Haber/ Didar DEMİRCİ

İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı, basınla bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Önemli mesajların verildiği toplantıda, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “İYİ Parti kendi adaylarıyla seçimlere girecektir” dedi.

Ekonomi zirvelerine devam eden parti temsilcileri İzmir’deki çalışmalara ve temaslara dair bilgi verdi. TBMM İYİ Parti Grup Başkanı ve Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, Ekonomi Politikaları Başkanı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ve İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’ın yer aldığı basın toplantısında önemli mesajlar verilirken basın mensuplarının soruları cevaplandı.

Gündemi değiştiriyorlar

Ekonomi gündemi üzerinden ağırlıklı gittiklerini dile getiren Tatlıoğlu, “Dünya ve Türkiye gündemi ve İzmir’in ekonomik röntgenini ekonominin paydaşlarıyla paylaşacağız. Düşüncelerimizi aktaracağız ve sorunları sahiplerine ileteceğiz. Maalesef Türkiye’de gündüz yaşananlarla gece konuşulanlar arasında irtibat yok. Genel başkanımızla 1 yılı aşkın süredir Türkiye’nin caddeleri ve sokaklarda insanımızla birlikteyiz. İnsanımızın sorunlarını dinliyor ve siyasetin gündemine aktarmaya çalışıyoruz. Akşam genel medyaya baktığımızda sorunlar yok, konuşulmuyor. İYİ Parti olarak daha fazla bir gayret içinde olmamız gerektiğinin farkındayız ve gayret ediyoruz. Dünyanın en yüksek faizini ödeyen bir ülkeyiz. OECD’de 10 yıldır yüksek işsizliğe sahibiz. Türkiye’nin sahip olduğu potansiyelin fotoğrafı bu değil. Millet adına soruyoruz, 128 milyar dolar ne oldu? Bunun yerine mevsimlerin değiştiği şekliyle bir cevapla karşılaşıyoruz. Türkiye’nin sorunlarını konuşmak için İzmir’deyiz ve illerdeyiz. Konuşan bir Türkiye olsun istiyoruz. İzmir ve Ege gitgide sadece kaba emek bölgesi oluyor. Ne yüksek teknolojili bir saniyeleşme ve tarım yok. Emek yoğun bir sanayileşmeyle buluşuyor ve bu da tabii ki fakirleşmedir. Dünyada kaç tane Ege Bölgesi var? Türkiye’nin en önemli limanının giderek geriye düştüğünü ve bir yatırım yapılmadığını görüyoruz. Türkiye’yi yönetenlere İzmir adına sesleniyoruz. Vergi gelirlerinin yüzde 10 buçuğunu veren İzmir kamu harcamalarının yüzde 4.6’sını alıyor. Zaten nüfus olarak bunu alır” açıklamasında bulundu.

Memnun değilim!

İstihdam talebine yönelik gelişmeyle ilgili konuşan Dervişoğlu, “İstihdam Türkiye’nin temel sorunlarından bir tanesi. Her yerde bir işsizlikle karşı karşıyayız. Merkezi yönetim yeni istihdam alanları yaratamadığı için yüklenmeler belediyelere oluyor. Son durumla ilgili bilgim almadım. İzmir’deki işsizliği hiçbir belediye çözemez” dedi. Öte yandan “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in performansından memnun musunuz?” sorusunu yanıtlayan Dervişoğlu, “Performanstan memnun değilim. Sana da deprem, sel, göktaşı vursaydı sen de halinden çok memnun olmazdın! İzmir’in bu sene yaşamadığı bir şey kalmadı. İzmir’in ciddi bir altyapı problemi var. 25 yıldır konuşuyorum. Geride bıraktığımız yıl talihsiz bir yıl oldu. Ciddi bir deprem felaketi yaşadık. Orman yangınları, hortum, sel felaketinin muhatabı kaldık. Göktaşı bile düştü” diye konuştu.

İlk yerel seçimde kendi adaylarımızla gireceğiz!

Genel Bakan Meral Akşener’in Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Türkiye’nin içinde bulunduğu şartların getirdiği mecburiyet olarak iş birliklerini gerektirdi. İnşallah önümüzdeki yerel seçimlerde İYİ Parti kendi adaylarıyla seçimlere girecektir. Kendi projelerimiz, programlarımız hedeflerimiz var. Hep birlikte onları gerçekleştirmeye çalışacağız” açıklamasına bulundu.

