HABER/ Gökçe ADAR

“Birinci Cemre” toplantısında 11 başlık altında topladığı projelerini tek tek anlatan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, “Biz özgür neşeli ve uyum içinde yepyeni bir hayatı İzmir’den inşa etmeye başlayacağız ve bunu tüm Türkiye’ye yayacağız. İzmir’den yakacağımız ateş Anadolu ve Akdeniz’e yayılacak. İzmir’de geleceğin Türkiye'si hayalimiz gerçek olacak” dedi.

Tepekule Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantı, Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer’in kendi sesiyle seslendirdiği Soyer Projeleri-Birinci Cemre videosunun tanıtımıyla başladı. Toplantının açılışında konuşan Soyer, “İzmir liman kentidir. Hem evrensel hem yerel olandır. İbn-i Haldun’un dediği gibi coğrafya kaderdir. İzmir’in kaderi, var olma sebebi limandır. İzmir’in farklı kültürler ve düşünceler için liman olma özelliğini kimse elinden alamaz. Tek tipleştiremez, köklerini unutturamaz. Dünyadan kopartamaz. İzmir insanları asla buna izin vermez. Korku coğrafyası yapmaya yetmez kimsenin gücü. İzmir özgürlükler, barışın şehri, uyum ve kardeşliğin limanıdır. Aynı zamanda demokrasinin limanıdır. Kardeşlik ve barış olmadan ne demokrasi ne adalet ve kalkınma mümkün değil. Kutuplaşmayla olan kalkınma tek zümreyi zengin ederken, kardeşlik ve barışla olan kalkınma alın teri dökenlerin refahı olarak geri döner.”


Hayalimiz gerçek olacak


Soyer, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz özgür neşeli ve uyum içinde yepyeni bir hayatı İzmir’den inşa etmeye başlayacağız ve bunu tüm Türkiye’ye yayacağız. İzmir’den yakacağımız ateş Anadolu ve Akdeniz’e yayılacak. İzmir için yeni bir kimlik ve kültür arayışı içinde olmayacağız. Tüm projeler onun doğal liman olma karakterine sahip olacak, bu nedenle kalıcı olacak. İzmir’de yapacaklarımız İzmir’in gelişmesini, değişmesini, güzelleşmesini sağlamakla kalmayacak başka bir ekonomi ve siyaset kültürünün oluşmasını da sağlayacağız. İzmir’de geleceğin Türkiye’si hayalimiz gerçek olacak.”

Birlikte gerçekleştireceğiz

İki ana hedefinin olduğunun söylen Başkan Adayı Soyer, “İki ana hedefimiz var. Birincisi refahın İzmir genelinde eşitlenmesi. İkincisi refahın artırılması. Bu iki ana hedefe hizmet eden çok sayıda proje geliştirdik. Akademisyenler, STK’lar ile çalışıyoruz. 1 Nisan’dan sonra daha fazla çalışacağız. İzmir vizyon ortaklığı kuracağız. İzmir’i masa başında, kapalı kapılar ardında yönetmeyeceğiz. Hayallerimizi birlikte gerçekleştireceğiz. Bugünkü sunumum 11 başlıkta oluşuyor. İkinci cemrede başka başlıklarda olacak” şeklinde konuştu.

Soyer, “Refahın eşitlenmesini sağlayacağız. Ev kadınları, gençler, emekliler, emekçiler ve tüm İzmirliler odağımızda olacak. Hayatın her alanında hep birlikte üreteceğiz. Yoksulluğu yenen bir şehir olacağız. İçimizdeki müthiş enerjiyi yeni bir hayatı inşa etmek için kullanacağız. Sosyal projelerimiz 9 başlıkta toplandı” dedi.


Üretmesini sağlayacağız


Soyer, “Bu şehir bir kadın şehri. Onların önce üretmesini, sadece çamaşır-bulaşık yıkayan insanlar olmaktan çıkıp aile ekonomisine katkı verir hale gelmesini sağlayacağız. Ev kadınlarının yaşamlarını kolaylaştıracağız, üretmelerini ve satmalarını mümkün hale getireceğiz. Kadın kooperatiflerini İzmir’in tüm mahallelerinde hayata geçireceğiz. Halk gıda kuracağız. Halkın ucuz ekmek, suya kavuşmasını sağlamak en temel görevlerimizden olacak. Üretici birlik ve kooperatiflerin ürünleriyle aracısız buluşturacağız. İzmirli tüketici iyi, sağlıklı, temiz gıdaya aracısız ulaşabilir hale gelecek. Halk Süt uygulamasını başlatacağız. Halkımızın doğal ve ucuz süte erişimini sağlayacağız. Et tanzim satışını yani Halk et uygulamasını tüm İzmir’e yayacağız. İzmir’i halk ekmekle buluşturacağız. Süt Kuzusu projesini büyüteceğiz. 134 bin çocuk sayısını 250 bin çocuğa çıkartacağız” dedi.

