CHP Parti Meclisi Üyesi ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 5 Aralık’ta hayata geçirilen ‘YaşamHak Projesi’ne ilişkin açıklama yaptı. Projeyle avukat desteği ve psikolojik destek almak isteyen 225 şiddet mağduru kadına dokunma fırsatı bulduklarını belirten Nazlıaka, bugüne kadar 16 Baro ve 3 Tabip Odası’yla protokol imzaladıklarını duyurdu.

YaşamHak Projesinin faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yayınlayan Nazlıaka, “Tek adam rejiminin İstanbul Sözleşmesi’ni Anayasa’ya aykırı bir şekilde iptal etmeye çalıştığı bu süreçte, ‘Kadınlar birden güçlüdür’ diyoruz. YaşamHak Projemiz kapsamında barolarla, tabip odalarıyla, belediyelerle, Türk Psikolojik Danışmanlık Derneği ve kadın dernekleri ile yaptığımız anlaşmalar kapsamında hukuki ve psikolojik destek, adli yardım, sığınma evi sağlama olanakları sunuyoruz” dedi.

444 82 85 numaralı hattan 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini belirten Nazlıaka, “Telefon hattına gelen başvurular ile 225 kadının hayatına dokunduk. Hangi ilden bir ‘yardım çığlığı’ yükselse orada olmaya özen gösteriyoruz. Şiddete maruz kalan kadınları karakollarda, adliyelerde, hastanelerde ve duruşmalarda yalnız bırakmıyoruz. Çünkü biz kadınlar yan yana geldikçe, dayanışma içerisinde oldukça, örgütlendikçe bu şiddet sarmalının içinde kördüğüm olan bağları, bir bir çözeceğimizi biliyoruz. Onun için diyoruz ki, ‘Yalnız değilsin, biz varız!’” ifadelerini kullandı.

Hukuki ve tıbbi destek sağlanıyor

Şiddete uğrayan kadınların çoğunlukla hukuki haklarını öğrenmek ve avukat desteği için irtibata geçtiklerini kaydeden Nazlıaka, “Bir diğer talep de psikolojik destek hizmetleri oluyor. Barolar aracılığıyla hukuki destek sunarken sağlık meslek örgütleri ile de sağlık ve psikolojik destek sunumunu kolaylaştırıyoruz” diye konuştu.

16 Baro ve 3 Tabip Odası ile protokol imzaladıklarının altını çizen Nazlıaka, protokoller ile ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Bu protokoller CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı ile tabip odaları ve barolar arasında imzalanıyor. Protokol ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı tarafından yürütülen YaşamHak Projesi kapsamında şiddet gören mağdurlara sunulacak tıbbi ve hukuki destek çalışmalarının çerçevesi belirleniyor. Bu protokoller kapsamında tabip odaları ile şiddet mağduru kadın ve çocuklara ilişkin başvurudan başlayarak, iyileşme süreci tamamlanıncaya kadar tıbbi destek hizmeti kapsamında işbirliği yapılıyor. Barolar ile yapılan protokol ile de şiddet gören kadın ve çocuklara ilişkin şikayetten başlayarak, yargılama süreci dahil hukuki destek ve avukatlık hizmeti kapsamında işbirliği yürütülüyor.”