Özel Haber/Didar DEMİRCİ
İzmir’in alt yapı sorununa ilişkin AKP kanadından gelen eleştirilere CHP’lilerin sandık ve ekonomik kriz üzerinden hatırlatmalarla savuşturması İzmir siyasetinin en yoğun tartışma başlıklarından biri haline geldi. Söz konusu tartışmaları ve muhalefet belediyelerine düzenlenen terör operasyonlarına ilişkin sorularımızı yanıtlayan İYİ Parti İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, sert açıklamalarda bulundu. İzmir’in alt yapı sorunu ve belediyelerin hizmetleri üzerinden gelen eleştirileri ve bu eleştirilere hükümetin eksikleri üzerinden verilen cevaplar üzerinden çıkan tartışmaları ‘sığ’ bulduğunu dile getiren Dervişoğlu, “Sorunlardan siyasal rant elde edilmemeli. Vatandaş çözüm bekliyor” dedi.
 

HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI
Vatandaşın ekonomik sorunları veya kentle ilgili sorunları hakkında sorumluluk sahibi kişilere hatırlatma yapmanın muhalefetin görevi olduğuna dikkat çeken Dervişoğlu, “Ama bunun İzmir’e yakışan bir üslupla gerçekleştirilmesi lazım. Siyasilerin sırf bir şey söylemiş olmak için sığ tartışmalar yaratmalarını yerinde ve anlamlı bulmam. Vatandaşın ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması noktasında herkes üzerine düşeni yapmakla sorumludur. Siyasetçiden de beklenen budur” diye konuştu. Belediyelerin ve merkezi hükümetin görevinin birbirlerini suçlamak yerine beraber sorunların çözümüne yönelik adım atmak olduğunu dile getiren Dervişoğlu, “Bazı şeyler gecikmiş olabilir, bazı şeyler ertelenmiş olabilir, bazı şeyler imkansızlıktan yapılamıyor olabilir, bazıları da engellendiği için yapılamıyor olabilir. Burada herkesin şapkayı önüne koyup düşünmesi lazım. Yapılamayanlar üzerinden siyaseten fayda temin edebilmek için fırsatçılığa düşmemek lazım. Kentin problemleri olur. Yöneticilerin görevi o problemleri çözmektir. Çözülebilir problemleri çözümsüz hale getirmek de bir yöneticilik zaafıdır. Bana göre laf yapmak yerine iş yapmak lazım ve bütün bunları şeffaf bir şekilde konuşmak lazım. Uzlaşmayı becermek lazım. Uzlaşmak için sorunu konuşmak gerekiyor. Yani bu kutuplaşma ortamında sorunu da konuşamaz hale getirirsek, o zaman İzmir halkına kötülük yapmış oluruz. Yani böyle faydacı fırsatçı siyasi dil kullanmak yerine İzmir’e yakışan ve İzmir halkının beklentisine cevap veren uzlaşmacı bir dil tercih etmek gerekiyor. Dolayısıyla sorunlarda siyasal rant elde etmeye çalışmamak gerekiyor” sözlerini kaydetti.
 

DAVUL ZURNA ÇALARAK OPERASYON YAPILMAZ
Muhalefet belediyelerine düzenlenen operasyonlar hakkında da konuşan Dervişoğlu, “Bu kamu kuruluşlarında bir takım araştırmalar, soruşturmalar ve operasyonlar yapmanın hukuki temelleri olmalı. Dolayısıyla dışarıdan bakıldığında siyasi hedef ve hesaplar içermemeli; kamuoyu vicdanında da yaralar açmamalıdır. Bütün bunların daha soruşturma başlamadan bir takım siyasetçiler tarafından dillendirilmesini de uygun görmüyorum. Davul zurna çalarak operasyon yapılmaz. Ya da devletin bir kurumuna başka şeylerle ilişkili bir operasyon yapılacaksa bunun önce siyasiler tarafından dile getirilmiş olması manidardır. Dolayısıyla bu hem yapılan soruşturmaya gölge düşürür hem de soruşturmanın sonucunu zedeler. Şimdi bu takım şeyler olunca arkasında, ‘ne tür siyasi hedef ve hesap vardır’ türünden tartışmalar başlıyor ise bu soruşturmaların daha en başında adaletinin sorgulanmasına neden olur. Dolayısıyla tüm bunların özenle sürdürülmesi lazım. Bir yerde yolsuzluk, terör bağlantısı gibi şeyler varsa elbette üzerine gidilmelidir. Ama bunu yaparken de adalet duygusu zedelenmemeli ve yapılan iş ve işlemlerin siyasetle ilişkilendirilmemesi lazımdır” şeklinde konuştu.