Yüzde 50 indirimli ulaşım


Soyer, “Halk taşıt projesini başlatacağız. Sabah ve akşam saatleri arasında yüzde 50 indirimli toplu taşıma olacak. Engelli dayanışma merkezleri olacak. Engelli ailelerin sosyalleşmesini sağlayacağız. Meslek fabrikasının fonksiyonunu ve içeriğini değiştireceğiz. Genç işsizlikle mücadelede İzmir’i önemli bir enstrüman haline getireceğiz. Gençleri eğiterek istihdama kazandıracağız. Önceliğimiz coğrafi işarete, marka tescilleri olacak. Kooperatifleri e-ticaretle buluşturacağız ve pazarlama kabiliyetlerini geliştireceğiz” dedi.

Vizyon ortaklığını kuracağız


Soyer, “İzmir’i herkesin fikrine hürmet ederek, ayrım yapmaksızın kol kola yöneteceğiz. Meslek odalarımız, sivil toplum, hemşehri dernekleri ve ilçe belediyelerimizle birlikte karar almaya çalışacağız. Merkezi hükümetle İzmir vizyon ortaklığını mutlaka kuracağız. Herkesin yönetimde söz sahibi olmasını sağlamak için kılcal damarlara inip kimseyi dışarıda bırakmayacağız. 30 ilçe ile mükemmel bir koordinasyon sağlayacağız. Aktif ve kapsayıcı kent konseyleri oluşturacağız. Kurum içi işleyişi mükemmel hale getireceğiz. Büyükşehir belediyesi çalışanlarının her biri aynı zamanda elçilerimiz haline gelecek. Dört mekanizmasıyla öncelik ve tercihlerini karar alma mekanizmalarına taşıyacağız. Kararlar, öneriler, belediye bütçesi cebinizde olacak. Yönetime katılmak için teknolojinin en gelişmiş olanaklarını kentlimizle buluşturacağız” dedi.

Dayanıklı yaşam alanları


Soyer şöyle konuştu: “Güvenli huzurlu estetik bir şehir hepimizin özlemi. Bir şehrin dönüştürülmesi eski binaların yıkılıp yerine çok katlı binaların yapılması değil. Aslolan atıl kalan binaları ve yerleri hayata kavuşturmak. Odağına vatandaşı koyan planlama ve dönüşüm anlayışından asla vazgeçmeyeceğiz. Planlı ve sağlıklı dönüşüme odaklanacağız. Deprem ve diğer afetlere hazır, dayanıklı yaşam alanları kuracağız. Çarpık kentsel yayılmanın önüne geçeceğiz. Yapılaşma konusunda estetik ve teknik kurullar kuracağız. Plansız kaçak yapılaşmayla uydu teknolojisini kullanarak mücadele edeceğiz.”


Buca’yı metroya kavuşturacağız


Buca metrosunda sadece bir imzanın beklendiğini söyleyen Soyer şöyle devam etti: “Buca’yı metroya kavuşturacağız. Raylı sistem hattını kısa vadede 340, uzun vadede 470 km’ye ulaştıracağız. Buca metro hattının en kısa sürede temelini atarak inşaatına başlayacağız. Projesi hazır, yıllardır Ankara’da onay bekliyor. Onay gelir gelmez çalışmaya başlayacağız. Buca’ya metroyu mutlaka kazandıracağız. 13.5 km’lik hat kentin bu en sıkışmış bölgesinde Bucalılara nefes aldıracak. Herşeyi hazır, parası-projesi, sadece bir imza bekleniyor.”

