Haber / Didar DEMİRCİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) firmaların bankalarda 15 milyon TL'ye denk gelecek kadar döviz bulundurmaları, aksi taktirde ticari kredilerden faydalanamayacağını açıklaması, ekonomistler tarafından serbest piyasa ekonomisine de müdahale olarak yorumlandı. CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, bu düzenlemenin dışarıdan hammadde alıp üretim yapan ve bunu tekrar ihraç eden firmalara sekte vuracağını ifade etti. Bayır, “Adeta sanayiciye 'Hammaddeyi dışarıdan alıp üretme, ürettiğinle ihracat yapma, boşver dışarıdan al sat' der gibi bir hava yaratılıyor. Bu uygulama işsizliği de artıracaktır. Çünkü 'sen üretme, üretirsen ben senin önüne bu tür cezalar koyarım' anlamına geliyor” diye konuştu.

'İŞSİZLİĞİ ARTIRACAK'

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati'nin kendisine söylenenleri sorgulamadan uyguladığının altını çizen Bayır şöyle konuştu: “Bu kararı alan mantığın kendisi, aslında yatırım aracı olarak doları görüyor olmalı ki herkesin de böyle olduğunu zannediyor. Düşünün ki bir mal üreteceksin ama bu malın üretim ham maddesinin bir kısmını yurt dışından ithal etmek zorundasın. Dolayısıyla dövizle ithal etmek zorundasın. Sonra bunu işleyeceksin ve yurt dışına ihraç edip ülkene döviz kazandıracaksın. Fakat bu uygulama sana diyor ki, 'Sen elinde dolar tutma, bunu boz TL al' diyor. Fakat TL'yi dolara ve sonrasında doları tekrar TL'ye çevirmenin de bir maliyeti var. Arada ciddi bir kayıp oluşuyor.”

'BU BİR MÜDAHALEDİR'

Yapılan bu düzenlemenin serbest piyasa ekonomisine müdahale olduğunu belirten Bayır, “Artık kimse 'bu ülkede serbest piyasa ekonomisi var' diyemez. Bu serbest piyasa ekonomisine müdahaledir. Madem bunu böyle yapabiliyordun, dövizi elinde tutmak suç noktasına getirecektin kendin devlet ihalelerini ne halt etmeye hala dolarla yapıyorsun. Neden döviz birimiyle yapıyorsun? Niye hala kendin tünelleri, köprüleri Almanya’daki enflasyon farkına göre vermeyi taahhüt ediyorsun? Sanayiciye, ihracatçıya farklı davranacaksın, 5’li çeteye farklı” sözlerini kaydetti.