Performans esaslı bütçeden performans esaslı program bütçeye geçiş ve hükümetin borçlanma yetkisini iki katına çıkaran 'Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu Teklifi', TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanun hafta sonu Meclis’e sunulacak 2020 bütçesi öncesi çıkması gerektiği için Cumhurbaşkanlığı Raportörlüğü, baz istasyonları ve OHAL KHK’leri ile ilgili 5 madde daha sonra değerlendirilmek üzere çıkarıldı.

İYİ PARTİLİ SIDALI: VESAYETİN İTİRAFI

Kabul edilen teklife göre bütçe performans esaslı program bütçe olarak hazırlanacak. Hafta sonu Meclis’e sunulacak bütçenin daha kanun çıkmadan bu esasa göre yapılmış olduğuna dikkat çeken İYİ Parti Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, “2021 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin bu hafta Meclis'e gelen program bütçe şeklinde hazırlandığını biliyoruz. Önemli olan uygulamada bu sistemin oturtulabilmesi ve kusursuz şekilde çalışabilmesidir. Ancak daha da önemlisi devlet kurumlarının henüz kabul edilmemiş bir kanuna göre bütçe hazırlamış olmasıdır. Bürokratlar kanunun daha Meclise dahi gelmeden kabul edileceğini biliyorlar. Bu durum en hafif ifadeyle hem milletvekillerine hem de millet iradesinin temsil makamı Meclise yapılan saygısızlıktır, yasamanın üzerinde yürütme vesayetinin apaçık itirafıdır” dedi.

HDP'Lİ İPEKYÜZ: BİZİ NOTER GİBİ GÖRÜYORLAR

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz de teklifin bütçe sunumunun yapılacağı 17 Ekim’den iki gün önce Meclis’te kanunlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekti, “Eminim basılmıştır, bir yerde bekleniyor. Çünkü bizi bir noter gibi görüyorlar ve size "Bir an önce bunun çıkması lazım" deniyor” sözleriyle tepki gösterdi.