Halkapınar-otogar hattı


Soyer, “Halkapınar-Otogar metrosu yine hazır. 11 yıldır Ankara’da bekliyor. 2.3 milyarlık bütçeye sadece 30 bin lira ayrılmış durumda. Ankara ve İstanbul’a daha fazla ödenek ayıran hükümetin hiç ödenek ayırmaması kuşku uyandırıcı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları bunu yapmaya yeter, biz bunu mutlaka yapacağız. Ama İzmirli de topladığınız vergilerin eşit dağılımını neden yapmıyorsunuz, İzmir’i neden Ankara ve İstanbul’dan ayrı bir yere koyuyorsunuz? Çiğli metro hattının parası ve projesi de hazır. Yine Ankara’dan bir imza bekliyoruz. Ama mutlaka Çiğli’ye de metroyu yapacağız” dedi.


Birbirine bağlayacağız


Soyer, “111 noktada akıllı trafik sistemi düzenlemesi yapılacak ve trafik sıkışıklığı azalacak. Ana transfer merkezleri de üzerinde duracağımız konular olacak. Keyifli bir yaşam alanına dönüşecek Halkalı. Bunun gibi 3 tane transfer alanı da yapacağız. Bunların her biri alışveriş de yapılabilecek keyifli vakit geçirilecek istasyonlar haline gelecek. Alternatif yeni arteller açacağız. Yol altyapısı yetersiz yerlerde açacağımız yeni arteller ile Homeros Otogar bağlantısını sağlayacağız. Bayraklı-Buca-Karabağlar’ı yeni bir artelle birbirine bağlayacağız. 62 bin 600 kapasiteli otopark sayısını 100 bine çıkaracağız. Otomatik, yer altı otoparkları oluşturacağız. İzmir’in tüm ilçelerinde bunu yapacağız” dedi.

Trafiği yer altına alacağız


Soyer, “3 kritik noktada, Alsancak Garı önünde, Basmane Garı önünde ve Karşıyaka Vapur iskelesi önünde trafiği yeraltına alacağız. Bu bize aynı zamanda yer üstünde yayalaştırma öncelikli yeni alanlar da kazandıracak. Bisiklet ve yaya ulaşımını geliştireceğiz. Ulaşımı engellilerin kullanımına uygun hale getireceğiz. Elektrikli otobüs sayısını 500’e çıkaracağız. Bir kentteki trafik akışının tek sorumlusu belediye değildir. Emniyet ve ulaştırma bakanlığı ile birlikte çalışacağız ve bunu en iyi şekilde yapacağız” dedi.

Deniz ulaşımını 4.5 kat artıracağız


Soyer, “Deniz ulaşımında yepyeni bir düzenleme yapacağız. Hat sayısını ondan 21’e çıkaracağız, sefer sayısını üç kat artıracağız. Baykuş gece seferleri koyacağız. İskele sayısını 14’den 17’ye çıkaracağız. Yeni gemilerle deniz ulaşımını 4.5 kat artıracağız kısa vadede. İki feribotu filomuza katacağız. İzmir’den Akdeniz şehirlerine deniz ulaşımı sağlayacağız. Örneğin Sığacık’tan Samos’a bir saatte gidilebilir hale gelecek” dedi.

Sirkülasyon ve navigasyon hattı


Soyer, “İzmir’in ticaret hacmini artırmak için sirkülasyon hattı yapacağız. Maliyeti 800. Bir de navigasyon hattı. Bu DDY’nin yetki ve sorumluluğunda. Yaklaşık bedeli 200 milyon lira. Bu iki hatla yüzülebilir körfez ve ticaret hacmi büyüyen bir liman yaratabileceğiz. İBBŞ’nin öz kaynakları her iki kanalı da yapmaya muktedirdir. Biz sirkülasyon kanalını hızla başlatacağız. İzmirdeniz projesinde kıyılarda yaşanan güzelliği yayacağız” dedi.

Yeşil alanı 2. 5 milyon metrekareye çıkaracağız


Soyer şöyle devam etti: “Yeşil alt yapılı yeşil bir İzmir yaratacağız. Kişi başı düşen yeşil alan miktarını 30 metrekareye çıkartacağız. 2.5 milyon metrekare yeni yeşil alan İzmirliyle buluşacak. Buca’da portakal vadisi olacak. Alan üzerinde yapılacak projenin animasyonunu da gösteriyorum. Uzundere Rekreasyon Alanı ile de 100 bin metrekarelik alan kazanacağız. Kadifekale ve Yeşildere alanında 450 bin metrekarelik yeşil alan kazanacağız. Meles Yeşildere hattında bir milyon metrekarelik yepyeni bir rekreasyon alanı yaratacağız. Zeytin ve bisikletin buluşacağı alanı yeşillendireceğiz.”

