CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Mavişehir’de TOKİ tarafından rekreasyon alanı olarak satıldıktan sonra ticaret alanına dönüştürülen arsayı Meclis gündemine taşıdı.

Mavişehir’de TOKİ – Emlak Konut tarafından rekreasyon alanı olarak satılan arsayı Cengiz İnşaat aldı. Çok ucuza alınan arsa Bakanlık tarafından hem emsali yükseltildi hem de ticaret parseline dönüştürülerek konut yapımına açıldı. CHP'li Sertel, “Bu haksız satışın kamu zararı nedir?” dedi

atilla

İktidara yakın olarak bilinen Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat’ın yükselişi sürüyor. Havalimanı, Baraj, Otoyol, Liman, Hızlı Tren gibi Türkiye genelinde çok sayıda projenin müteahhitliğini üstelenen ve bir dönem ortaya çıkan ses kayıtlarıyla kamuoyunun gündemini uzun süre meşgul eden Mehmet Cengiz’in İzmir Karşıyaka’da “Rekreasyon Alanı” olarak çok ucuza aldığı arsanın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Ticaret Parseli”ne dönüştürüldüğü ortaya çıktı. TOKİ – Emlak Konut tarafından 4 milyon 500 bin TL bedelle “Rekreasyon alanı” olarak ihale edilen ve Cengiz İnşaat tarafından alınan İzmir’in en gözde yerlerinden biri olan Mavişehir’deki 23 bin 113 metrekarelik arsa, Ticaret parseline dönüştürülerek konut yapımına uygun hale getirildi. Rekreasyon alanı olarak emsallerinden en az 10 kat daha ucuza alınan arsanın üzerinde bugün 366 konut ve 33 ticari üniteden oluşan proje yükseliyor. 1+1 dairenin dahi 1 milyona yakın fiyattan satıldığı projede 366 konut ve 33 ticari üniteden elde edilecek gelir dudak uçuklatıyor. Sadece iki dairenin satış fiyatının arsa maliyetini karşılayacağı ifade ediliyor.

atila-sertel

YARGI HİÇE SAYILDI


Öte yandan, 25271 ada 1 parsel ile 25703 ada 1 parsel arasında kalan, iç bölgeyi denize bağlayan
yol, eski planlarda kamuya terk edilmişken; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 18.09.2012 tarih ve 14618 sayılı oluruyla yapılan plan değişikliği ile iki parsel birleştirildi. Bölgenin yeşil alan, park veya otopark gibi ihtiyaçları göz ardı edilerek, kıyı kullanım kuralları, kamu yararı, yargı kararları hiçe sayıldı ve ticaret alanına dönüştürüldü. Bakanlığın bu oluruyla birlikte 25271 ada 1 parsel ile 25703 ada 1 parsel birleştirilmiş ve Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat’ın her iki parselinde sahibi olması sağlandı.

SERTEL MECLİS’E TAŞIDI


CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, konuyu Meclis’e taşıdı. Konuyla ilgili soru önergesi veren Atila Sertel, “Rekreasyon alanı olarak satışa çıkan ancak daha sonra Ticaret parseline dönüştürülen bu arsanın satışından dolayı oluşan kamu zararı ne kadardır” diye sordu. Halkın yaşadığı sağlam zeminli yerlerde kat yükselişi verilmez iken, büyük sermayenin Ankara’dan istediği kat ve imar planını geçirdiğini vurgulayan Sertel, bu haksızlığın, hukuksuzluğun giderilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Güzel İzmirimiz’i İstanbul gibi gökyüzünün görülmediği inşaat yığıntılarıyla doldurmak isteyenlere karşı durmalıyız. Kat yükselişi kıyılardan uzak sağlam zeminlerde olmalı. İmbat’ın önü kesilmemeli, poyraz özgür bırakılmalı. İzmir’de yaşamaktan mutlu olanların endişesi kentin rant yağmasına uğraması ve yığınsal binaların yapılmasıdır.”