Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, TRT Çocuk kanalında yayınlanan ‘’İstanbul Muhafızları’’ adlı çizgi filminde Atatürk’e hakaret edilmesini Meclis’e taşıdı.

TRT’nin türküleri sansürleyecek kadar ileri gittiğini ancak Atatürk’e yapılan hakareti görmezden geldiğini belirten Sertel, “TRT yönetiminin yaptıkları ortada. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Atila Sertel, TRT ve yapımcı firma tarafından yapılan açıklamaların olayı geçiştirir nitelikte olduğunu belirterek, “Milletin parasıyla Türk milletinin manevi değerlerine hakaret ediliyor ve bu trajik olay kısa bir açıklamayla geçiştirilmeye çalışılıyor. TRT ekranlarında daha önce de Atatürk’e hakaretler edildi ve bunların hiçbir yaptırımı olmadı. Son dönemde Atatürk’e sarılan AKP iktidarının en azından bu sefer ciddi bir yaptırımı olmalı ki bundan szonra bu tür bir çirkinlik tekrar yaşanmasın” diye konuştu.

HALKIN PARASIYLA HAKARET

TRT’de birçok dizi ve programın olduğu gibi Çocuk kanalındaki çizgi filmlerin de dış yapım olarak hazırlandığını ifade eden Atila Sertel, bu çizgi filmlere bölüm başı 50 bin liradan başlayan ücretler ödendiği bilgisini verdi. Sertel, şunları söyledi:
“Gelirinin yüzde 86’sını elektrik hasılat payı ve bandrol ücretlerinden elde eden ve 2 milyara yakın bir bütçeyle yönetilen TRT’nin özellikle dış yapımlara harcadığı paralar toplumun büyük tepkisini çekiyor. TRT yönetimi tarafından dış yapımlara 2014 yılında 608 milyon 785 bin lira ödenirken, bu rakam 2015 yılında yüzde 49 oranında artarak 907 milyon 161 bin lira oldu. Dış yapımlara ödenen para, kurumun toplam bütçesi içinde yüzde 50’den fazla pay alıyor. 2016 ve 2017 rakamları açıklanmadı. Çizgi filmlere de bölüm başı astronomik ücretler ödeniyor. TRT’de onlarca denetmen görev yapıyor ve böylesine önemli bir olay gözden kaçırılmasını iyi niyet çerçevesinde değerlendirmiyorum. Atatürk’e yapılan hakaret ‘sehven’ oldu denilerek geçiştirilemez. Hiçbir kişi veya kurum halkın parasıyla Türk milletinin en önemli milli ve manevi değerlerinden olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret edemez. TRT şarkılarla, türkülerle uğraşacağına, dış yapımlarla yandaşlarını besleyeceğine kamu yayıncılığına dönsün. TRT’den sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı ve TRT yönetimini halkın tepkisini dindirecek bir adım atmaya davet ediyorum.”