Bertaraf tesisleri kuracağız


Soyer, “Harmandalı’da yeni ve modern bertaraf tesisleri kuracağız. İzmir’in kuzeyi, merkez ve güneyinde yeni bertaraf tesisleri kuracağız. Tüm çöpleri dönüştürüp enerji elde edeceğiz. Bu projeler kendi kendini finanse edecek. Şehrimizin çöpünden enerji üreteceğiz. Vatandaşımızın çöp ayrıştırmasını sağlayarak, bunu tüm kente yayacağımız bir projeye dönüştüreceğiz. Hafriyat, moloz, elektronik atıkları ayrıştıracağız. Menemen’deki tıbbi atık tesisini düzenleyeceğiz” dedi.

Can dostlarımızla ilgileneceğiz


Soyer, “Can dostlarımıza gerekli tüm hizmetleri sunacağız. Seferihisar’da yaptığımızdan çok daha iyilerini tüm ilçelerimizde mutlaka kuracağız. Mobil araçlarımız olacak” dedi.

Koku sorununu çözeceğiz


Soyer, “Altyapı ihtiyaçlarına üniversite, meslek odaları ve tüm uzmanları davet ederek kalıcı ve hızlı çözümler üreteceğiz. Suyun tahliyesi, içme suyu ve yollar temel önceliklerimiz olacak. Mevcut hattımıza yüz kilometre daha ekleyerek 636 km’ye çıkaracağız yağmur suyu hattımızı. Tüm yatırımları önümüzdeki 5 yıl içinde tamamlayacağız. Yağmur suyunu sorun olmaktan çıkaracağız. İleri biyolojik arıtma tesislerimizi çoğaltacağız. Atık pompa istasyonları ve koku giderme üniteleri kuracağız. İzmir’in koku sorununu kesinlikle çözeceğiz. İçme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımlarına hızla devam edeceğiz. Sarnıç tekrar kent hayatının içine girecek” dedi.


5 Yıl rekor asfaltlama yılları olacak


Soyer, “Altyapı koordinasyonu için bir plan çerçevesinde tüm kurumların çalışmasını sağlayacağız. 2019-2024 arası İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin rekor asfaltlama yılları olacak.”

Karbon salımını yüzde 50 azaltacağız


Soyer, “Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekleyeceğiz. Çevreci ve temiz kaynaklardan enerji alacağız. Enerji kooperatiflerine destek vereceğiz. Alternatif temiz enerji politikalarına destek vereceğiz. Belediyenin tüm binalarında güneş enerjisi kullanımını artıracağız. Sokak aydınlatmalarında da güneş enerjisini kullanıp karbon salınımını yüzde 50 azaltacağız. İklim değişikliği etkilerinden İzmir’i koruyacağız. Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının sayısını artıracağız. Taksi ve minibüslerin de elektrikli hale gelmesinin önünü açacağız, bunu planlayarak dönüştüreceğiz” dedi.

Çocuklar ve gençler için fikirlerimiz var

Soyer, “Gençleri ve çocukları yönetim sürecine dahil edeceğiz. Doğayla barışık, nitelikli, öncü ve dünyaya açık gençlerin yetişmesi için çalışacağız. Her çocuğumuzun internete ulaşması için yeni fikirlerimiz var. Yetenekli gençlerimizi şimdiden yönetime katacağız. Çocuk belediyesi Seferihisar’da gölge belediyeydi. Çocukların kente dair sözlerini söylemelerine imkan vereceğiz. Bunu tüm İzmir’e yayacağız” dedi.

Çocuk köyü, masal evleri açacağız


Soyer, “Gürçeşme’de kuşaklar arası etkileşim merkezi, Turan’da çocuk köyü gibi yepyeni tesisler kazandıracağız. Çocuklar ve gençler evlere hapsolmayacak. 20 tane masal evi açacağız. Seferihisar’da çocuklara kreş hizmeti verirken anneleri de çamaşırhanede çamaşır yıkayarak para kazanıyordu. Bu uygulamayı İzmir’in ilçelerinde de yaygınlaştıracağız. Eğitim öğretim yardımını mutlaka yapacağız. Başarılı öğrencilere dolaylı ya da doğrudan destek vereceğiz. Gençlerin fikirlerini hayata geçirme, donanımlarını artırma olanağı vereceğiz. Mutlaka hepsinin bir yabancı dil öğrenmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Maddi kaynaklar sağlayacağız” dedi.