Esas hedef demokrasiyi inşa etmektir

Gazetecilerden ‘İttifak bitecek mi?’ şeklinde gelen soruya Çıray, “İttifak beyannamesini okuyun. O beyannamede 4 partinin demokrasi, hukukun üstünlüğünü sağlamak, anayasal devleti inşa etmek için bir araya gelmesi vardır. Her partinin kendi iç işleri, icraatları ayrıdır yazar. Hiçbir parti hiçbir partinin iç işlerine karışamaz. Türkiye’deki esas hedef demokrasiyi inşa etmektir. O şartlarda böyle davranmak gerekti. Şimdi İYİ Parti’nin önlenemez bir yükselişi var. İlk seçim genel seçim, mahalli seçimler ikinci olacak. İddiası olan bir parti olarak sonsuza kadar belediye başkanlığı seçimlerine katılmayacağız diyebilir miyiz?” diye konuştu.

Aynı soruya ise Tatlıoğlu, “Millet İttifakı’nda bir sorun yoktur. Güçlü bir iş birliği içinde Türkiye’de siyaseti domine etmeye çalışıyoruz ve sonuç alıyoruz. 2019 yerel seçimlerinde AK Parti parlamentoda muhtaç bir parti haline geldi. İktidar alanı çok ciddi geriledi. Daha demokratik bir iş birliği oldu. Türkiye’yi kendimiz yönetelim istiyoruz ama şartlar Türkiye’de ittifakları getirdi. İYİ Parti ve CHP’nin teşkil ettiği millet ittifakı gayet başarılı yürüyor. İnşallah siyasi iklimi de değiştirerek sorunlara derman olmak için uğraşıyoruz. İYİ Parti olarak kurumsal yapı içinde ülkeyi yönetme hedeflerimizi taşıyoruz. Bazı hususları eleştirmemiz önünde bir engel teşkil etmez” dedi.

Ben Aytun Bey’e ağabey derim!

Kurultay sonrasında Çıray ve arasındaki gerginliğin sorulması üzerine konuşan Dervişoğlu, “Siyasetin her alanında olur. Başka partilerde de listeye giremez kimisi, görevinden memnun olmaz. Bu bizim kendi içimizde her şeyi konuştuğumuzda delalet eden bir durum. Başka partilerde küskünlüğe vesile olabilir ama bizde birliğe vesile olur. O dönemde de Aytun ağabeyle olan dostluğuma halel gelmemiştir. Dostluk bakidir. Kendi aramızda çözeriz. Siyaset hep spekülasyon üzerinden dönüyor. Tweet attı, sen bunu niye söyledin deniyor. İYİ Parti içinde de bunlar medeni sınırlar içinde yaşanıyor. Aytun Bey biz arkadaşız demişti, ben özel hayatımda Aytun Bey’e ağabey derim” diye konuştu.

Gayet güzel kongreler göreceksiniz

Tatlıoğlu, “Önümüzde kongreler var. 184 arkadaşımızın 50 kişilik liste için yarıştığı bir kurultay yaptık. Türkiye bunlara daha yeni alışıyor. Yoğun bakımdaki demokrasiyi buradan çıkarmaya çalışıyoruz. Yoğun bakımdaki hastanın da revire dönmesi kolay değil. Sayın genel başkana böyle bir hak verilmişti, 50 kişilik bir liste yapılmıştı. Gayet güzel kongreler göreceksiniz” dedi.

Her şeyi masa üstünde yapan bir partiyiz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun attığı tweet üzerinden gelen sorulara cevap veren Tatlıoğlu, “CHP ve İYİ Parti arasında prensiplere dayalı ittifak vardır. Bizim hassasiyetlerimiz var, CHP’nin hassasiyetleri var. Her iki taraf da bu hassasiyetlere dikkat ediyor. Muhatabımız kurumsal anlamda CHP’dir. İttifakımızda yeniden değerlendirmeyi gerektirecek bir gelişme söz konusu değildir. Esas olan Pervin Buldan’ın sorularının cevapsız bırakılmış olmasıdır. Parti olarak terörle, PKK’yla, HDP’yle ilgili söylemlerimiz nettir. Türkiye’de söylediklerini net söyleyen, fareye fare, aslana aslan diyen, her şeyi masa üstünde yapan bir partidir İYİ Parti” ifadelerini kullandı.