinleyeceğiz” diye konuştu. 

YÜCEL: ATATÜRK'ÜN EN YAKININDA BALKAN KÖKENLİ SİLAH ARKADAŞLARI VARDI
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ise "Bugün burada önemli bir toplantıda bir aradayız. Genel merkezimizin bünyesinde kurulan Balkan masasının katkısı ve desteğiyle, genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nu siz değerli dostlarımızla, hemşehrilerimizle bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Balkan ve Rumeli Göçmeni deyince; aklıma ne geliyor biliyor musunuz? Mücadele geliyor, azim geliyor. Çalışkanlık geliyor. Kardeşlik ve dayanışma geliyor. Sizlerin, anne ve babalarınızın çektiği acıları bugün tarif etmemiz veya tam anlamıyla anlayabilmemiz belki pek mümkün değil. Çünkü ev bildiği, yuva saydığı, kök saldığı topraklardan koparılmak, tarif edilebilir bir acı değildir. Ancak bu acılara, yaşanılan büyük sıkıntılara, sizlerden koparılan sevdiklerinize rağmen; geldiğiniz anavatanınızda bayrağınıza, toprağınıza ve Mustafa Kemal Atatürk’e olan bağlılığınızla, bu ülkenin birliğinin en önemli yapı taşı olmayı başardınız. Bu ülkenin kurtuluş savaşında, Atatürk’ün en yakınında, balkan kökenli silah arkadaşları vardı. Karşınızda hem İl Başkanı olarak hem de Makedonya’nın Uturunca kentinden çıkarak Buca’ya yerleşen Nihat Yücel’in torunu olarak sizlere sesleniyorum. Siz göçmen vatandaşlarımızın desteğiyle, gelecek nesillerin huzur içinde yaşayacağı, Cumhuriyetin tüm nimetlerinden sonuna kadar faydalanabilecekleri ve ayrımcılığın yaşanmadığı bir Türkiye bırakacağımıza inancım tamdır. Karşınızda hem İl Başkanı olarak hem de Makedonya’nın Uturunca kentinden çıkarak Buca’ya yerleşen Nihat Yücel’in torunu olarak sizlere sesleniyorum. Düzenlediğimiz bu buluşmaya katılarak bizleri onurlandırdığınız, bizlerle birlikte olduğunuz için, tüm göçmen vatandaşlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyor, tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Konuşmama Atatürk'ün 'Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır” sözüyle noktalamak istiyorum” dedi.



SOYER: ARNAVUT MUSTAFA ÇAVUŞ'UN TORUNUYUM
Balkan göçmenlerine seslenen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bugün yalnızca İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak değil; aynı zamanda Arnavut Mustafa Çavuş adıyla bilinen ve Piriştina’dan Ege'ye yerleşen bir Balkan Türkü’nün torunu olarak da aranızdayım. Geçmişte yaşanan büyük acıların hatırasını bir an olsun unutmadan, bir daha yaşanmamalarını sağlayacağız. Bu topraklarda umudu örgütleyecek, barışı ve kardeşliği birbirimizle uyumdan aldığımız güçle perçinleyeceğiz. Bugün Türkiye'nin farklı yerlerinde 30 milyona yakın Balkan kökenli nüfus bulunuyor. Balkan coğrafyasında ise halen 10 milyondan fazla akrabamız yaşamını sürdürüyor. 1935 yılında Balkan ülkeleri arasında, dostluk ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla; Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Balkanlılar Halk Dansları Festivali düzenlenmişti. Biz, Atamızdan kalan bu mirası sahiplendik ve Balkan Festivali geleneğini İzmir’de yaşatmaya devam ediyoruz. Barışın ve kardeşliğin şehri İzmir’de, 23-25 Eylül’de bir kez daha Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali’ni gerçekleştireceğiz. Unutulmaz acılar yaşatılarak yurtlarından koparılan Balkan kökenli vatandaşlarımızın sesi olmaya, dertlerine derman olmaya devam edeceğiz." dedi.