İzmir sporun başkenti olacak


Soyer şöyle devam etti: “Uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapacağız. Altyapısını ve amatör spor kulüplerini destekleyeceğiz. İzmir kulüplerinin mali yapılarını iyileştirmek şart. Her biri asırlık altı kulübümüzün süper ligde olmasını hayal ediyorum. Onun için ne gerekiyorsa yapacağız, her türlü desteği sağlayacağız. İzmir sporun başkenti olacak. Olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları yapacağız. Küçük yaşta uyuşturucu kullanımının olduğunu bildiğimiz mahallelerde çocuklarımızı mutlaka sporla buluşturacağız. Alternatif doğa sporlarına öncelik vereceğiz.”

Kemeraltı’nı ayağa kaldıracağız


Soyer, “İzmir yüzyıllar boyunca birçok uygarlığın etkileşimiyle şekillenmiş kadim bir şehir. İzmir’in hem İzmirlilere hem tüm insanlığa sunduğu kültür sanat imkanlarıyla gurur duyuyorum. İzmir hak ettiği ilgiyi görmüyor. Tanıtım faaliyetlerimizi artıracağız. Şehrimizin kültür ve sanat başkenti olması için sporu, sanatı, modayı teşvik edeceğiz. İstiridye içindeki incinin tüm dünya tarafından görülmesini sağlayacağız. İzmir’i sinema sektörü için çekim merkezi yapacağız. İzmir tarih projesini etap etap kurgulayacağız. Kemeraltı'nı ayağa kaldıracağız. TARKEM ile yürüteceğimiz projeyle Kemeraltı, İzmir’in turizm lokomotiflerinden biri olacak” dedi.


Kültürpark 24 saat yaşıyacak


İzmir'de Kültürpark'ın cıvıl cıvıl olacağını dile getiren Soyer, şu ifadeleri kullandı: “Kültürpark yepyeni ve çok özgün festivallere ev sahipliği yapan bir yaşam alanı haline gelecek. Kültürpak edebiyat, gençlik, tasarım-inovasyon gibi benzeri festivaller düzenleyeceğiz. Kültürpark İzmir’dir. Aslolan 24 saat yaşayan Kültürpark. İzmir’i tasarım şehri yapacağız. İzmir her günü sanatsal bir etkinlikle cıvıl cıvıl yaşayacak. İzmir Şehir Tiyatrosu mutlaka kurulacak. Elektrik fabrikasını kazandırıp kültür vahası olarak kullanacağız. Restorasyonunu uluslararası proje yarışması ile yapacağız. İçinde konservatuvar, kütüphaneleri olacak. Kültür-sanat faaliyetleri İzmir’in günlük hayatının bir parçası olacak.”


Kongre ve sempozyuma evsahipliği yapacak


Soyer, “Modern bir kongre merkezi yapacağız. Onlarca kongre ve sempozyuma ev sahipliği yapacağız. BM Habitat Dünya Kent Forumu’na, UNESCO’ya üye olup konferanslarını organize edeceğiz, Belediye Başkanları Küresel Meclisi’nin toplantılarına ev sahipliği yapacağız. Daha çok var. Kemeraltı’na UNESOO Dünya Kültürel Miras statüsünü mutlaka kazandıracağız. EXPO’ya mutlaka başvuracağız. Akdeniz Kentler Birliği ağını mutlaka kuracağız” dedi.

Yeniden umut olacak


Millet İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, sözlerinin sonunda “5 yıl boyunca Cumhuriyetin değerlerini tüm Türkiye’ye en güçlü şekilde yeniden yeniden yeniden anlatacağız. Yüzüncü yılda İzmir’den çıkan ses, doğan güneş Türkiye’ye yeniden umut olacak. İzmir bu değerleri ve ilkeleri gelecek yüzyıllara tazeleyerek pompalayan yürek olacak. Onun için aşkla İzmir aşkla Türkiye” ifadelerini kullandı. Gökçe ADAR

Sosyal projeler

İzmir’de refahın eşitlenmesini sağlayacağız

1- Kadın kooperatiflerinin kuruluşunu ve gelişimini teşvik edeceğiz ve çocuk odaklı projeler geliştireceğiz.

2-Halk Gıda Kooperatifi kuracağız. Hem üretici, hem esnaf hem de tüketici kazanacak.

3-Halk Süt uygulaması başlatacağız.

4-Süt Kuzusu projesini büyüteceğiz.

5-Halk Taşıt projesini başlatacağız.

