İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir 1. Bölge 1. Sıra Milletvekili adayı Müsavat Dervişoğlu ile 24 Haziran seçimlerini konuştuk. Dervişoğlu, İzmir'den emin. İddiasını da şu sözlerle ortaya koyuyor; “Başbakan bölgemde rakibim. Ona tavsiyem 3. sıra için çok çalışsın. AKP İzmir'de yüzde 18 alırsa öpsün başına koysun...”

Türkiye 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini bekliyor. Ülke genelinde seçim gündemi daha çok Cumhurbaşkanı adaylarının konuşmaları, vaatleri, propogandaları ile belirleniyor. Milletvekili seçimleri ve adaylar ikinci planda. Yerelde ise milletvekili adaylarının performansları ve çalışmaları dikkat çekiyor.
24 Haziran seçimlerinin öngörülemeyen, anketleri ve siyasi ezberini bozan unsur ise İYİ Parti. Bilinmezlerle dolu bu süreçte İzmirlilerin yakından tanıdığı bir siyasetçi ile, İYİ Parti Genel Başkanı ve İzmir 1. Bölge 1. Sıra Milletvekili adayı Sayın Müsavat Dervişoğlu ile süreci konuştuk.


İyi Parti Türk siyasetinde yeni bir oluşum. Siz partinin temellerini atanlardan birisiniz. İYİ Parti'yi hangi saiklerle, neye dayanarak ve hangi eksiklikleri görerek kurdunuz?
Bilindiği gibi Türk siyasi hayatında ciddi bir tıkanıklık söz konusuydu. Türkiye’nin iktidar sorunu olduğu kadar bir muhalefet sorunuyla da karşı karşıya bulunduğu tartışılıyordu. İşbaşında bulunanlar, kutuplaşma üzerinden siyaset tanzim ederek girdikleri her seçimden başarıyla çıkmanın şartlarını oluşturuyor, bu siyasi ortamdan da besleniyordu. Sayın Meral Akşener’in önderliğinde kurulan İyi Parti, söz konusu olumsuzlukları ortadan kaldıran ve siyasetteki boşluğu dolduran özelliğiyle milletin aradığı nefestir. Kısaca, millet aradığı çareyi bulmuş, arayış yönelişe dönüşmüştür. Çare Akşener’dir. Tercih sebebi budur.
Türkiye ne durumdadır? Kaynakları, imkanları ve ihtiyaçları nelerdir? Neyi hedeflemektedir? Bulunduğu yerden varmak istediği hedefe nasıl ilerleyecektir? Bu gibi sorulara cevap vermek, çözüm yollarını halkımıza anlatmak için İYİ Parti var. Bütün bunları ekonomik, sosyal ve siyasi temelde ele almalıyız. Hedef, her alanda çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak ve demokratik, özgür, müreffeh, saygın, üretken, umut veren, adil, güçlü bir Türkiye’yi hep birlikte inşa etmektir. Sorunlu değil, sorumlu bir hukuk devleti anlayışıyla çağa ve gelecek çağlara mühür vurmayı amaçlıyoruz.
İYİ Parti'nin penceresinden baktığınızda ülkenin fotoğrafı nasıl gözüküyor?
Türkiye her alanda ciddi problemlerle boğuşuyor. Bu sorunlar 16 yıllık kötü idarenin sonucudur. Hükumet edenlerin teslim olduğu vasat devlet aklı, yanlış kararların alınmasına ve yanlış politikaların uygulanmasına neden oldu. Demokrasi, ekonomi, terör, dış politika, adalet ve hukuk, eğitim, iç güvenlik, tarım, sanayi ve teknoloji vb. konularda ciddi bir onarım sürecine ihtiyaç vardır.


Peki olası bir İYİ Parti iktidarında bu onarıma nereden başlayacaksınız?
Olağanlaşmış bir olağanüstü hal ile yönetiliyoruz. OHAL derhal kaldırılmalıdır. Zaman kaybetmeden, “tek adamlık” dayatmasından vazgeçmek ve eksiklikleri giderilmiş parlamenter demokratik sisteme geri dönmek şarttır. Ülkenin aradığı moraldir. İktidar değişikliğinin bu morali sağlayacağını, güven ve istikrarın geri gelmesine dayanak oluşturacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin kaybettiklerini geri almasını sağlamak için hazırlığımız tamam.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra 24 Haziran'da bir de milletvekili seçimi var. İzmir'e dönecek olursak milletvekilliği seçiminde İzmir'de İYİ Parti'nin şansı nedir?
Adalet ve Kalkınma Partisi o dönem İzmir'de yüzde 18 oy aldı. Yüzde 18'in üzerine koymak için İzmir'e ne yaptı? Koca bir hiç... Ak Parti 24 Haziran'da 2002 yılındaki oy bandına geri dönecektir. Bugün de şayet yüzde 18 alırsa öpsün başına koysun. Bu siyasi tablo, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3'üncü sıradaki adayının seçilemeyeceğini gösteriyor. Binali Yıldırım İzmir'e önem göstersin yoksa adayı kazanamıyor. Gelsin biraz çalışsın.
CHP de 2002'de yüzde 29 oy almış. Daha sonra 'yaşamımıza müdahale gelir' diyerek merkez sağ seçmen CHP'den yana oy kullanmış. İYİ Parti'den sonra CHP'nin de fabrika ayarlarına döneceğini ve yüzde 30 bandında oturacağını düşünüyorum. Diğer partiler de yüzde 52'yi paylaşacak. Bu orandan en büyük pastayı da İYİ Parti'nin alacağını iddia ediyorum.


