Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akademik Yıl Açılış Töreni'nde Saray'da akademisyenlere seslendi. Erdoğan konuşmasında Batılı ülkeleri hedef alarak 'Demokrasi derken halkı bir kenara koyuyorsunuz. Bir siyasetçi medyadan korkuyorsa siyaset yapması mümkün değildir' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı, üçüncü kez akademik yıl açılış törenine sahne oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 2 bin akademisyene seslendi.

Erdoğan'ın konuşmalarından satırbaşları şöyle;

-Ülkemizde artık üniversiteli öğrenci sayısındaki artış üniversite mezunu öğrenci veya çalışanlardaki artış bizim dünyadaki yerimizi güçlendirmeye devam etmektedir. Yükseköğrenimdeki okullaşma oranı yüzde 40'ın üzerindedir. Artık benim vatandaşım ahırındaki davarını satıp kolundaki bileziğini satıp çocuğunu kursa gönderme derdinden kurtulmuş oluyor. Paralel eğitim sistemlerine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz.

-Öğrenciler hep burs istiyor, krediye pek yanaşmıyor. İş buldukta sonra faizsiz ödenecek bir burstur neden yanaşmıyorsunuz.

-Önümüzdeki yıl için öğrencilere lisansta 500, yüksek lisansta bin lira, doktora da 1500 liraya yükseltme kararı aldım.

-Akademisyenlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Batı ülkelerinde ülkemiz hakkında pek çok yanıltıcı bilgi dolaşıyor. Güçlü zannettiğimiz ülkeleri başta olanlar değil medya olanlar yönetiyor. 'Halkınız ne diyor bunu düşünmüyor musunuz? Bunu düşünün' dedim. Demokrasi derken halkı bir kenara koyuyorsunuz. Bir siyasetçi medyadan korkuyorsa siyaset yapması mümkün değildir.

-Demokrasi gücünü halktan alır Merkel'le falan demokrasi olmaz. 'Ben demokrasiyi oluşturuyorum' diye bir mantık varsa kimse kusurabakmasın.

-Türkiye bugün Suriye'nin huzurunu sağlayan bir ülke haline gelmiştir. Şu anda hala farklı tavırlarda gözükenler yakında aynı düşünceye ulaşacaklar. Türkiye'yi sahadan ve masadan dışlamaya çalışanlar bugün bizimle birlikte olmanın gayreti içindeler.

Türkiye, Merkezi Washington’da bulunan Freedom House'un Ocak 2018 raporunda, son 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ülke olmuş; “Demokrasi Krizde” başlığı ile verilen raporda ülke ilk kez “özgür olmayan” ülkeler kategorisine düşürülmüştü.