6-Engelli Dayanışma Evleri kuracağız.

7-Meslek fabrikamızda mesleki beceri kazandıran eğitimlerimizi daha da geliştireceğiz.

8-Kırsal üretimi destekleyeceğiz, paketleme ve soğuk hava tesisleri kuracağız.

9-Kooperatifleri e-ticaret ile ülkeye ve dünyaya açacağız.

Demokrasi

Dayanışmayla, hep birlikte İzmir

1-Meslek odaları, sivil toplum, hemşehri dernekleri ile ilçe belediyeleri ve bölge halkı ile birlikte karar alacağız. Merkezi hükümet ile “İzmir Vizyon Ortaklığı” kuracağız.

2-İlçe belediyeleri ile imar, temizlik vb. konularda dil ve uygulama birliği sağlayabilmek için eşgüdüm içinde çalışacağız.

3-30 ilçede aktif ve kapsayıcı Kent Konseyleri örgütlenmesine gideceğiz. Çocuk, genç, kadın, engelli meclisleri oluşturup, karar ve önerilerini öncelikle ele alıp hayata geçirmeye çalışacağız.

4-Kurum içi iletişimi mükemmel hale getireceğiz. Çalışanlarımızın temel gücümüz olarak işlerimizin sahibi, denetleyicisi ve kendi oturduğu mahallesindeki gözlemcisi olmasını sağlayacağız.

5-Dört mekanizma ile İzmirlilerin öncelik ve tercihlerini karar alma süreçlerine dahil edeceğiz:

a. Belediye Cebinizde

b. Kararlar Cebinizde

c. Öneriler ve Katkılar Cebinizde

d. Belediye Bütçesi Cebinizde

Kentin planlanması ve yenilenmesi

Birlikte dönüşen İzmir

1-İzmir’i yerinde ve uzlaşıyla dönüştürmeye hız vereceğiz. Adil ve yerinde dönüşüm politikalarını temel öncelik yapmaya devam edeceğiz.

2-Tüm bölge ve ilçelerde sağlıklı, estetik bir yapılaşma ve dönüşüm gerçekleştireceğiz.

3-Kentin içinde kalmış atıl alanları ekonomik durumu orta ve düşük düzeyde olan İzmirliler için yüksek kaliteli ve planlı iskan alanlarına dönüştüreceğiz.

4-Yapılaşma süreçlerinde estetik ve teknik kurullar oluşturacağız.

5-Plansız kaçak yapılaşmayı uydu ile kontrol edip müdahale edecek imar ve çevre zabıtası oluşturacağız.

Sürdürülebilir ulaşım

İzmir’in her noktasına yaygın, ekonomik ve doğa dostu ulaşım

1-179 km olan raylı sistem ağını kısa vadede 340 km’ye, orta ve uzun vadede 470 km’ye çıkaracağız.

2-Buca metro hattının temelini atacak, inşaatına başlayacağız. Buca metroya kavuşacak.

3-Halkapınar – Otogar metrosunu yapacağız.

4-Çiğli’ye tramvayı getireceğiz.

5-Trafiğin kilitlenmesine neden olan 111 noktada kavşak düzenlemeleri gerçekleştireceğiz.

6- Ana Transfer Merkezleri’ni insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlara dönüştüreceğiz, 3 yeni Ana Transfer Merkezi açacağız.

7-Alternatif yeni ana arterler açacağız.

8-İzmir genelindeki 62.641 araçlık otopark kapasitesini 100 bin araca çıkaracağız.

9-Üç kritik noktada trafiği yer altına alarak yaşayan meydanlar yaratacağız.

Şair Eşref – Havagazı Tüneli ile Alsancak Garı önündeki alan

Karşıyaka Vapur İskelesi önü

Basmane Garı – Dokuz Eylül Meydanı

10-Bisiklet ve yaya ulaşımını geliştireceğiz.

11-Ulaşımda dezavantajlı grupları gözeteceğiz.

12-Elektrikli otobüslerin sayısını 500’e çıkaracağız.

13-Akıllı Trafik Sistemi’nin etkin ve verimli çalışabilmesi için Emniyet ve diğer kurumlar ile işbirliği yapacağız.

14-Yeni iskele ve gemilerle deniz ulaşımını 4.5 kat artıracağız.

15-Mevcut 15 adet yolcu gemisi ve 3 adet arabalı yolcu gemisine ek olarak 2 adet yolcu gemisi daha katacağız.