Bu iddianızın temelleri neler? Saha çalışmalarınız ne diyor?
Her ilçede bir İYİ Parti milletvekili adayı sahada çalışıyor. Aldığımız işaretler fevkalade iyi. Halkın, İYİ Parti'ye gösterdiği teveccühten son derece memnunuz. Görünen o ki İzmir halkı İYİ Parti'yi bağrına basmıştır. Türkiye'de değişimin öncülüğünü yine İzmirliler yapmış olacak. Bunlar sıradan beklentiyi yansıtmıyor. Türkiye'nin İzmir'den beklentisini yansıtıyor. İzmir öncülük edecektir.
Adaylarımız arasında toplumun bütün kesimlerinden her siyasi görüşten, her etnik kökenden, her mezhepten insanlar var. Birbirine yabancılaşmayan, ötekileleştirmeyen bir Türkiye hayal ediyoruz. Bize, 'Bu kadar farklı görüşten insanı nasıl bir arada tutuyorsunuz?' diye soruyorlar. Bizim derdimiz, kutuplaştırmak değil; kucaklaştırmaktır. Onun için bir arada olmaktan mutlu oluyoruz.
İYİ Parti ilk kez bir seçime katılıyor. Elimizde geçmişe yönelik bir veri yok. Sizce partinize gelen oylar hangi kesimden?

Bir rivayete göre, CHP'den çok oy alıyoruz. Bir rivayete göre, MHP'den çok oy alıyoruz. Ben size bir müjde veriyorum. Biz en çok oyu Adalet ve Kalkınma Partisi'nden alacağız. Bugün bize Adalet ve Kalkınma Partisi'nden gelecek oyları ölçümleyemiyoruz. Çünkü çok yoğun bir baskı var. Birileri de bunu medet görüyor. Bu millet korkuyor sanıyor. Bu millet korkmuyor. Hesap soracağı anı bekliyor. Türk milleti zafer kazanmadan önce çekilmesini çok iyi biliyor. Sütre gerisinde bekliyor ve hesap günü sandıkların başına gitmeyi bekliyor.


Son olarak bir mesajınız var mı?
Milletimiz karanlığa son vermek istiyorsa yüzünü mutlaka güneşe dönecektir. Herkes İYİ Parti’nin başarısına ve Sayın Meral Akşener’in zaferine omuz versin. Milletimize inanıyor ve güveniyoruz. Gücümüzü de çıkar çevrelerinden değil milletimizden alıyoruz. Güneş doğunca ampuller söner. 25 Haziran sabahı Türkiye’nin üzerinde yeni bir güneş doğacak ve ampuller hükmünü yitirecektir. Unutmayın İYİ'ler kazanacak.

ERDOĞAN'I AKŞENER YENER


Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meral Akşener 2. tura kalmayı başarabilecek mi? Kalırsa şansı ne olur?
Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ikili yarışta yenebilecek tek siyasi kişilik Sayın Meral Akşener’dir. Türkiye’nin siyasi dengeleri kadar sosyolojik dengeleri de vardır. Millet bu gerçeği görüyor. O sebeble ilk turun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İkinci turda Tayyip beyi kim yenebilecekse, millet ilk turda oyunu ona vermelidir. Yani Tayyip Erdoğan’ın karşısına onu yenebilecek adayı çıkarmalıdır.


İttifak ortağınız CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sayın İnce çalışkanlığı yönüyle takdir ettiğim bir siyasetçi. Medyanın desteğiyle önemli bir mesafe aldığı da inkar edilemez. Ben açık sözlülüğüyle tanınan bir siyasetçiyim. İfadelerim hiç kimseyi incitmesin. Sayın İnce’nin rüzgarı sadece kendi gemisinin yelkenini şişirir. Derdimiz, kişisel yada parti mensubiyetinden kaynaklı bir tatmin yaşamak değil. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalacaksa ki öyle görünüyor, Tayyip Erdoğan’ın karşısına onu yenebilecek bir adayla çıkmak gereklidir. İkinci tura Muharrem beyin kalması durumunda, Tayyip beyin ne yapacağı bellidir. Türkiye’yi bir sağ-sol kutuplaşmasına taşıyacak ve sosyolojik yapının oluşturduğu yüzde 65/35’lik pozisyondan bir istismar bataklığı oluşturacak ve siyaseten bundan rant devşirmeye çalışacaktır. Türkiye’nin yeni bir maceraya tahammülü yoktur.