Özel HABER/Gökçe ADAR
İzmir’in köklü üniversitesi Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, 2021 yılı Sayıştay Denetimi, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ve o dönem Sayıştay Başkanı Ahmet Baş tarafından engellendiği ileri sürüldü. Hotar ve Baş’ın ortak hareketi ile denetim ekibinin, üniversite çalışanlarından doğru bilgi alamadığı ve denetçilerin maillerinin cevapsız kaldığı iddia edildi. Sayıştay Başkanlığı’nın, denetim ekibine 2 adet resmi yazı kanalı ile denetimin olumlu raporla sonuçlanması için bir baskı oluşturduğu iddia edildi. Bu baskıyı kabul etmeyen denetçiler ise yaptıkları tespitler yönünde, üniversitenin Sayıştay Raporu’nu oluşturdu. Denetçilerin hazırladığı 2021 Sayıştay Raporu’nda Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü’nün yaptığı hukuksuzluklar ve hesap vermeme eylemi yer aldı. Sayıştay Başkanlığı’na atanan Metin Yener’e, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın, Sayıştay Raporu’nun değişmesi ve denetim ekibine ceza verilmesi konusunda baskı oluşturduğu ve bu baskılar sonucunda Sayıştay Raporu’nu hazırlayan denetçilere, soruşturma açıldığı ileri sürüldü.

SÜMEN ALTI MI EDİLDİ?’

Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki şaibeli ve hukuksuz atamaları TBMM’ne taşıyan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel bu kez de, Sayıştay denetçilerine açılan soruşturma iddiasını Meclis’e taşıdı. Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 96. Maddesi gereğince Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını talep eden CHP’li Sertel, Bozdağ’a şu soruları yöneltti: “Dokuz Eylül 2021 yılı raporu sadece sınırlı sayıdaki resmi yazı ile mi sürdürülmüştür? Sürdürüldüyse bunun nedeni nedir ve başka hangi kurumlar benzer şekilde denetlenmiştir? Raporda yazanlar doğruysa, Sayıştay adına yetkilendirilen denetim ekibi neden yetkilerini kullanamamıştır? Denetim ekibince, Rektörlük hakkında gerekli yaptırımların uygulanması talebi yazılı olarak iletilmiş ve bu talep Grup Başkanı tarafından sümen altı edilmiş midir? Edildiyse kendisi hakkında gerekli işlem neden yapılmamıştır? Benzer şekilde raporu görüşen dairenin Rektör hakkındaki yaptırım kararı neden uygulanmamıştır? Sayıştay’ın denetim yetkisini kısıtlayan kararları alan yöneticiler hakkında cezai ve idari tahkikat yapılmış mıdır? Rapora göre sorumlulardan doğrudan bilgi ve belge alamayan ve sadece Sayıştay Başkanlığınca bir kaç resmî yazı ile alınan belgeler üzerinden denetime mahkum edilen denetçiler hakkında soruşturma açıldığı doğru mudur?”
 

Sayıştay Raporu’nda neler vardı?

Sayıştay denetçilerinin 40 resmi belge ve bilgi talebini yanıtsız bırakan DEÜ'nün ‘hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği’ rapor edilmişti. DEÜ'de banka hesaplarının uyumsuz olduğu, şube müdürleri ve öğretim üyelerinin yasaya, yönetmeliklere aykırı şekilde atandığı, işletme gelirlerinin giderleri karşılayamaz durumda olduğu tespit edilmişti. Raporda, döner sermaye işletmesinin 4 milyon 415 bin lira açık verdiği belirlenmişti. Üniversitenin hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği vurgulanan raporda, bu durumun 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap Verme Sorumluluğu” başlıklı 8’inci maddesine aykırı olduğu ifade edilmişti. Ayrıca, üniversite yapılan atamalarında usulsüz olduğu tespit edilmişti.