CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM Genel Kurulu’nda, partisi adına Deprem Araştırma Komisyonu Raporu üzerine konuştu. Komisyonun İzmir depremi sonrasında kurulduğunu hatırlatan Kılıç, “Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsilcileri olarak, parti rozetlerimizi kapıda bırakarak, siyaset üstü gördüğümüz, her ne kadar teknik gibi gözükse de aslında vicdani olan bu komisyonda elimizi vicdanımızdan hiç ayırmadan ve depremden dolayı acı çekmiş herkesin acısını yüreğimizde hissederek çalıştık” diye konuştu.

“Bir yıldır İzmirli depremzedeler gün yüzü görmedi” diyen Kılıç, depremden etkilenen İzmirliler arasında ayrım yapıldığını öne sürdü. Kılıç, şöyle konuştu:

“Depremzedeler bile bu iktidar tarafından kutuplaştırıldı. ‘Proje alanı depremzedeleri’, bir de ‘proje alanı dışında kalan depremzedeler’ diye bir ayrım yapıldı. Depremzedelerin kimisi 6306 sayılı Yasa'ya, kimisi 7260 sayılı Yasa'ya tabi tutuldu. Kredi şartları, süreleri, miktarları derken tam bir kaos hakim oldu. Kimi depremzedeler kira yardımı aldı, kimileri alamadı; kimileri eşya yardımı aldı, kimileri alamadı ve sonuçta son gelinen noktada da neredeyse boş kağıt diyebileceğimiz evraklara, kendilerine kaç metrekare ev verilecek, ne kadar ödeyecekleri bile belli olmadan çaresizlikten imza atmak zorunda kaldılar. Sosyal devletten söz edeceksek afetzedelerin cebinden bir kuruş bile çıkmadan mağduriyetleri giderilmelidir.”

“Mağduriyete bir an önce son vermelidir”

Kılıç, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremzedeler için Dünya Bankası ile görüştüğü 340 milyon dolarlık kredi konusunun aylardır bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı’nın 2021 Yılı Yatırım Programına alınmasının beklendiğini ifade ederek, “Her kurum kendi işini vakti zamanında yaparak bu mağduriyete bir an önce son vermelidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de sadece vatandaşa hizmet için çabaladığı göz ardı edilmeden, bu konu da bir an önce tamamlanarak vatandaşlar güvenli evlerine kavuşturulmalıdır” dedi.

Kılıç konuşmasını, “Bu, Meclis’te çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağımız belki de en büyük miraslardan biri bu olacak, depremin etkilerini en aza indirebilecek değişikliklerin bir an önce yapılması en büyük mirasımız olacak. Gelin bu raporu, Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer partilerin ek görüşlerinde bulunan hususları bu Meclis’te yasalaştıralım ve gelecek kuşaklara güvenli bir ülke bırakan Meclis grubu olarak da tarihe adımızı hep beraber yazalım” sözleriyle tamamladı.