16-İzmir’den Akdeniz kentlerine denizden ulaşımı sağlayacağız.

Doğa

Doğa’ya rağmen değil doğayla birlikte İzmir

1-Tüm doğal yaşam alanlarını itinayla koruyup, yürüyüş yolları ile İzmirlilerin doğal alanları tanımasını sağlayarak, erişimini kolaylaştıracağız. Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesini sağlayacağız.

2-Körfez Dönüşümü Projesi’ni gerçekleştireceğiz.

3-İzmirDeniz Projesi ile kıyılarımızda yaşanan yenilik ve güzelliği iç ve art alanlara uzatıp, İzmir geneline yayacağız.

4-Doğa Esaslı Çözümler ve Yeşil Altyapı Stratejisi ile yeşil bir İzmir yaratacağız.

5-İzmir’de 16,6 m² olan kişi başına düşen yeşil alan miktarını 30 m²’ye çıkaracağız.

6-2,5 milyon m² yeni yeşil alan yaratacağız.

a. Görkemli, çok geniş yeşil alanlar; Portakal Vadisi-Buca 250 bin m²

b. Kavşak – Viyadük altları 400 bin m²

c. Behçet Uz Rekreasyon Alanı 175 bin m²

d. Uzundere Rekreasyon Alanı 1-2 etaplar

e. Kadifekale-Yeşildere Bölgesi düzenleme, yeniden işlevlendirme 450 bin m²

f. Meles-Yeşildere Kent Girişi Rekreasyon Alanı (Yeşil Vadi) 1 milyon m²

g. Yelki Rekreasyon Alanı-OliVelo Zeytin Bisiklet Rotası Ekolojik Aktivite- Eğitim Alanı 570 bin m²

7-Harmandalı’nda başlayan rehabilitasyonu hızla tamamlayıp yeni ve modern bertaraf tesislerini kuracağız.

8-Katı atık yönetiminde İzmir bütünü ölçeğinde standart uygulamalar için ilçelerle koordinasyon sağlayacağız.

9-İzmir’in uygun noktalarında hafriyat, moloz, ağaç/mobilya, beton, elektronik atık ayrıştırma tesisleri kuracağız.

10-Tıbbi Atık Sterilizasyon Merkezini hayata geçireceğiz.

11-Geri dönüşüm işçilerinin kooperatifleşmesi için il bazında destek ve teşvik sağlayacağız.

12-Can dostlarımıza tedavi, aşılama, kısırlaştırma gibi gerekli tüm hizmetleri sunacağız. Yeni sokak hayvanları yuvaları kuracağız.

13-Can dostlarımızın sağlığı için mobil tedavi ünitelerini artıracağız.

Altyapı

Altyapısı modern, yaşam kalitesi yüksek İzmir

1-2019 yılında mevcut hattımıza 100 km daha ekleyecek ve toplam yağmur suyu hattımızı 636 km’ye çıkaracağız.

2-İleri biyolojik arıtma tesislerimizi çoğaltacağız.

3-Atık Pompa İstasyonları ve Koku Giderme üniteleri kuracağız.

4-İçme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu yatırımlarına hız kesmeden devam edip, eskiyen altyapıları yenileyeceğiz.

5-İklim değişikliği etkilerine uygun kent planlaması ve altyapı yatırımları yapacağız.

6-Yol ve altyapı sorunlarının hızlıca giderilmesini sağlayacağız.

7-2019 - 2024 yılları yollarımızın yenilendiği rekor asfalt yılları olacak.

8-Altyapı koordinasyonu için farklı kurumların bağımsız altyapı çalışmalarını engelleyeceğiz. Kurumların eşgüdümlü ve bir plan çerçevesinde çalışmasını sağlayacağız.

Enerji

Doğayla dost, temiz enerjiyle nefes alan İzmir

1-Enerji kooperatiflerine destek vereceğiz.

2-Alternatif, temiz enerji politikalarına öncelik vereceğiz.

3-Belediyenin tüm yapı ve tesislerinde güneş enerjisi kullanımına öncelik vereceğiz.

4-Karbon salımını %20 azaltma hedefine ulaşacağız.

5-Belediye hizmet araçları filosunu kademeli olarak elektrikli hale getireceğiz.

6-Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının sayısını artıracağız.

7-Ticari taksiler ve minibüslerin kademeli olarak elektrikli – hibrit araçlara dönüşmesini sağlayacağız.

