Başbakan Binali Yıldırım, anayasa değişikliği konusunda, "Biz daha topa girmedik, söylenenler söylensin, herkes eteğindeki taşı döksün, biz de hangisinin doğru olup olmadığını anlatacağız" dedi

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Yılın Sivil Toplum Farkındalık Ödülleri törenine katıldı. AKP Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde hitap eden Yıldırım, bazı sivil toplum örgütlerine yönelik eleştirilerde bulunarak, "Bizde bazı sivil toplum örgütleri maalesef toplumun genel beklentisini değil de birtakım marjinal grupların sözcülüğünü yapıyor. Bunlar çoğunlukta değil ama bu gerçeği de bilmemiz lazım. Sayıları çok değil ama bazen gürültüleri haddinden fazla oluyor. Düşünün Gezi olayları. Gezi olaylarında ne oldu? Oradaki, parktaki düzenlemede 8-10 tane ağacın yerinin değiştirilmesi miydi mesele? Mesele o değil. Bağıranlar ne diye bağırmaya başladı? 'Dünyanın en büyük havalimanını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü, Osmangazi Köprüsü'nü, Marmaray'ı, yolları, tüneller yapmayın'. Bu ne demek oluyor?" diye konuştu.

MECLİS'TE GÖRÜŞÜLDÜ

Anayasa değişikliği referandumu üzerinden, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Dayatmayla anayasa olmaz' açıklamasını eleştiren Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu: "Bugünlerde biraz kafa karıştırıcı çok şeyler yazılıyor, söyleniyor. Biz daha topa girmedik. Söylenenler söylensin, herkes eteğindeki taşı döksün. Kafasındaki bütün soruları, düşünceleri ortaya koysun. Biz de çıkıp, hangisinin doğru olduğunu hangisinin doğru olmadığını anlatacağız. Ana muhalefet partisinin genel başkanı bir mülakatta diyor ki 'Dayatmayla anayasa olmaz'. Bu, Meclis'i yok saymaktır. Meclis'te görüşüldü bu anayasa. Biz bu anayasayı 1 ay boyunca gece gündüz görüştük. Kendisi de oradaydı. Millet iradesinin temsil yeri neresidir? Meclistir. Bütün bunlar ortadayken, 'Bu anayasa değişikliği dayatmadır' demek; siyaseti, milli iradeyi inkar etmek demektir. Talihsiz bir beyanattır. Bu talihsiz beyanatı bir an önce düzeltmesi yerinde olur diye düşünüyorum" dedi.

SALTANAT YANITI

Anayasa değişikliğiyle ilgili 'Diktatörlük geliyor', 'Saltanat devri geliyor' eleştirilerine de yanıt veren Yıldırım, "Efendim işte 'Diktatörlük geliyor, babadan oğula devredecek, saltanat devri geliyor'. Neler neler, kıyamet kopuyor. İki sandık arasında yetkiyi alıyorsun, iyi yapıyorsan bir daha devam ediyorsun. Üçüncü yok. Ne kadar iyi yaparsan yap, yok kardeşim. Yeter. İki dönem tamam. Yeni yüzler gelsin. Yeni ekipler yetiştirelim. İnsanlar fani ama memleketin hizmetlerinin devam etmesi lazım" açıklamasında bulundu.

***

Dayatmayla ile anayasa yapılmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, katıldığı bir programda anayasa değişikliği ve referanduma ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Anayasanın toplumsal bir uzlaşı metni olduğuna dikkat çekerek, “Dayatma ile anayasa yapamazsınız” dedi. Yapılan değişikliklerin devletin çöküşü anlamına geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı tarafsız olur. Tarafsızlığıyla topluma güven verir. Bir yargıç atadığı zaman kimse, Neden yargıç atıyorsun? Sen tarafsız davranmadın demez. Ama bir partinin genel başkanı cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi’nin 15 üyesi var 12’sini kendisi atayacak. Bir partinin genel başkanı bir mahkemeye hakim atarsa o mahkeme adil olur mu? Adalet elden gidiyor. Devlet çöküyor demektir bu” dedi.

SADECE TÜRK BAYRAĞI

Referandum kampanyasına da değinen Kılıçdaroğlu her partinin kendi ‘Hayır’ kampanyasını yapması gerektiğini belirterek, “Bir ‘Hayır’ cephesine ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, referandum kampanyası esnasında CHP bayrakları yerine Türk bayraklarını kullanacağını söyledi.

MHP'Lİ SEÇMENE ÇAĞRI

CHP lideri, milliyetçi seçmenlere de ‘Hayır’ deme çağrısında bulundu: “Tüm milliyetçilerin buna hayır demesi lazım. Anayasa’nın ilk dört maddesini değiştireceğiz diyorlar. TBMM kürsüsünde, anayasa görüşmeleri sırasında bunu söylüyorlar. Cumhurbaşkanı’nın danışmanı da bunu söylüyor. Cumhurbaşkanı da bunu söylüyor. Açın bakın. Eyalet sistemini savunuyorlar. Zaten bu geçerse bir sabah kalktığımızda sayın başkan bunu yapabilir, yetkisi var.”