CHP, 14 ildeki fabrikaları dolaşacak ve kapatılmasının ülkeye zararlarını anlatacak. 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesinin kamuoyuna yansımasıyla CHP harekete geçti ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu talimatıyla bir komisyon kuruldu.

Cumhuriyet'ten iklim öngel'in haberine göre, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesinin kamuoyuna yansımasıyla CHP harekete geçti ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu talimatıyla bir komisyon kuruldu. Komisyonla fabrikaların kapatılmasının Türkiye’ye getireceği zararlar masaya yatırılacak, hayvancılıktan tarıma kadar meydana gelecek olumsuz etkiler ortaya çıkarılacak. Fabrikaların olduğu illere göre milletvekillerini belirleyen CHP, 14 fabrikaya da heyet gönderecek. Bugünden itibaren Alpullu Şeker Fabrikası ile ziyaretlerine başlayacak olan CHP’nin masasında gerekirse sokak eylemleri de bulunuyor. İlk toplantısını önceki gün akşam saatlerinde yapan CHP’liler fabriakaların özelleştirilmesinin yaratacağı sıkıntıları somut adımlarla masaya yatıracak ve kamu oyuyla paylaşacak. Rapor haline getirilecek çalışma, hükümete iletilecek.

Şeker stratejiktir


CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Cumhuriyetin elde kalan son değerlerinin kötü bir yönetim anlayışı yüzünden satışa çıktığını belirterek, şekerin “stratejik” bir üretim kaynağı olduğunu vurguladı. Sağlık politikalarına bakışın da önemli olduğunu söyleyen Özkoç, “Sağlıklı bir toplumun temelinde şeker pancarından üretilen şeker var. Emperyalist uzantısı fabrikaların mısır şurubundan ürettikleri tatlandırıcıların Türkiye’de insan sağlığını tehdit ettiği çok açık. AB’de tatlandırıcı ile kota sınırlı iken Türkiye’ylede bu sınırın aşama aşama artırılması şeker pancarı fabrikalarının elden çıkarılmasına kadar ilerledi. Bu; Türkiye’yi kansere, yerli değil yabancı üretime teslim etmek demektir” dedi.

Sokağa çıkarız


Bu konuda CHP’nin Genel Kurul’da en net şekilde karşı duruşunu sergileyeceğini anlatan Özkoç, MYK’de görevledirilen genel başkan yardımcılarının da kamuoyunun doğru bilgilendirilmesiyle ilgili hızlı ve etkin çalışma içine gireceğini kaydetti. Özkoç, “Bu fabrikalarda çalışan ve özelleştirme ile her türlü hakkını kaybeden ve kaderleri bir kişinin iki dudağı arasında belirlenen binlerce işçi kardeşimizin hakkını ve hukukunu savunmak için de gerekirse onlarla birlikte sokakta olacağız” diye konuştu. CHP, fabrikaların bulunduğu illere göre milletvekili dağılımını yaptı. Ziyaretler Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın beraberindeki Trakya milletvekilleriyle birlikte bugün gideceği Alpullu Şeker Fabrikası ile başlayacak.

‘Şekere sahip çıkmak, ülkeye sahip çıkmaktır’


CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, özelleştirilecek olan Alpullu Şeker Fabrikası önünde düzenlenen protestoya katıldı. Ağbaba, “Şekerden daha milli ve yerli bir ürün yok. Şeker sadece şeker fabrikasında çalışan 10 bine yakın işçiyi ilgilendirmiyor, aynı zamanda yüz binlerce insanı ilgilendiriyor” dedi. Babaeski ilçesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle kurularak 1926’da üretime başlayan Alpullu Şeker Fabrikası’nın önünde protesto için toplanan grup, şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamından çıkarılması yönünde slogan atarak pankart açtı. Şeker İş Trakya Şube Başkanı Orhan Saltık da Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirme ve kapatılmasına karşı çıkmak için “direniş” başlattıklarını belirtti. CHP İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal, Ali Şeker, Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan ve Vecdi Gündoğdu da birer konuşma yaptı.

Türk İş: Özelleştirme çözüm değil


Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Şeker sanayisinin ülkede ekonomi, tarımsal üretime, istihdama ve sosyal hayata katkısı dikkate alınarak Türk şeker fabrikaları özelleştirme kapsamından çıkarılmalıdır” dedi. Atalay, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Özelleştirme çözüm değildir. ABD ve AB’deki şirketlerin önemli bir bölümü çiftçi kooperatiflerinin ve çalışanların içinde yer aldığı yönetim modellerinin mülkiyetindedir. Türkşeker fabrikalarının özelleştirme sürecinden acilen çıkarılması, üretici, çalışan ve kamunun yer aldığı bir yapılanma modeli içerisinde teknolojik yönden güçlendirilmesi, insan kaynağı açısından takviye edilmesi, sektöre özel önem verilmesi gerekmektedir.”