Çocuk ve gençlik

Yarınları umut dolu İzmir

1-Kapalı alanlara alternatif olarak, çocuk ve gençlerin İzmir’in hayatına, kırsal ve doğal yaşamına karışması için imkan tanıyacağız. Çocuk köyleri kuracağız.

2-İzmir Kültürü ve Ekolojik Çocuk Aktivite Merkezleri kuracağız.

3-Çocuk Belediyesi ve Gençlik Meclisi’ni hayata geçireceğiz.

4-20 Masal Evi açacağız.

5-Eğitim – öğretim yılı başında ihtiyaç sahibi ailelere eğitim – öğretim yardımı yapacağız.

6-Başarılı öğrencilere dolaylı ve doğrudan teşviklerle destekler vereceğiz.

7-Öğrenci yurtları açacağız, girişim ve iş geliştirme merkezlerinin sayısını artıracağız.

8-Teknoloji ve iletişim üsleri kuracağız.

9-Gençleri sosyal projelere entegre edecek teşvik ve destekler vereceğiz.

Spor

7’den 70’e sporla yaşayan İzmir

1-Uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yaparak spor altyapısını geliştireceğiz.

2-Amatör Spor Kulüplerini destekleyeceğiz.

3-İzmir kulüplerinin kurumsal yapılarını sürdürülebilir hale getirecek destekler vereceğiz.

4-Olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları inşa edeceğiz.

5-Kentin her bölgesindeki çocuklarımızı mutlaka sporla buluşturacak çareler ve çözümler üreteceğiz.

6-Alternatif spor ve doğa sporlarına öncelik vereceğiz. Avrupa bisiklet ağı sistemine entegre olarak zeytin rotamızı OliVelo bisiklet turizmi kamp merkezine bağlayacağız.

7-Gürçeşme Doğa - Çocuk Keşif Parkı, Kuşaklararası Etkileşim Merkezi kuracağız.

Kültür – sanat

Türkiye’nin ve bölgenin kültür başkenti İzmir

1-İzmir’i sinema sektörü için çekim merkezi haline getireceğiz.

2-İzmirTarih projesinin zengin tarihsel, kültürel mirasımıza sahip çıkan hazırlık ve derinliğini hızla ve etap etap uygulayacağız.

3-Kültürpark’a kültürünü geri vereceğiz.

4-Kültürpark yepyeni ve çok özgün festivallere ev sahipliği yapan bir özgürlük ve yaşam alanı olacak.

a. Kültürpark Edebiyat Festivali

b. Kültürpark Gençlik Festivali

c. Kültürpark Uluslararası Tasarım-İnovasyon Festivali vb. festivallerle yılın 12 ayında sanatseverlerin buluşma noktası Kültürpark olacak.

5-İzmir’i tasarım kenti yapacağız.

6-Tiyatro İzmir, Plato İzmir, Konservatuvar İzmir, Atölye İzmir’i hayata geçireceğiz. Şehir Tiyatrosu kuracağız.

7-Elektrik Fabrikasını kente kazandırıp Havagazı Fabrikası ile birlikte bir kültür vahası olarak konumlandıracağız.

8-Kültür sanat etkinlikleri gündelik yaşamın bir parçası olacak.

Dünya kenti izmir

Dünya ile buluşan öncü kent İzmir

1-Yeni ve özgün ihtisas fuarlarına ev sahipliği yapacağız.

2-Türkiye’nin en modern fuar kompleksi Fuar İzmir, her ay yeni fuar ve etkinliklere ev sahipliği yapacak.

3-Fuar İzmir’in hemen yanına İzmir’in büyük bir eksikliğini kapatacak modern Kongre Merkezimizi inşa edeceğiz.

4-Dünyada büyüklüğü 1 milyar doları aşan e-spor endüstrisinde yerimizi alacağız.

5-Uluslararası kongre ve sempozyumlara ev sahipliği yapacağız.

6-OliVelo projemizle birlikte bisiklet turizminde EUROPARC Federasyonu Avrupa doğal ve kültürel miras ağına üye olacağız.

7-Kemeraltı’na UNESCO Dünya Kültür Mirası statüsü kazandıracağız.

8-EXPO’ya yeniden aday olacağız.

9-İzmir’i Avrupa Gençlik Başkenti ve Avrupa Kültür Başkenti yapacağız.

10-İzmir’i Akdeniz çanağının öncü kenti yapacağız. Akdeniz Kentler Yönetim Ağı kuracağız.