15 Temmuz darbe girişimine ilişkin TBMM'de kurulan komisyonun, tamamlanmış rapora CHP'den habersiz, CHP'yi suçlayan ekler koymasına ana muhalefetten çok sert tepki geldi


Haber / Umut KARAKOYUN

15 Temmuz Darbe Girişimi Komisyonu raporunda CHP’nin, darbeye giden süreçte FETÖ’yü cesaretlendirmekle suçlanması ve bu yönde ek bir rapor düzenlenmesine, Ana Muhalefet Partisi’nden peş peşe açıklamalar geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Darbe Araştırma Komisyonu Üyesi Aykut Erdoğdu, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısıyla, hazırlanan ve basılarak dağıtılan raporun toplatılmasını talep edeceklerini açıkladı. Toplantıya; CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, CHP İzmir Milletvekilleri Aytun Çıray ve Murat Bakan da katıldı. Erdoğdu; “15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili rapor kesinleştikten sonra üzerine eklemeler yapılarak bir korsan rapor haline gelmiştir. Bu korsan rapor, TBMM Başkanlığı tarafından basılarak dağıtılmıştır. Daha önce TBMM’nin yazılmış bir raporu komisyon başkanı ve meclis başkanı tarafından değiştirilmedi. Üstelik bu değişiklik, Türkiye’nin ana muhalefet partisine iftira niteliği taşıyan bir değişiklik metniyle karşımıza geldi. CHP tarihi boyunca, FETÖ ve benzeri yapılanmalara karşı mücadele etmiştir. Hiç kimse CHP ile ilgili bu iftiraları atamaz. Ne yazık ki bu iftiralar sahte bir dekontla başladı. Bu iftiralar zinciri bu korsan raporla devam etmektedir. Bu iftiraları sahibine iade ediyoruz. TBMM Başkanlığına en kısa zamanda başvuracağız ve bu korsan raporun toplatılması talebini ileteceğiz. Ya bu iftiralar belgelerler, ya bu iftiraları geri çekerler” dedi.

ÖLÜMÜNE DİRENDİK

Raporu “CHP’yi FETÖ örgütüyle ilişkisi iftirasına bağlayan bir iftiraname” olarak niteleyen Erdoğdu, “Biz Meclis’te ölümüne direndik. Sonrasında da bütün desteğimizi verdik ama bir ay sonrasında baktık ki darbenin gerçeklerini kapatmak istiyorlar. Genel Kurmay Başkanı’nı çağırmaları için ısrarcı olduk, çağırmadılar. MİT Müsteşarı çağrılmadı. Bilgi ve belge taleplerimiz yerine getirilmedi. Komisyon devam ederken komisyon süresi bitmeden lağvedildi. Ne yapmamızı bekliyorlardı? Bizim bu masum taleplerimizi karşılamadıkları gibi karşı atakla bizi bu berbat örgütle birlikte göstermek istiyorlar. Yapılanlar bu milletin büyük direnişini kirletiyor” dedi.

SALDIRILARIN NEDENİ

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise, “1,5 aydan sonra Reşat Petek’in girişimleriyle komisyon çalışamaz hale getirildi. Bu kadar önemli komisyonun çalışma süresi de uzatılmadı. CHP hiçbir şekilde bu iftiraların altında kalmaz. CHP’ye yapışmayacak iddiaları ortaya atmalarını trajikomik buluyorum. Bence CHP’ye yapılan bu saldırıların en temel nedeni Sayın Genel Başkanımızın Adalet Yürüyüşünün millet nezdinde büyük bir cevap almasıdır” ifadelerine yer verdi.

Siyasi namertlik siyasi üçkağıtçılık

CHP Grup Başkan vekili Özgür Özel ise rapora tepkisinin, “siyasi namertlik, siyasi üçkağıtçılık” ifadelerini kullanarak gösterdi. Özel, hem komisyon üyelerinden habersiz şekilde bu ekleri yapanlar, hem de bu ekleri içerir raporu basan ve yayanlar için de, ceza ve tazminat davalarına başvuracaklarını açıkladı.