Covid-19 salgını ile birlikte sağlık çalışanlarına olan ihtiyacın arttığına dikkat çeken ve ülkemizde filyasyon ekiplerinin ihtiyacı olan evde hasta bakım teknikeri, biyomedikal teknikerleri ve paramediklerin istihdamının artırılması gerektiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, sağlık çalışanlarına bu dönemde daha çok değer verilmesi gerektiğini belirtti.

Bu kapsamda üç sağlık teknikerliği için şu soruları yöneltti:

Evde hasta bakım teknikerleri için; 27 Şubat 2015 tarihinde çıkarılan Evde Sağlık Hizmeti Sunumuna dair yönetmenliğe göre sağlık birimlerinde görev yapmakta olan her ekipte en az bir evde hasta bakım teknikeri yer almalıdır ibaresi olmasına rağmen bu alanda yeterli atamanın yapılmamasının sebebi nedir? Dünyada ve ülkemizde büyük bir hızla yayılan Covid-19 salgını ile birlikte sağlık emekçilerine olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda filyasyon ekiplerinde de görev ve sorumluluk alabilecek olan evde hasta bakım teknikerleri için 2021 yılında öngörülen kadro sayısı ne kadardır?  En büyük problem bu alanda hizmet veren kişilerin diğer sağlık meslek gruplarında olduğu gibi bir meslek tanımlarının olmamasıdır. Evde hasta bakım teknikerlerini kapsayan bir meslek tanımı programının hazırlanması planlanmakta mıdır?

Biyomedikal teknikerleri için; 2021 yılında öngörülen kadro sayısı ne kadardır? Bu yıl için kadro sayısının arttırılması planlanmakta mıdır? Biyomedikal teknikerleri yerine diğer sağlık çalışanlarının bu alanda görev yaptıkları bilgisi doğru mudur? Eğer doğruysa bu durum hasta sağlığı ve doğru, güvenilir tedavi açısından bir risk yaratmayacak mıdır?

Paramedikler yani İlk ve Acil Yardım Teknikerleri için; 2021 yılında öngörülen kadro sayısı ne kadardır? Bu alanda yetersiz atama yapılmasının sebebi nedir? Bu yıl için kadro sayısının arttırılması planlanmakta mıdır?