Haber/ Didar DEMİRCİ

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Profesör Dr. Bahadır Erdem, İYİ Parti İzmir İl Binasında basınla bir araya geldi. Ülke gündemine dair değerlendirmeleri paylaşan Erdem, genel seçim çağrısını yineleyerek AKP iktidarına ‘Hangi yüzle aday çıkaracaklar’ diye çıkıştı. Öte yandan Erdem, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkında bilgi verdi.

DENETLENMEK İSTEMEYEN BİR ANLAYIŞ OLAMAZ

Ekonomik sıkıntıları gündemine alan Erdem, “Türkiye çok büyük bir buhrandan geçiyor. Artık buna ekonomik sıkıntı demek basit kalıyor” dedi. Türkiye’nin yönetilemediğini dile getirerek, konuşmalarını sürdüren Erdem, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem, yepyeni bir parlamenter sistem olarak çözümlerini sunuyor. Bu sistem eski parlamenter sistem değil. Eskisinin hem mevzuattaki eksikleri ve yanlışlarından aldığımız derslerle yarattığımız yepyeni ve güçlü bir parlamenter sistem” diye konuştu. Yeni tasarladıkları sistemde cumhurbaşkanının tek dönem 7 yıl görev yapacağını ve yalnızca bir kez seçilebileceğini açıklayan Erdem, güçler ayrılığı ilkesinin ön planda, denetlenebilir bir yönetim anlayışının olduğunu vurguladı. Erdem, “Cumhurbaşkanının nasıl seçileceğine de bu seçimlerden sonra birlikte karar vereceğiz. Bu da anayasayı hazırlama döneminde karar vereceğimiz bir husus. Bakanlar Kurulu ve bakanlar meclise tek tek sorumlu olacaklar. Bu çok önemli çünkü şu anki bakanların hiçbir millete hesap vermiyor. Denetlenmek istemeyen bir yönetim anlayışı olmaz” sözlerini kaydetti.

MİLLETÇE AKP’Yİ DOYURAMADIK

AKP iktidarının yönetim şekliyle eleştirilerini sürdüren Erdem, “Bu büyük milletin ve devletin layık olduğu şekilde yönetilmesi için biz bu sözü veriyoruz. 6 parti ilkelerini ortak payda üzerinden birleştirmiştir. Biz ülkeyi AKP gibi bölmek üzerinden yönetmiyoruz. Biz tam tersine Türkiye’yi birleştirmek, Türkiye’nin ortak paydalarını refahını vatandaşla paylaştırmak üzere ülkeyi yöneteceğiz” dedi. “Biz milletçe yetkileri vere vere AKP’yi doyuramadık” sözleriyle konuşmasına devam eden Erdem, “Dolayısıyla onun yandaşlarını değil, vatandaşlarımızı düşünerek siyaset yapıyoruz. Meclis güçlü olacak meclis yönetimi denetleyecek. Tam bağımsız bir yargı getireceğiz. Gençlerimiz geleceğe umutla bakacak. 13’üncü Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’nın adayı olacak” şeklinde konuştu.

‘ADAY OLMAYA YÜZLERİ VAR MI?’

Erdem, “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi bu kadar büyük bir ekonomik buhranın içine soktuğu halde aday olacak mı merak ediyoruz” dedi. Dolar kurunun bir günde düşürülmesiyle kimlerin kar ettirildiğinin hesabını soracaklarını belirten Erdem, memur ve emekli maaşlarını ele alarak eleştirilerini sürdürdü. İlk seçimlerde vatandaşların AKP’nin üzerindeki köpüğü alacaklarını belirten Erdem, “Bugünden itibaren hazırladığımız çalışmalarla, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan mutlu ve memnun olacaksınız” dedi.

SEÇİMİ KAZANMAYI HAK ETMİYORLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinde terör örgütleriyle ilişkili çalışanların olduğuna yönelik İktidar kanadından gelen iddialar hakkındaki sorulara cevap veren Erdem, “AKP seçimi kazanamayacak. Çünkü vatandaşlarımıza Türkiyeyi iyi idare edeceğine, seçilmeyi hak ettiğine ilişkin en ufak bir hayal de sunamaz gerçekte sunamaz. Onun için 20 seneden beri yaptığını yapacak. Sokakları karıştırmak istiyor. Aynı zamanda belediyelere hukuksuz bir şekilde suçlamalarda bulunarak ilerlemek istiyor. Devletin polisi, savcısı var. Açık olan bir dernek üzerinden İmamoğlu’nu ve belediyeyi suçlamak istiyor. Vatandaşın bile inanmadığı karalamalarla yol almak istiyorlar. Millet iradesini sonuna kadar koruyacağız. Sayın İmamoğlu’nu iki kere seçtirdiler. İlkinde 40 bin fark oy fark attı, ikincisinde 800 bin farkla yeniden seçildi. Anlaşılan bu tokattan almaları gereken dersi almamışlar. Şimdi yaptıkları şeylerin tokadını genel seçimlerde yiyecekler. AKP’nin hukuksuzluk yaptığı her görevlinin kişinin arkasında duracağız” ifadelerini kullandı.

BU BİR HUKUK PROJESİ

Güçlendirilmiş parlamenter sistem için 6 partinin ortak çalıştığını ve belki de seçim döneminde Millet İttifakı üyeleri olacaklarını belirten Erdem, “İttifak rejimine Türkiye'yi getiren AK Parti'nin kendisi. Burada seçim gelirken 6 partinin genel başkanı karar verecekler. Bu bir hukuk projesi. Türkiye'nin demokrasiyi yeniden tesisi etmesinin, güçlendirilmiş bir parlamenter sisteme döndürülmesinin projesi. Biz 6 parti olarak bu projeyi sunuyoruz. Buradaki çalışma seçim ittifakına dönüşebilir biz ittifakın payları olarak bunu arzu ederiz ancak bugünden bir şey söylemek bu partilere haksızlık olur” dedi.