Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu’nun sorularını yanıtlayan CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "100 maddelik önerimizin hazırlığı tamamlandı" açıklamasıyla ilgili konuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “Metni görmedik ama Anayasa Mahkemesi'ni kaldıracak galiba. Belki Yargıtay’ı da kaldırır. Zaten kararı Saray veriyor. Ne diyor Sayın Bahçeli, 'Tek kişilik hükümet yönetimini tahkim etmemiz lazım.' Daha ne kadar tahkim edeceksiniz. İstediğinizi yapabiliyorsunuz. Ataması, kararı, vermediğiniz ne kaldı. Parti kapatma ve kurma yetkisi de Erdoğan’a verilmiş her halde o 100 maddenin içinde o da var.”

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Devletin kurumları güvenilmez hale geldi. Yargı’ya kimse güvenmiyor. Parlamentoya güveniyor musunuz? Ne yapılıyor Saray’dan bir talimat geliyor, AKP ve MHP milletvekilleri el kaldırıp indiriyor. Kanun çıkarmayı bile unuttular. Bir gecede Çek Kanunu’nu geçirdiler. Şurada hata var diyorsun. Olmaz talimat geldi diyorlar. Sonra bir bakıyorlar hata var. Yasayı genelgeyle düzeltiyorlar. Devlet genelgelerle yönetilmeye başlandı. En üst yargı dediğiniz Anayasa Mahkemesi’ne hülle ile üye tayin ederseniz oraya kimse güvenmez. Yıldırım hızıyla oraya gidenler nasıl karar verecekler. Hukuki değil, vicdani değil, “Erdoğan bunu istiyor ben de ona göre karar vereyim” diyecek.

Asıl gündem 'geçim'

“İnsanlar intihar ediyorsa, Türkiye’nin gerçek gündemi geçimdir” diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Derin bir yoksulluk var. Normal bir yoksulluk değil. Bunu ben söylemiyorum. Sadece biz görmüyoruz; dünya da görüyor bunu. Esnaf perişan vaziyette. Rahmetli Özal esnaf için 'Orta direk' derdi. Esnaf çalışkandır, devlete yük olmaz... Şimdi esnafı tamamen bitirdiler. Dükkanı kapat dediler... İyi de bu adam nasıl geçinecek?”

AKP'den yorum: Memnun olduk

MHP'nin taslağına ilişkin AKP'den ilk değerlendirme AKP Grup Başkanı Naci Bostancı'dan geldi. Naci Bostancı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeni anayasa çağrısı için "Memnuniyetle karşılıyoruz. Bizim de anayasa yazım sürecimiz bitmek üzere. Detaylarıyla birlikte inşallah bayramdan sonra uygun bir vakitte kamuoyu ile paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.