HABER/DİDAR DEMİRCİ
Bayraklı’nın kentsel dönüşümü için önemli olan komisyon raporları İzmir Büyükşehir Belediyesi mayıs ayı olağan meclis birleşiminde oylanmadan önce Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, söz alarak oy çokluğuyla gelen önergenin yeniden komisyonda değerlendirilmesini istemişti. Başkan Sandal’ın talebine karşılık mecliste de konuşulan komisyon raporları, tansiyonu yükseltmişti. Söz konusu tartışmaları ve AKP grubunun yaklaşımı değerlendiren Sandal, “Bir başkanın çıkıp, bunu komisyona bir daha gönderelim dediği iş, meclis gündeminde tartışılmaz. Bunun anlaşılmayan ya da yanlış anlaşılan kısmı varsa bunu bir daha komisyonlarda değerlendirelim dedim. Çünkü bize söyledikleri, eleştirdikleri noktalar reelde yok. Arkadaşların şu an neye esik neye yanlış dediklerini kestiremiyoruz. Bir daha ki toplantıda arkadaşların bilgilendirmelerini yapacağız” diye konuştu.

'UZUN BİR YOL VAR'
Sandal, Fuat Edip Baksı, Alparslan ve Cengizhan mahallelerindeki Nazım ve Uygulama İmar Planı değişikliğiyle ilgili olan maddelerin komisyondan oy çokluğuyla ya da oy birliğiyle gelmesinin bir öneminin olmadığını vurgulayarak, “Sonuç itibariyle bunun oy birliğiyle ya da oy çokluğuyla geçmesi arasında çok bir fark yok” dedi. Süreç içerisinde vatandaşın, kurumların ve şahısların itirazlarını sunabileceğinin altını çizen Sandal, “Burada mesele şu: el birliğiyle bu temel meseleleri çözersek daha sağlıklı sonuçlar alırız. Bu bölgede daha askı süreçleri var, bunun itiraz süreçleri var; daha vatandaşlarımıza meseleyi detaylı olarak anlatacağız. Vatandaşımız kendi arasında örgütlenmek zorunda, yeni modeller yaratmak zorundayız, iş dünyası ile bir araya getirmek zorundayız. Bu uzun bir süreç” ifadelerini kullandı. AKP grubunun yanlış bilgilendirildiğine ve bunun ne olduğuna ilişkin detaylı bir bilgilerinin olmadığına değinen Sandal, “Komisyonda yeniden konuşacağız. Mesela bazı noktalarda emsalin çok gittiğiyle ilgili bir bilgi var. Ama öyle bir şey yok. Total emsal 4.1, geçici emsal 3.9 şimdi bu konular komisyonda görüşüldükten sonra daha rahat açıklama yapabiliriz” şeklinde konuştu.

'Bu planlar yargıdan döner'
Mecliste komisyon raporlarına ret vermelerinin nedenlerini paylaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, planlarda imarsal anlamda teknik sorunlar olduğuna dikkat çekerek, “Yarın çok daha büyük problemlerle karşı karşıya kalınacak. Bir şey yapmak için yapılmaz, çözülmek için yapılır. Burada ilk yapılan planlamadan sonra fark edildi ki bu bölgenin tam ortasından İZSU’nun en büyük su izale hattı geçiyor. Bundan bile haberi olmayan bir Bayraklı Belediyesi var. Bölgenin genel yapısıyla ilgili net bir çalışma yapılmadı. Bundan haberdar olduktan sonra plan topyekûn değiştirmek zorunda kaldılar. Değişince ortaya bambaşka sonuçlar çıktı” şeklinde konuştu. Ayrıca değişimi AKP olarak desteklediklerini, dönüşümün önünde engel olmadıklarını vurgulayan Hızal, “Değişimi biz de destekliyoruz. Ama dönüşüm yapılacak diye bir şehrin de siluetiyle oynanmasının bir anlamı yok. Bu haliyle geçmesi durumunda, söz konusu bir yargı sürecinde bu planlar yargıdan dönecektir. Konak’ta biz bunu gördük. Neden oldu bittiye getirerek sonuçlanmayacak bir plan üzerinde ısrar ediyorlar bunu anlamış değilim. Bizim itirazımız bu noktadaydı” dedi.

'Problemler var'
Bölgenin dönüşümüyle ilgili önemli bir diğer sorunun da emsal olduğunu dile getiren Hızal, “Emsal konusu da karmaşık. Bazı yerlerde 5- 5.5’e çıkmış emsaller var. Bazı yerlerde 4- 4.5’e çıkmış emsaller var. Bize bu konuda net cevaplar verilemedi. Orası geniş bir alan olduğu için bazı bölgelerde emsalle ilgili problemler var. Kaldı ki burası 10 yıldan fazladır İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde olan kentsel dönüşüm alanıydı. 10 yıldır kentsel dönüşüm yapılamamış bugün şimdi plan değişikliği ile kentsel dönüşüm yapmaya çalışıyorlar. Ama şimdi bunu da ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. Bu haliyle hayata geçirilebilecek bir plan değil gibi duruyor” sözlerini kaydetti.