Haber/ Didar DEMİRCİ

İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikalar Başkanlığı, bugün İzmir’de parti üyeleri ve temsilcileriyle Konak Eşrefpaşa Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde bir araya geldi. İYİ Parti Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Profesör Dr. Bahadır Erdem’in tanıttığı İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konferansına İYİ Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar ve partililer katıldı.

ASIL SORUN SİSTEM

Konferans başlamadan önce konuşan İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, bugün yaşanan tüm sorunların temelinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu dile getirdi. Kırkpınar, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 16 Nisan 2017 referandumundan bu yana sistemin değişmemesi için mücadele verdiğini ifade ederek, bu mücadelenin sonucunda 6 siyasi partinin ortak noktada buluştuğunu ve İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem için çalıştıklarını açıkladı.

“HESABINI SORACAKLAR”

Ülkenin önemli günlerden geçtiğini dile getirerek konuşmalarına başlayan İYİ Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında sistemin değiştiğine dikkat çekerek, “Bir darbe teşebbüsünün sistem değiştirdiği tek ülke Türkiye’dir. Asıl sorgulanması gereken noktada burasıdır” dedi. Öte yandan OHAL yetkilerinin hala kullanıldığını söyleyen Dervişoğlu, “Türkiye’de bir sistem değişikliği yapılmıştır ve olağanüstü dönemlerde hükümetin uygulayacağı yöntemler olağan durumlarda kullanılmak için meşrulaştırılmıştır. Biz bu sistemi Allah’ın izni ile yerle bir edeceğiz” diye konuştu. Tek adam sisteminin dış politika, ekonomi ve benzeri konu başlıklarında ülkeyi felakete sürüklediğini ifade eden Dervişoğlu, “Saraylara kapandıktan sonra gözleri kör, kulakları duymaz oldu. Türk milletinin necip bir millet olduğunu unuttular. Bu millet şimdi ayağa kalkacak ve bunların hesabını soracak” ifadelerini kullandı.

“BAŞBAKANLIĞA TALİBİZ”

“Tekere çomak sokan siyasi bir hareket ortaya çıktı” sözleriyle konuşmasına devam eden Dervişoğlu, “İYİ Parti verdiği bir hukuk ve demokrasi mücadelesinin akabinde kuruldu. Söneceğimizi düşünürken, sizlerin kimler olduğunu akıllarının uçlarından dahi geçirmediler. Sizleri küçük tuzaklarla ve önünüze çıkabilecek bir takım engellerle susturabileceklerini düşündüler. Siz aslında milletin inadının günümüzdeki temsilcisi olan bir hareketin temsilcisiydiniz. Artık sadece sorunları dile getiren siyasi üslup değil, eğer bir takım eleştiriler gündeme getiriliyorsa onun çözümlerini de ortaya koyan bir bakış açısı gelişti İYİ Parti sayesinde. İYİ Parti olmasaydı bugün bu iktidardan kurtulması yönünde başka başka fikirler ortaya çıkardı. Biz İYİ partiyiz iktidara talibiz. Cumhurbaşkanlığına değil, başbakanlığa talibiz. Biz bu bayrağa sizin gibi tek bayrak demiyoruz Türk Bayrağı diyoruz” şeklinde konuştu.

“BUNLAR UYANMADI MUHALEFETTE BİZ VARIZ”

İYİ Parti Hukuk Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bahadır Erdem de İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi tanıtarak, hükümete eleştirilerini sıraladı. Erdem, bugün yaşanan tüm krizlerin nedeninin AKP iktidarının anlayışı ve getirdikleri Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu vurgulayarak, “Kimseye sormayayım, ben ne dersem o olsun, canım ne isterse onu yapayım hukuk arkamdan gelsin! Böyle bir anlayış olur mu? Burası sizin babanızın çiftliği mi? Burası Türkiye Cumhuriyeti! Burada, İYİ Parti var, Meral Akşener var, İYİ Parti’nin neferleri var. Bu adamlar Türkiye’yi açlığa mahkum ettiler. Millet bıktı ama vatandaşın anlaması gereken bir şey var; bu ülkede hukuk bozuldukça ekonomi bozuluyor. Bunun bütün sebebi anonim ortaklık gibi ülkeyi yönetmek isteyenlerdir. Bizim iyileştirmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem, yepyeni bir parlamenter sistem. Bunun ilkelerini hazırladık. Bu parlamenter sistem, daha önceki parlamenter sistemin mevzuatta ne kadar açığı yanlışı varsa bunları dikkate alarak hazırladığımız bir sistem” sözlerini kaydetti. Erdem, konuşmalarına şöyle devam etti: “Bir kere Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. Milletin temsilcisi olan Meclis’teki milletvekilleri bakanları denetleyecek. Özellikle Cumhurbaşkanını kim seçecek bunu belirlemek lazım. Parlamento mu seçsin yoksa millet mi seçsin, aslında parlamenter sistemde parlamento seçer. Ancak Avusturya'da olduğu gibi millet de seçebilir. Biz bu hakkı referandum ile halka vermişiz. Şimdi AK Parti'nin trolleri sansar gibi bekliyor. Çünkü, “Meclis seçecek Cumhurbaşkanını” diyeceğiz sonra onlar da “Gördünüz mü bunları… Bu CEHAPE anlayışı…” diyecekler. Çünkü onlar için muhalefet demek CHP demek. Daha bunlar uyanamadı arkadaşlar, muhalefette biz varız. Biz hem yapıyoruz hem öğretiyoruz hem canlarına okunması gerektiği yerlerde canlarına okuyoruz. Çünkü biz İYİ Partiyiz.”