AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca Cezaevi'nin devam etmekte olan yıkım süreci ve sonrasında yapılacak çalışmalarla ilgili bilgilendirme toplantısı yaptı. Cezaevinin kaldırılmasının ardından buradaki trafik sorununu çözeceklerini ve bölgeye büyük bir yeşil alan kazandıracaklarını belirten Kaya, “Buca Cezaevi’ni buradan nasıl kaldırdıysak, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı AVM planını da buradan kaldıracağız” mesajını verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i de eleştiren Kaya, “İzmir’in en büyük ilçesi olan Buca’ya CHP’li Büyükşehir Belediyesi bir çivi bile çakmıyor. Sayın Soyer bizim buraya kazandırdacağımız yeşil alan gibi sen de Buca'ya yeşil alan kazandırmayı düşünüyor musun? Seçim vaadinizde 'Buca'ya yeni bir arter yapacağız' demiştiniz. Biz 3 yılda böyle bir yol açıldığını görmedik. Bu vaadi ne zaman yapacaksınız?” sorularını yöneltti.

“AKP OLARAK ALIŞIĞIZ”

Cezaevinin yıkımıyla ilgili ‘asbest’ iddialarını ve açılan davaları eleştiren Kaya, “Cezaevinden mahkumlar çıktıktan sonra maalesef burada kalmaması gereken bazı unsurların burada kalma noktasında sıkıntılar vardı. Güvenlik noktasında yapılan bir yıkımı sanki ‘Buca Cezaevi yıkılıyor, asbestle ilgili teknik raporlar alınmadı’ gibi bir süreci hep beraber yaşamış olduk. AKP olarak biz buna alışığız. Burada İzmir’de bizim bir işi gerçekleştirmemiz noktasında sürekli bu şekil yaklaşımlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bir turnusol kağıdı gibi bu süreç de kimin burasının yıkılmasını istediği, kimin de cezaevinin burada böyle kalmasını istediğini gösteren bir süreç oldu. Buradaki çalışmanın maksimum 1 ay-45 gün içerisinde tamamlanacağı öngörülüyor. Beni en çok şaşırtan da bir cezaevinin yıkımı noktasında İzmir Barosu’nun tepkisi oldu. İzmir Barosu burasının yıkılmaması noktasında istemezükçü odalarla birlikte dava sürecine kadar götürmüştür” ifadelerini kullandı.

'BUCA'YA KAZANDIRACAĞIZ'

Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’in cezaevinin bulunduğu bölgenin yeşil alan olarak değerlendirilmesi konusunda yaptığı çağrıya da değindi. Arazinin Büyükşehir Belediyesi tarafından AVM olarak markalandığını hatırlatan Kaya “Buca Cezaevi’ni buradan nasıl kaldırdıysak, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı AVM planını da buradan kaldıracağız. Burası kesinlikle AVM olarak planlanmayacak. Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişte yapmış olduğu AVM planını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nün planlamasıyla ortadan kaldıracağız” diye konuştu. Buca Cezaevi’nin yıkımı bittikten sonra yapılacak çalışmalarla ilgili de bilgi veren Kaya, şunları söyledi: “Yıkım biter bitmez Adnan Kahveci Bulvarı’nı bu noktada açacağız. Menderes Bulvarı’ndaki trafiği rahatlatarak İzmir ve Buca’daki ulaşım rahatlığını vatandaşlarımıza sağlamış olacağız. İkinci aşamada buradaki büyük bir alanı yeşil alan olarak planlayacağız ve Buca’ya kazandıracağız.”

'Bir çivi bile çakmıyor'

Kaya, şöyle devam etti: “Buca’ya CHP’li Büyükşehir Belediyesi bir çivi bile çakmıyor. Öyle umursamazlık var ki, rögar kapakları bile olmayan alanlar var. CHP, Buca’yı ve Bucalıları trafik ve altyapı sorunları içerisinde perişan etmeye devam etmiş ve ortaya hiçbir çözüm koymamış. Bize laf yetiştirmeyi bıraksınlar, bundan bir sonuç alabilme imkanı yok. Buca ve İzmir için bir şey yapmak istiyorlarsa Büyükşehir’in 15 milyarlık bütçesinden Buca için kaynak ayırsınlar.”