Haber/ Didar Demirci

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işinden olan kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Türkiye genelinde başlattıkları toplantının ilkini İzmir’de gerçekleştirdi. İzmir'de bulunan KHK mağdurları için Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen toplantıda CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Parti Meclisi Üyesi Gizem Özcan, il yöneticileri ve ilçe başkanları yer aldı. KHK mağdurlarının sorunlarını dinleyen Karaca, “İktidarımızda mağduriyetler son bulacak” dedi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Bugün KHK ile hedef gösterilen ve itibarsızlaştırılan on binlerce insanın ahı AKP’nin üzerindedir. Kendi büyüttükleri, besledikleri ve devletin bütün imkanlarını sundukları bir terör örgütüyle çıkarları çatıştığı için ülkenin geldiği durumdan kendisi dışında herkesi sorumlu tutan günümüz iktidarının sonu gelmiştir. Ancak KHK ile işlerinden uzaklaştırılan KHK mağdurlarının sorunu yarını beklemeyecek kadar acildir. Adalet sağlanıncaya, KHK ile yaratılan mağduriyetleriniz giderilinceye kadar yanınızda olmaya ve sesinizi duyurmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘Ucube bir anlayış’

KHK ihraçları sürecinde yaşanan hukuksuzlukların altını çizen Karaca, “20 Temmuz Sivil Darbesinin ardından KHK ile ihraçların gündeme geldiği, insanların sabah uyandığından ihraç edildiği gerçeğiyle o şoku yaşayarak ne yapacağını bilmeden, neyle suçlandığından dahi 4 buçuk yılın sonunda bilgi sahibi olamadığı bir süreci yaşıyoruz. Oysaki Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi; ‘Herkes suçlandığı suçu, neden suçlandığını bilmek ve en kısa sürede kendisine bildirilmesi hakkı vardır’ der. Ama bizim ülkemizde birçok yurttaşımız ihraç edildi ve hala hakkında yasal bir süreç başlatılmadı. Neyle, hangi suçlamayla ihraç edildiğini bilmeden o girdabın içerisinde hem maddi hem psikolojik tramvayla baş etmek zorunda kalıyor. İnsanların lekelenmeme hakkı vardır. Adil yargılanma hakkı vardır. Yasaların geçmişe uygulanma yasağı vardır. Bugün çıkan kanunlar geçmişe uygulanmaz. Ama sizlere dendi ki ‘yeşil ışık yanıyor, o yeşil ışıktan geçebilirsin’, sonra gün geldi sizleri ihraç ettiler ve verdiğiniz hukuk mücadelesinde; ‘o yeşildi ama kırmızımsı bir yeşildi’ dendi. Ucube bir anlayışıyla işinizden ettiler” dedi.

Komisyon lav edilsin

OHAL komisyonun derhal lav edilmesi gerektiğini vurgu yapan CHP’li Karaca, “Hakkında terör örgütleriyle irtibat ya da iltisak bulunmadığını için takipsizlik kararı alınan, beraat kararı alınan ya da Anayasa Mahkemesi’nce hak ihlaline uğradıkları net bir şekilde karar verilen barış akademisyenleri ya da ihraç edilip haklarında hiçbir yasal kavuşturma olmadan bugün işsizlikle, ötekileştirmeyle hem kendileri hem ailelerine vurulan o damga ile yaşamak zorunda bırakılan ve lekelenmeme haklarını kullanmayan yurttaşlarımız OHAL komisyonunun kapılarında bekletilmemeli. OHAL kalktıysa OHAL komisyonu neden devam ediyor? Devletin mahkemelerince aklanan, aklanma kararları kesinleşen yurttaşlarımız ya da yasal kovuşturmaya uğramamış arkadaşlarımız neden OHAL komisyonunun insafına terk edilmiştir? OHAL komisyonu derhal lav edilmelidir. OHAL komisyonunun verdiği hukuksuz kararların derhal yok sayılması gerekir” sözlerini kaydetti. Konuşmalarının devamında iktidar olmaları halinde tüm KHK mağduriyetlerinin son bulacağını açıklayan Karaca, “Hepimizin tek bir talebi var. Hepimiz, bir kişinin 2 dudağı arasındaki yönetim şekline hayır diyoruz. Eşit ve adil bir ülkede yaşamak istiyoruz. Milletimizin, önüne konan ilk sandıkta tüm adaletsizliklerin ve insan hakkı ihlallerinin bedelini göstereceği günler yakındır” dedi.

2 Milyon kişi etkilendi

KHK ihraçlarından etkilenenlerin sayısının 2 milyonu bulduğunu vurgulayan CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, “Demokrasi ancak insanların faal olarak harekete geçmesiyle oluyor. Bir de iktidarı denetlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Kimseyi kahramanlaştırmayın. 130 bin kişi KHK’larla işten atıldı ama toplamda 2 milyon kişi etkileniyor. Bizim KHK’lı iki milletvekilimiz var. Öte yandan OHAL Komisyonunun yasal dayanağı yoktur. Bununla bugünden itibaren hesaplaşmaya başlamamız lazım! Böyle bir yapı olmaz. Dolayısıyla biz bunu kaldırıp hukuk mekanizmasıyla ilerleyeceğiz. 10 bin dosyada KESK ve Barış akademisyenlerin dosyaları en sona bırakılıyor. Siyasi rüzgara göre karar verilecek. OHAL komisyonu zar atarak da karar verebilirdi. Masumiyet karinesi hiçe sayılıyor. Dolayısıyla gecikmiş adalet, adalet değildir. Bizim hak etmediğimiz bu süreçlerden ders çıkaralım ve yozlaşmadan uzlaşmayı öğrenelim” açıklamalarında bulundu.