CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir'de açık spor alanı olarak ayırdığı Şemikler Mahallesi ve Büyük Çiğli Mahallesi'ndeki 115 dönümlük iki parsele Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar izni veren plan çalışması yapılmasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

İzmir'de 7 yıl önce tartışma yaratan, TOKİ'nin Karşıyaka Mavişehir'deki spor alanlarını satışı, bu kez de imar planları ile kent gündemine girdi. Büyükşehir Belediyesi 7 yıl önce imar planında açık spor alanı alanı olan 100 dönümlük ve spor alanı olan 15 dönümlük iki arsanın satışına, ardından da arsaları alanların imar taleplerine tepki gösterdi. Yedi yıl sonra aynı arsalarla ilgili bu kez İller Bankası tarafından hazırlanan plan çalışması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görüş vermesi için Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kuruluşlara gönderildi. Bu planla birlikte sahipleri farklı olan her iki spor alanı olan arsaların yüzde 25'lik hisselerinin İller Bankası mülkiyetine geçtiği ortaya çıktı. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu plan çalışmasına ilk tepkiyi, 10 Temmuz Pazartesi günü belediye meclis toplatısında gösterdi. Kocaoğlu, "Bu çalışmada orada biri 100, diğeri ise 15 dönüm kamuya terkedilecek açık spor alanları planlandı TOKİ bunları o yoğunluğun düzenleme ortaklık payı olarak kamuya terk edecekti. Ancak, TOKİ bu iki arsayı, açık spor alanını sattı. Satın alan adamlar bize gelip gitti. Ancak, buraya imar veremeyeceğimizi söyledik. Dün ve bugün üst üste iki plan çalışması geldi. Arsalara biraz yeşil alan, konut ve ticaret planı yapılmış. TOKİ'den kamuya terkedilmesi gereken araziyi alanlar TOKİ'den aldıkları malın yüzde 25'ini İller Bankası'na satmışlar. İller Bankası ortak olmuş. İller Bankası ortak olduğu için kamu bulaşmış. Kamu bulaştığı için kamu menfaati bulaşmış. İmar çıkmış" dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, 12 Temmuz Çarşamba günü ise sosyal medya hesabında "Mavişehir'de imar verilen 115 dönümlük açık spor alanlarıyla ilgili gerekli itirazı yapıyoruz. Kabul görmezse dava açacağız" mesajı yazdı.

BALBAY'DAN SORU ÖNERGESİ

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir bölgesinde açık spor alanı olarak ayırdığı toplam 115 dönümlük iki araziye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar izni veren plan çalışması yapılmasını TBMM gündemine taşıdı. Bakanlığı bu karardan bir an önce dönmeye çağıran Balbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 7 yıl önce iki arsanın satışına ve arsaları alanların imar taleplerine onay vermediğini hatırlatarak, "İzmir'den elinizi çekin. İzmir rant değil yaşam kentidir" dedi.

Balbay İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen bu planla birlikte sahipleri farklı olan her iki spor alanı olan arsaların yüzde 25'lik hisselerinin İller Bankası mülkiyetine geçtiğini belirterek bu yolla ilgili alanın imara açılmasının önündeki engellerin bakanlık eliyle kaldırıldığını vurgulayıp, "Bu yolla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imar ve planlama hakkı elinden alındı. İzmir'i dünyanın en sağlıklı büyüyen kentlerinden biri haline getiren İzmir Belediyesi'ne bunu yapamazsınız. İzmirli bunu hak etmiyor" diye konuştu.

Balbay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'den şu sorulara yanıt istedi:"İzmir Mavişehir'de açık spor alanı olarak görünen Şemikler Mahallesi 26388 Ada 1 parsel ile Büyük Çiğli Mahallesi 5429 parselde 115 dönümlük iki ayrı araziye Bakanlıktan imar izninin çıkmasının gerekçesi nedir? Kamuya terkedilmesi gereken araziyi TOKİ'den alanların aldıkları alanın yüzde 25'ini İller Bankası'na sattıkları iddia edilmektedir. Bu satış gerçekleşmiş midir? İller Bankası bu alanı kaç TL'ye satın almıştır? 'En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan geliyor' yönünde yapmış olduğunuz tespit ortadayken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden bunu elde edemeyenler işlerini bakanlıktan kim ya da kimler aracılığıyla elde etmişlerdir? Bu işlemler ve bakanlığın tasarrufu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imar ve planlama hakkını elinden almaz mı? İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konuyu dair itirazını dikkate alacak mısınız?"